Rethinking Economics: Economische basisopleiding en CORE

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

Rethinking Economics: Economische basisopleiding en CORE

Berichtdoor André Bequé » 26 aug 2015, 11:02

Er zijn nu 11 maanden verstreken sinds de aankondiging van het interuniversitaire CORE-project dat beoogt het economiecurriculum op de realiteit te stoelen en in die periode zijn 19 hoofdstukken opgeleverd terwijl er nog aan twee wordt gewerkt.
Bij het doorlezen op de website van CORE van de korte inhoudsbeschrijving van die hoofdstukken kan men, conform de aangekondigde aanpak, effectief vaststellen dat de studenten economie de echte wereld nu iets of wat beter zullen leren begrijpen doordat telkens een stuk van de economische theorie ‘gestoffeerd’ wordt met aanvullingen van sociale, politieke, en ecologische invloeden uit de maatschappelijke realiteit waarmee de ‘wereldvreemdheid’ van de gangbare economische theorie wordt afgezwakt.

Het stofferen verhelpt slechts gedeeltelijk de onherkenbaarheid van de werkelijkheid in de theorie maar lost die niet op omdat de marktwerking nog altijd de primaire plaats bekleedt en de aanvullende invloeden daardoor de facto als secundair of van minder belang naar voren komen. Zij zijn niet in de kern van de theorie mee opgenomen. Het gewicht en de kracht van de andere invloeden op de stromen van geld en goederen en diensten in het maatschappelijke bestel wordt daarmee niet correct en niet objectief weergegeven. Men hoeft slechts het boek van Joseph E. Stiglitz ‘The price of inequality’ (ISBN 978-0-393-34506-3 / paperback editie) te lezen om statistisch onderbouwde voorbeelden bij de vleet opgesomd te vinden waarbij andere invloeden naast marktwerking de realiteit veel meer bepalen, en die realiteit er zoveel anders (slechter en ongelijker) door maken dan op basis van marktwerking wordt voorspeld.

Bij het begin van een nieuw schooljaar komt automatisch opnieuw de vraag naar boven of het onderwijs wel goed genoeg voorbereidt op de werkelijke wereld. Bij alle kwaliteiten die ons onderwijs kan voorleggen stoot men dan telkens weer op die vreselijk zwakke plek van de economische / maatschappelijke vorming. De tot op heden gangbare economische theorie bood daar wegens (onder andere) haar wereldvreemde karakter geen geschikte inhoud en ook de ‘beter gestoffeerde’ CORE-versie voldoet niet qua inhoud en qua eisen van objectiviteit en neutraliteit.

Het Economische Realiteit Systeem (ERS) dat op basis van een gestructureerde inventarisatie van alle stromen in het maatschappelijke bestel de economische werkelijkheid beschrijft, en waarin alle reële wetten en regels, en structuren hun invloed uitoefenen, heeft voor basisopleiding (en voor het uiteindelijke inzicht en de praktische bruikbaarheid) veel betere geloofsbrieven. De herkenbaarheid van de realiteit in het model staat daarbij tegenover de virtuele omgeving waarbinnen de gangbare economieleer voortdurend redeneert en daardoor (eufemistisch uitgedrukt) niet echt aanspreekt.
André Bequé
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 11 jan 2012, 18:10

Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast