moeite om feiten van fictie te onderscheiden

Geloofspunten/theologie, fundamentalisme, creationisme, intelligent design, tegenstrijdigheden in godsdienstige geschriften, discriminatie, mirakelverhalen, religieuze belevingen, rituelen, waarden en normen ...

moeite om feiten van fictie te onderscheiden

Berichtdoor Vegamobiel » 23 jul 2014, 12:28

‘Kinderen die in aanraking komen met religie hebben meer moeite om feiten van fictie te onderscheiden’
Geplaatst door 23 juli 2014 door Emile

De meeste wetenschappers zijn het er wel over eens: de mens heeft een aangeboren aanleg om te geloven. Een nieuwe studie suggereert dat de omgeving hierop veel invloed heeft. Uit het onderzoek onder 5- en 6-jarigen bleek dat kinderen met een religeuze opvoeding meer moeite hebben om verhalen met onmogelijke elementen te herkennen als fictie. Kinderen met een seculiere opvoeding beschouwden een boot met ‘onzichtbare zeilen’, of ‘een zwaard dat je altijd beschermd tegen gevaar’ vaker als een sprookje.

Hoewel de onderzoekers slechts een kleine groep van 66 kinderen testten, zijn de bevindingen opvallend aangezien sommige wetenschappers denken dat de patroonzoekende mens niet kan ontkomen aan geloof in mysticisme. Pascal Boyer concludeerde zelfs in Nature dat we ons slechts beperkt bewust zijn van onze religieuze ideeën. De conclusies spreken tevens eerdere onderzoeken tegen die beweerden dat mensen van nature een goedgelovigheid hebben ten opzichte van buitengewone zaken of superkrachten. Zo schreeft Graham Lawton in het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist nog dat sommige wetenschappers stellen dat het niet geloven in een god psychologisch onmogelijk is omdat volgens hen dat simpelweg de manier is hoe mensen denken.

Daarentegen sluiten de resultaten aan bij het idee dat kinderen juist ontvankelijk zijn voor informatie van hun ouders en dat dat ons om evolutionaire redenen ingebakken is. Dit idee gaat er vanuit dat de prehistorische mens voor zijn eigen veiligheid maar beter iets kon geloven dat niet waar is, dan iets niet geloofde dat wel waar blijkt te zijn. Herhaald onderzoek zal nodig zijn om te zien of de opvoeding ook op latere leeftijd van invloed is op het kunnen ontwarren van fantasie en werkelijkheid. De implicatie zou zijn dat er veel te winnen is. Immers, volgens een recent onderzoek van Gallup gelooft 86 procent van de Amerikanen in een god.

De studie is gepubliceerd in de juli uitgave van Cognitive Science.


Vegamobiel
Spelfouten worden niet gemaakt, maar door mensen uitgevonden!
Vegamobiel
 
Berichten: 148
Geregistreerd: 30 okt 2006, 21:47

Keer terug naar Godsdienst/Religie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron