Rethinking Economics: … of Rewriting the Rules?

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

Rethinking Economics: … of Rewriting the Rules?

Berichtdoor André Bequé » 25 mei 2015, 08:44

In de USA werd op 12 mei een ‘Contract voor Amerika’ ondertekend door vakbondsleiders, politici, activisten, en acteurs. De bedoeling is om van de groeiende kloof tussen arm en rijk een belangrijk thema te maken in de komende presidentsverkiezingen. Zij vinden daarbij steun voor hun opzet in het nieuwste rapport van econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz (Roosevelt Institute): ‘Rewriting the Rules of the American Economy’. De leidraad van het rapport is: ‘Herverdeling volstaat niet. De regels van onze economie moeten drastisch worden herschreven’.
Als ‘HERverdeling’ niet volstaat dan betekent dat automatisch dat de eraan voorafgaande ‘verdeling’ niet goed zit / niet goed geregeld is. Men kan dan de voorliggende problemen op twee manieren aanpakken: ofwel de regels op basis van het vigerende model grondig herzien, ofwel het model herzien waarop de geldende en falende regels gebaseerd zijn en zo duidelijk maken dat aanpassingen van de regels, en in welke zin, hoognodig zijn. Stiglitz doet het eerste in zijn rapport. Regels / wetten zijn de concrete invulling van het model of de visie waarop men tewerk gaat. In Stiglitz’ rapport resulteert het in een uitgebreide opsomming die het voordeel biedt dat de voorgestelde nieuwe regels herkenbaar en begrijpelijk zijn voor zover men met de betreffende aangelegenheden vertrouwd is, maar dat is niet voor iedereen en voor alle aangelegenheden het geval. Tegenstanders van de voorgestelde veranderingen zullen ongetwijfeld in hun argumentatie naar het onderliggende ongewijzigde model verwijzen en naar de onmogelijkheid om een zo groot aantal regels tegelijk aan te pakken. In de veronderstelling dat voor alle voorstellen tot vernieuwing en wijziging een grondige bespreking zou worden gehouden, dan staat men voor een eindeloos debat in het kwadraat.
In essentie zijn de voorstellen in het rapport te herleiden tot de drie essentiële problemen waardoor de gangbare economieleer zover van de realiteit afstaat. Een debat over een aangepast economisch basismodel ‘dat nauw aansluit bij de realiteit’ neemt zeker ook zijn tijd in beslag, maar dan worden de aanpassingen van regels / wetten herleid tot de invulling van dat nieuwe model / die nieuwe visie: de transparantie van een dergelijke situatie maakt het gelijktijdig én geïntegreerd aanpakken van veel aanpassingen binnen een redelijke termijn mogelijk.
Uiteindelijk hebben ‘Rethinking Economics’ en ‘Rewriting the Rules …’ een gelijkaardig doel, namelijk, een beter sociaal-economisch-politiek bestel tot stand te brengen. ‘Rethinking Economics’ heeft daarbij het voordeel dat men zich niet verliest in detaildiscussies die elkaar overlappen, maar dan moet ‘Rethought Economics’ ook een echt herziene visie inhouden en niet zomaar een beter gestoffeerde variant van wat nu de dienst uitmaakt.
André Bequé
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 11 jan 2012, 18:10

Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast