Rethinking Economics: China grootste marktspeler

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

Rethinking Economics: China grootste marktspeler

Berichtdoor André Bequé » 16 feb 2016, 11:20

Een betoging op Europees niveau door werkgevers en werknemers samen tegen dreigende dumping van voorlopig alleen maar staalproducten … is nog maar eens reden voor de orthodoxe vrijemarkteconomen om stevig te blozen. Na de miljardensteun voor bedrijven in de USA en voor de banken in onder andere Europa, wat keihard vloekt met de vrijemarkttheorie, is ook dit weer iets wat de gangbare economiehandboeken tot oud papier veroordeelt omdat het uitgangspunt van de theorie weer eventjes opzij wordt gezet.

Het arbeidspotentieel van China is, samen met de andere lagelonenlanden, interessant geweest om de kostprijzen te drukken maar een collectief kapitalistisch systeem vormt een monsterlijk grote speler op de markt. Die markt was al langer geen echte markt meer door veel westerse quasi-monopolies; nu wordt nog maar eens expliciet duidelijk dat het financieel-economische machtsblokken zijn die het maatschappelijke gebeuren sturen en beheersen.

Dat komt ervan als je een systeem verzint waarbij de eerste spelregel bepaalt dat alle verdere spelregels aan die eerste regel ondergeschikt zijn of daar geen enkele afbreuk aan mogen doen. Gerenommeerde economen durven de vrijemarkttheorie al een sprookje noemen en in landen waar ‘Rethinking Economics’ groepen aan de slag zijn (België hoort er niet bij) spannen moedige economisten zich in om het economisch curriculum meer werkelijkheidsgetrouw, duurzamer en bruikbaarder te maken. Voorlopig zoeken zij het nog in het verbreden van de opleiding door er meer disciplines uit de menswetenschappen bij te betrekken en diverse oudere economische denkrichtingen ook aan bod te laten komen. Toch zal die aanpak niet tot de nodige doorbraak leiden want het verbreedt slechts de discussie over de mogelijke aanpak van de huidige economisch-financiële problemen en brengt geen duidelijk geformuleerd nieuw model waarin de mens centraal staat.

De ‘ongewone’ betoging, de vloekende miljardensteun, en vele andere ongerijmdheden krijgen met de verbreding van de opleiding geen afdoende antwoord. De betoging van werkgevers én werknemers samen is wel een bewijs van het feit dat het besef groeit dat blijven geloven (!) in de vrijemarkttheorie de samenleving ten gronde zal richten. Slechts een regulering van het maatschappelijke bestel dat uitgaat van een model dat de ecologische, de economische, en de financiële stromen op een geïntegreerde manier meeneemt én zowel het streven naar vooruitgang als de zorg voor solidariteit evenwaardig aan bod laat komen kan de steeds verdergaande ontsporing van het internationale bestel voorkomen.

De vrijemarkttheorie is meer bijgeloof dan wetenschap en vele vormen van bijgeloof hebben de mensheid al veel meer schade berokkend dan geholpen.
André Bequé
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 11 jan 2012, 18:10

Re: Rethinking Economics: China grootste marktspeler

Berichtdoor Jefke » 16 feb 2016, 21:50

hmmm, het is toch niet hetzelfde als die subsidies voor de banken.
De betogers gisteren vroegen niet naar subsidies, maar wel om geen valsspelers op de markt te laten. De Chinese staalbedrijven dumpen hun productieoverschotten met verlies op de Europese en Amerikaanse markt en de Chinese overheid past het verschil. China kan dat in principe blijven doen zolang hun handelsbalans positief is. Maar naar mate meer bedrijven buiten China over kop gaan, wordt hun handelsbalans positiever waardoor ze verder kunnen gaan met deze praktijk tot er buiten China geen staalbedrijven meer zijn. Hetzelfde hebben ze al met de zonnecellenindustrie gedaan.
Als je als Europees of Amerikaans bedrijf (of in gelijk welke andere vrijhandelsland) met verlies verkoopt dan pleeg je een strafbaar feit.

Maar ik zie niet in wat dit met skepticisme te maken heeft.
"That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence." (Christopher Hitchens)
Avatar gebruiker
Jefke
 
Berichten: 199
Geregistreerd: 22 feb 2008, 22:51

Re: Rethinking Economics: China grootste marktspeler

Berichtdoor André Bequé » 17 feb 2016, 17:36

China kan inderdaad met het staal tewerk gaan zoals het gedaan heeft met de zonnecellen. Toen men China toeliet tot de vrije markt had men het tegelijk ook het verbod moeten opleggen om te verkopen met verlies opdat het dezelfde regel(s) zou respecteren als de andere landen met vrijhandel. China kan echter opereren ‘als één groot bedrijf’ en zo in verschillende sectoren alle andere producenten overklassen en ten gronde richten. Bijgevolg zit het voorwaarden- en regelspakket van de vrije markt niet goed in elkaar. Blijft natuurlijk de vraag of China zich daar, als het er op aankomt, aan zou houden.

Dat is echter niet de reden van de skepsis. Waar het hem om gaat is dat de ‘verbreding’ van het curriculum voor economisten (in het CORE-project en diverse ‘Rethinking Economics’ initiatieven) de uiteenlopende ontsporingen van het vrijemarktmodel niet zal verhelpen.

Enkele decennia geleden definieerden we ons maatschappijmodel in Europa als ‘de vrije markt met sociale correcties’. Die ‘correcties’ hebben nadien andere namen en accenten gekregen maar al die varianten van de vrijemarkteconomie (sociale-, groene-, duurzame-, circulaire-, enz.) zijn er al niet in geslaagd om het tij te keren omdat ze telkens nog van het vrijemarktmodel uitgingen en dat dan met één of andere dwangbuis onder controle probeerden te krijgen. Zolang de kern / de basis essentiële gebreken vertoont kan al dat bijwerken en proberen temperen niet helpen.

Het verbreden waarover men het thans heeft (extra inzicht in psychologie, biochemie, sociologie, (machts)politiek, enz.) is gewoon een versterking van die vroegere gematigde correcties maar nog altijd vertrekkende van de kern van de vrije marktwerking. Of men nu het huis groen of paars verft, als de constructie niet deugt zal die verf dat niet verbeteren.

Een ander en beter model moet
- Rekening houden met alle stromen die zich in het maatschappelijke bestel voordoen; met andere woorden uitgaan van de realiteit
- Naast marktwerking ook andere stuwende en sturende invloeden meenemen
- Komaf maken met de kunstmatige indeling in producenten en consumenten en vertrekken van een nieuwe definitie van de economische spelers
- De louter financiële economie evenzeer reguleren zoals dat nu al grotendeels het geval is voor de fysieke economie
- De gemeenschap en haar belangen op gelijke voet behandelen als de mogelijkheid die aan de individuen geboden wordt om naar vooruitgang te streven
- Een waardig leven voor de mens / de mensheid als belangrijkste prioriteit stellen

Coöperatieven komen het dichtst bij deze voorwaarden door de principes die ze volgen, maar beschikken niet over het ruimere model waarmee ook de anders gestructureerde en geöriënteerde entiteiten gevat worden.
André Bequé
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 11 jan 2012, 18:10

Re: Rethinking Economics: China grootste marktspeler

Berichtdoor willem_betz » 17 feb 2016, 20:53

Dit "nieuwe" systeem wordt wel heel erg vaag beschreven, het klinkt een beetje communistisch-collectivistisch (?), maar dat werkte toch ook niet ?
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Re: Rethinking Economics: China grootste marktspeler

Berichtdoor André Bequé » 18 feb 2016, 10:28

Het nieuwe systeem noemt zich noch kapitalistisch noch communistisch maar wel realistisch omdat het niet uitgaat van een ideologie (een ideaalbeeld / ideaal geacht werkingsprincipe om de werkelijkheid aan te sturen) maar van een gestructureerde inventarisatie van alle stromen(types) die zich in de werkelijkheid voordoen.

Je hebt niet het recht om op het nieuwe systeem een communistisch-collectivistisch etiket te plakken voordat je er kennis van hebt genomen. Dat kan heel eenvoudig omdat er een voldoende uitgebreide inleiding beschikbaar is op internet. Met de termen economie, realiteit en systeem kom je er wel bij uit. Als dat gebeurd is wil ik graag op al je vragen antwoord geven want dan is het niet langer een discussie die niet dieper gaat dan slogans.

Het is niet de bedoeling om op het forum een uitgebreide uiteenzetting te geven.
André Bequé
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 11 jan 2012, 18:10

Re: Rethinking Economics: China grootste marktspeler

Berichtdoor willem_betz » 18 feb 2016, 13:04

Kom nog eens terug als je klaar bent met de
gestructureerde inventarisatie van alle stromen(types) die zich in de werkelijkheid voordoen
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Re: Rethinking Economics: China grootste marktspeler

Berichtdoor Blueflame » 18 feb 2016, 19:34

André Bequé schreef:
Het is niet de bedoeling om op het forum een uitgebreide uiteenzetting te geven.

Tja, maar dat is nu net wél de bedoeling van dit forum. Zeker als er om verduidelijking wordt gevraagd.
Het is hier geen gewoon blog.

Mvg.
Nonsense is our core business
Avatar gebruiker
Blueflame
Site Admin
 
Berichten: 4139
Geregistreerd: 20 okt 2006, 12:43

Re: Rethinking Economics: China grootste marktspeler

Berichtdoor André Bequé » 20 feb 2016, 10:30

De gestructureerde inventaristie van alle types stromen is er op de website waarnaar verwezen is.

Op elke specifieke vraag om verduidelijking zal conform de noodzaak uitgebreid geantwoord worden.
André Bequé
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 11 jan 2012, 18:10

Re: Rethinking Economics: China grootste marktspeler

Berichtdoor willem_betz » 20 feb 2016, 14:17

Mistig vage bla-bla-teksten, geen aanklikbare links geven, De lezer moet het zelf maar uitzoeken wat je bedoelt ? Waardeloos!
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Re: Rethinking Economics: China grootste marktspeler

Berichtdoor Kristof » 23 feb 2016, 17:31

Natuurlijk zijn er geen links. Wanneer je "Economic Reality System" tussen haakjes ingeeft in Google krijg je maar twee pagina's resultaten. De resultaten op de eerste pagina verwijzen allemaal door naar AB zijn website: ecrealsys.org. De andere resultaten hebben niets met AB te maken. Blijkbaar worden zijn zeer warrige en onduidelijke ideeën door niemand ondersteund en komt alles dus uit zijn koker. De Nobelprijs voor economie ligt niet te wachten op André Bequé.
For me, it is far better to grasp the Universe as it really is than to persist in delusion, however satisfying and reassuring.
Carl Sagan - RIP
http://www.carlsagan.com/
Avatar gebruiker
Kristof
 
Berichten: 345
Geregistreerd: 08 jan 2010, 16:58


Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast