Radiologie,Scan, MRI : Wetenschap 2016

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

Radiologie,Scan, MRI : Wetenschap 2016

Berichtdoor ludoke » 03 okt 2017, 09:53

Drie gevallen :
-vrouw van 60 , die syncope deed en langs de spoed wordt opgenomen, hoort van de neurologe dat het technisch onderzoek wijst op TIA en geeft haar een afspraak binnnen 2 maanden. Na 1 maand toch weer dringend spoedgevallen (hemianopsie)en de MRI toont nu een hersentumor als een duivenei. Zij volgt de voorgeschreven therapie en overlijdt na 1 jaar op de palliatieve afdeling.
-man van 65 . Gezond . Wegens scotomen in het gezichtsveld laat hij langs de neuroloog een NMR hersenen doen. Die toont geen recente ischemie, maar wel een mogelijk hooggradige stenose in de carotis rechts, waarvoor best een CT-angio van de circkel van Willis...Daaruit blijkt dan dat er niets mis is in die cirkel en de carotis rechts.
-man 66 : sinds 2013 meldt hij aan zijn cardioloog het gevoel van 'overslagen in het hartritme. De jaarlijks inspanningECG's blijven normaal (wel kamerhypertiofie) tot in 2016 : op 200Watt ontstaat plots VKF.
Een ablatie wordt voorgesteld maar geweigerd door de man na het lezen van info over ablatie ( mooie folder van de lokale dienst, zeer voorzichtige info bij het Federale Kenniscentrum). Bij kamerhypertrofie kan een ECG angor moeilijk bevestigen , dus wordt een coronaire CT gedaan. Deze duidt een significante stenose op de mid-LAD, met hoog risico op infarct in het LAD-gebied. Dan volgt een catherisatiecoronairografie met FPR. De man verwacht zeker een gelijktijdige stentplaatsing. Hij is opgelucht als hij tijdens het onderzoek hoort dat er geen stenose is.
Hij fietst 30 KM naar huis. Zijn huisdokter merkt op dat in de 2 protocollen over de coronairen een verschillend woordgebruik gebruikt wordt over linker en rechter coronairen, zodat kritische vergelijking niet mogelijk lijkt .

Ik zag op TV dat een doktersbrein de ingewikkelde beelden van MRI's enz... niet meer aankunnen. Ingenieurs(uit Gent ?) bouwen daarom aan interpreatie-software...om de radiologen en topdokters " bij te lichten" met software, anticiperend op de gevalideerde diagnose.
Avatar gebruiker
ludoke
 
Berichten: 216
Geregistreerd: 21 dec 2009, 10:44

Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast