Rethinking Economics: de lijn van Arnsperger volgen?

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

Rethinking Economics: de lijn van Arnsperger volgen?

Berichtdoor André Bequé » 03 okt 2016, 09:18

In het boek ‘L’économie, c’est nous – Pour un savoir citoyen’ (ISBN 2-7492-0565-4) belicht Christian Arnsperger de economische kennis (wetenschap) van alle mogelijke zijden. Niet verwonderlijk want hij is aan de UCL verbonden aan de Hoover Leerstoel voor economische en sociale ethiek. Aanleiding voor het boek was de reeds in 2006 heftige kritiek op de economie als vakgebied omdat het ervaren wordt als een ontoegankelijke ivoren toren en de economisten als een aparte kleine kaste overkomen. Dat is niet verwonderlijk want een beperkte kring van economisten hebben erg veel invloed in de politieke besluitvorming terwijl de politici een redelijk lukraak staal zijn van de bevolking, waarin voldoende economische kennis maar beperkt aanwezig is. De regerende politici en de vertegenwoordigers van het volk worden nochtans geacht nét te zorgen voor het passende kader met de nodige beperkingen opdat het economische gebeuren geordend, fair, en ten bate van de hele bevolking zou verlopen.
Wil een democratie werkelijk een bestuur voor en door het volk zijn dan moet de bevolking met voldoende kennis van zaken kunnen kiezen; dus is onder meer algemene economische basiskennis een vereiste. Dat erkent Arnsperger ook maar het vormt voor hem een fundamenteel probleem, temeer omdat hij, wat de economische kennis aangaat, nét twee aanpassingen voorstelt die het uitgerekend moeilijk maken om tot een goed toegankelijke en transparante inleiding te komen die de alomtegenwoordige koudwatervrees voor economische kennis moet wegwerken en tegelijk niet vastzit aan een model dat al bij voorbaat ideologisch gekleurd is en slechts één sturend principe kent.

De struikelblokken die Arnsperger zelf aandraagt en zo basiskennis en inleiding tot de economie bemoeilijkt zijn de volgende:
Enerzijds stelt hij voor om betreffende bedrijfseconomie (microniveau / économie d’entreprise) verschillende scholen zich te laten specialiseren om zo heel gerichte managementopleidingen te verstrekken voor private (op winst gerichte) ondernemingen, vakbonden, associaties, lokale collectiviteiten, staatsadministraties, cooperaties, enz.. Het is opvallend dat Arnsperger gezinnen niet noemt als micro-entiteiten; gezinshuishoudingen moeten nochtans evenzeer worden ‘gemanaged’.
Anderzijds wil Arnsperger betreffende de algemene economie (macroniveau / économie politique) dat er minstens twee verschillende theoretische paradigma’s zouden worden onderwezen – en dus niet alleen de huidige dominante markteconomie - zodat een kritische analyse en interpretatie van de economische feiten mogelijk wordt.

Uit het voorstel om verschillende varianten van bedrijfseconomie in te richten blijkt dat de structuur en de werking die gemeenschappelijk is voor alle (micro)economische entiteiten momenteel niet ingezien en begrepen wordt; maar zo een veelvoud doet afbreuk aan transparantie en draagt niet bij tot (basis)inzicht. Dat komt omdat de huidige indeling in economische actoren het slechts heeft over gezinnen, bedrijven, en de staat. Bedrijven krijgen daarin een fictief tussenniveau waardoor sluitende schema’s en het logisch doordenken onmogelijk worden. Op het macroeconomische niveau bekijken de twee meest uiteenlopende paradigma’s (markteconomie / geleide economie) de economische feiten elk vanuit hun ideologische opvatting en mengen zo feitelijkheid met één dominant sturend principe; de feiten worden dan gedwongen ondergebracht in de vakjes die de ideologie aanbiedt.

Het economische realiteit systeem (ecrealsys.org) kent slechts het micro- en het macroniveau en vertrekt vanuit de feiten door een gestructureerde inventarisatie van alle stromen die in het maatschappelijke bestel optreden. Dezelfde stromen komen op beide niveaus voor: op het microniveau mogen ze worden geoptimaliseerd in functie van efficiëntie en op het macroniveau moeten ze worden geregulariseerd in functie van duurzaamheid. Het economische realiteit systeem is dus een erg geschikt model om doorheen de variaties waarin de werkelijkheid zich aandient de essentie te zien en te leren kennen. Van daaruit worden de verschillen op het microniveau overzichtelijk en wordt duidelijk dat het macroeconomische systeem kan functioneren op basis van een mix van sturende principes. Dat is in de realiteit altijd zo maar in een op ideologie gestoelde economieleer doet men aan reductie en simplificatie omdat dat toelaat om met mantra’s en slogans op lastige vragen te kunnen antwoorden. Overigens zijn de lessen die uit de paradigma’s van zowel de markteconomie als de geleide economie kunnen worden getrokken in deze tijd van minder belang omdat ze geen van beide geformuleerd werden toen de huidige twee meest nijpende problemen voor een maatschappijmodel nog niet bekend waren / nog niet die impact hadden, te weten: de ecologische crisis en de ontwrichtende kracht van de louter financiële economie.
André Bequé
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 11 jan 2012, 18:10

Re: Rethinking Economics: de lijn van Arnsperger volgen?

Berichtdoor Kristof » 06 okt 2016, 16:16

Het is zeer duidelijk dat André Bequé dit forum misbruikt om zijn zeer warrige economische ideeën bekendheid te geven op het internet.
Ik stel hiermede voor om André Bequé te bannen van dit forum en al zijn berichten te verwijderen.
For me, it is far better to grasp the Universe as it really is than to persist in delusion, however satisfying and reassuring.
Carl Sagan - RIP
http://www.carlsagan.com/
Avatar gebruiker
Kristof
 
Berichten: 345
Geregistreerd: 08 jan 2010, 16:58

Re: Rethinking Economics: de lijn van Arnsperger volgen?

Berichtdoor willem_betz » 06 okt 2016, 17:08

Kristof schreef:Het is zeer duidelijk dat André Bequé dit forum misbruikt om zijn zeer warrige economische ideeën bekendheid te geven op het internet.
Ik stel hiermede voor om André Bequé te bannen van dit forum en al zijn berichten te verwijderen.

Akkoord, ook omdat het verband met de doelstellingen van skepp ver te zoeken is.
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Re: Rethinking Economics: de lijn van Arnsperger volgen?

Berichtdoor Digit » 06 okt 2016, 17:45

Inderdaad!
Wat is, IS !
Avatar gebruiker
Digit
 
Berichten: 8724
Geregistreerd: 09 nov 2006, 09:03

Re: Rethinking Economics: de lijn van Arnsperger volgen?

Berichtdoor Blueflame » 06 okt 2016, 19:40

Kristof schreef:Het is zeer duidelijk dat André Bequé dit forum misbruikt om zijn zeer warrige economische ideeën bekendheid te geven op het internet.
Ik stel hiermede voor om André Bequé te bannen van dit forum en al zijn berichten te verwijderen.


Wat mij betreft konden zijn teksten blijven staan omdat hij an sich niets verkeerd doet en deed. Iedereen kan en kon reageren, maar dat is zo goed als nooit gebeurd. Ik las ze zelf nog nauwelijks o.a. om vermelde reden ..... maar ik kan mezelf niet als norm nemen.

Het is een feit dat het altijd zeer warrig teksten zijn.
Misschien is dat de reden dat zo goed als nooit iemand reageerde?

Mvg.
Nonsense is our core business
Avatar gebruiker
Blueflame
Site Admin
 
Berichten: 4139
Geregistreerd: 20 okt 2006, 12:43


Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten