De god van de lege gaten

Geloofspunten/theologie, fundamentalisme, creationisme, intelligent design, tegenstrijdigheden in godsdienstige geschriften, discriminatie, mirakelverhalen, religieuze belevingen, rituelen, waarden en normen ...

De god van de lege gaten

Berichtdoor pol cock » 16 sep 2012, 16:28

De god van de lege gaten

- “De God van de lege gaten” is een godsbewijs dat stelt dat God te vinden is in gaten in de wetenschappelijke modellen. Die lege gaten kunnen dan enkel opgevuld worden door de hypothese van een God te stellen. Hiertegenover stelt Victor J. Stenger, een gekende militante atheïst “maar de gatengod werkt niet, tenminste als wetenschappelijk argument, tenzij het verschijnsel waar het om gaat niet alleen nu onverklaarbaar is, natuurwetenschappelijk gezien, maar dat het aantoonbaar nooit verklaard zal kunnen worden.” (God een onhoudbare hypothese, Uitg. Veen, Diemen, 2006, pp. 19). Dit impliceert dat we, volgens Stenger, nu niet kunnen weten wat wetenschappelijk verklaard zal kunnen worden in de toekomst. We kunnen dus de gatengod niet als hypothese stellen.
- Als geldt dat elk gevolg steeds veroorzaakt wordt door een oorzaak, dan geldt voor de huidige toestand van het universum dat het veroorzaakt is door een vroegere toestand, en dat die oorzaak veroorzaakt is door een andere oorzaak etc… tot in het oneindige. Daar het oneindige tijdsverloop, aantoonbaar nooit wetenschappelijk onderzocht kan worden binnen een haalbaar tijdsbestek (want er is te weinig tijd voor) blijft er een eeuwig gat bestaan in de mogelijkheid tot wetenschappelijke bewijsvoering, en onderzoek van de ultieme oorzaak. Dit gat kan enkel gevuld worden door de hypothese te stellen van een eeuwige scheppende kracht. Met andere woorden de gatengod bestaat, als we de wetten van oorzaak en gevolg aanvaarden, en de logica van Stenger volgen.

Paul E. COCK
Graag uw commentaar.
pol cock
 
Berichten: 456
Geregistreerd: 02 jul 2012, 22:49

Re: De god van de lege gaten

Berichtdoor Digit » 16 sep 2012, 17:02

pol cock schreef:Met andere woorden de gatengod bestaat, als we de wetten van oorzaak en gevolg aanvaarden, .... .

Daarbij vergeet je enkele zaken :
Primo, als je terugrekent richting "big bang", dan kom je bij een heelal dat klein genoeg is om integraal beschreven te worden in quantumtermen. En er bestaat gerede twijfel aan de causaliteit in een dergelijke omgeving.
Secundo, zelfs als je een primaire oorzaak waarschijnlijk of zelfs bewezen acht, dan brengt die overweging je enkel in de buurt van een deïstische god. En die fungeert enkel als primaire oorzaak zodat we niet kunnen weten of die ook maar de geringste gelijkenis vertoon(t)/(de) met de denkbeeldige entiteit die we nu onder de term "god" verstaan. Zodra men die "god" gaat tooien met eigenschappen die niet totaal irrelevant zijn voor de materiële werkelijkheid kan men die eigenschappen toetsen : http://www.etiennevermeersch.be/artikel ... hristendom

Groetjes,

Digit
Wat is, IS !
Avatar gebruiker
Digit
 
Berichten: 8724
Geregistreerd: 09 nov 2006, 09:03

Re: De god van de lege gaten

Berichtdoor Renate » 16 sep 2012, 20:29

Bovendien zorgt het vermeende bestaan van die god ook weer voor de vraag waar die god dan weer door ontstaan is.
Renate
 
Berichten: 2234
Geregistreerd: 24 jan 2011, 00:52

Re: De god van de lege gaten

Berichtdoor De Bruyne Stefan » 16 sep 2012, 20:55

www.etienne vermeersch de god van het Christendom.

Misschien maakt men van Christus ,christa of een hermafrodiet om iedereen tevreden te stellen.

Dus als ééne van den tweeling Godelieve,Maria en Jozef,heeft God zijn werk weer gedaan om iedereen tevreden te stellen.

Maar dat schilderij met de borsten van Christus kent iedereen.Dus als ééne van den tweeling heb ik genoeg aantastelijkheden gekend naar mijn borsten toe.Zelfs na fitness trainingen was er enige jaloezie van Body builders.

Conclusie god heeft altijd voor de underdog gekozen en hem geschapen zoals een echte menselijke God zou doen.

Het masker van Etienne Vermeersch is er nog altijd,preken voor het humane en terwijl de meest zwakke,het harde werk laten doen en zelf iedere dag feesten.Dus onze lieven Heer komt op voor de facteur en de hard fysiek werkende medemens.In onze maatschappij bestaan nog altijd mensen die handicaps krijgen door het te zware werk in klinieken.Leg dat maar aan God uit.Trouwens de stelling als de hemel bestaat,kan volgens mij onmogelijk Jullie en Melissa opdezelfde plaats eeuwige rust vinden met Marc Dutroux.Voor de goede medemens gaat mijn God tog zorgen voor een eeuwig durend gelukszalig gevoel zonder de sadisten van deze wereld.
De Bruyne Stefan
 
Berichten: 552
Geregistreerd: 20 okt 2006, 18:22
Woonplaats: Leuven


Keer terug naar Godsdienst/Religie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron