Pagina 1 van 1

Helderziende Tamara Rand

BerichtGeplaatst: 18 nov 2006, 23:24
door Jeroen
Ik keek net naar 'Zonnekinderen' en werd voor de eerste keer geconfronteerd met het Agatha Christie mysterie rond haar dagboek. Blijkbaar heeft een Amerikaanse helderziende, Tamara Rand, in de jaren '80 in contact gestaan met de geest van mevrouw Christie om te weten te komen dat er een sleutel tot haar dagboek te vinden zou zijn onder de vloer van een hotelkamer in Istanbul.

Skeptisch geïnteresseerd als ik was, ging ik op zoek naar de verklaring van dit knap staaltje van oplichterij op het internet. (En oplichterij is het zeker, cf het Rand debacle met de voorspelling van de moordpoging op president Reagan. link) Groot was mijn verbazing dat hier weinig of niets over terug te vinden is! Enkel wat commerciële, toeristische praat of een vluchtige passage.

http://www.wan-press.org/article3180.html
http://socialscience.tyler.cc.tx.us/mkho/fulbright/1998/turkey/casey.htm scroll down

Ik vermoed dat het opgezet spel was, omwille van de betrokkenheid van filmstudio Warner die net een Agatha film te promoten had. Maar het verhaal van de hoteleigenaar die vervolgens een belachelijk hoog bedrag voor de sleutel vraagt, wringt een beetje. Was Warner zo dom dat ze dit over het hoofd gezien hadden? Of misschien net zo slim om zo het mysterie gaande te houden?

Het blijft waarschijnlijk giswerk, maar misschien is er iemand hier op het forum die wat meer kritische bronnen heeft om deze how-dunnit met meer zekerheid op te lossen?