Rethinking economics: door de transitiebewegingen?

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

Rethinking economics: door de transitiebewegingen?

Berichtdoor André Bequé » 01 dec 2015, 11:36

In de Wikipedia kunnen we lezen dat: ‘de transitiebeweging (er) een (is) die zich zal moeten gaan richten op het radicaal omvormen van het huidige systeem. Een beweging die nog meer de confrontatie aandurft met het bestaande systeem...waarin de mens voorop staat en niet het systeem.’ . De bewegingen willen de eindigheid van de beschikbare hulpbronnen en het overmatig en/of onverantwoord gebruik ervan aanpakken door mensen bij elkaar te brengen die op langere termijn haalbare oplossingen gaan zoeken en die ook uitproberen. Ze zijn teweeggebracht door klimaatverandering en piekolie en willen de veerkracht van lokale gemeenschappen versterken om zo het gevoel van onmacht tegen te gaan dat veel mensen bevangt bij het vigerende economische systeem.
Het bestaande systeem veranderen door de mens voorop te stellen in plaats van het systeem betekent automatisch dat men de manier waarop de economie nu functioneert probeert om te buigen door met een gaandeweg gewijzigde feitelijke aanpak van het functioneren van een deel te bewijzen dat het in zijn geheel ook anders kan. Het sensibiliserend effect van de bewegingen staat vast, maar het overgrote deel van het economische gebeuren verloopt nog steeds volgens het denkpatroon waarop het bestaande systeem stoelt. De omslag die men wil teweeg brengen zal er niet komen met alleen de (vele) beperkte effectieve realisaties van anders functioneren: het gelijk dat men daarmee op beperkte schaal aantoont moet worden gecompleteerd met het algemene bewijs dat de visie / de logica / de theorie waarop het bestaande systeem steunt onhoudbaar is omdat ze niet congruent is met de realiteit. Transitiebewegingen zijn weliswaar een versterkte vorm van groene- of milieubewegingen maar zullen net als die voorgangers hun visie en overtuiging niet kunnen doordrukken in het ganse bestaande systeem. Slechts met een nieuw realiteitsconform economisch model – zoals het ERS – zal dat kunnen.
Tot op heden is er maar één groep of beweging die het bestaande ondeugdelijke systeem in een redelijke mate heeft kunnen inperken, en dat is de stroming van de coöperatieve economie. Die is evenmin met een nieuw realiteitsconform economisch model voor de dag gekomen maar heeft het bestaande dominante model in een keurslijf gevat door met een stelsel van principes de waarden waarop ze zich baseren – waaronder sociale verantwoordelijkheid / solidariteit – het systeem meer mensgericht te maken. Intrinsiek sluit de coöperatieve visie en activiteit daardoor nauw aan bij het ERS. De coöperatieve formule leent zich gemakkelijker voor economische activiteiten die gaan over goederen en diensten die direct en specifiek op verbruik door de mens gericht zijn. Voor activiteiten die daar verder vanaf staan ligt de formule minder of niet voor de hand waardoor de formulering van de coöperatieve waarden en principes er ook niet rechtstreeks op toepasbaar is. Deze beperking houdt dan ook in dat de coöperatieve visie niet algemeen genoeg geformuleerd is om voor het hele economische gebeuren als model te dienen. Er is dus wel degelijk behoefte aan een herbronning van het economisch denken, aan een nieuw economisch model waarin de mens / het gezin / de samenleving voorop staat. Transitie- en coöperatieve bewegingen werken wel in de goede richting maar zitten niet op de juiste golflengte om dat model te brengen.
André Bequé
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 11 jan 2012, 18:10

Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast