Rethinking Economics: De geldkanker

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

Rethinking Economics: De geldkanker

Berichtdoor André Bequé » 11 mei 2015, 09:54

Tot op het moment dat de industrialisering halfweg de achttiende eeuw inzette had het geld twee functies: ruilmiddel/betaalmiddel en bewaarmiddel. De industrialisering maakte de concentratie van geldmiddelen noodzakelijk en daardoor ontstond voor het geld op ruime schaal de bijkomende rol van investeringsmiddel. Het karakteristieke aan die rol is dat het geld gebruikt wordt om infrastructuurmiddelen te financieren buiten de eigen economische entiteit. Het gaat dus in wezen om een lange termijn engagement. Om de weerstand tegen het nadeel van zo een langdurige vastlegging te overwinnen, waarbij men tenslotte maar een beperkte controle en bijsturingsmogelijkheid overhoudt, en het geld in bepaalde omstandigheden toch voortijdig te kunnen vrijmaken was de verhandelbaarheid via de beurs een oplossing. Die gewenste ‘oplossing’ opende echter ook de mogelijkheid voor speculatief handelen waarbij het lange termijn engagement kan worden ontlopen.
Zolang de communicatiemiddelen relatief traag werkten en beperkt beschikbaar waren, het tempo om gegevens te verwerken op ‘mensensnelheid’ gebeurde, en geld meestal nog in fysieke vorm overgedragen moest worden, kon speculatief handelen niet ontzettend veel sneller verlopen dan de aan productie, transport en handel gebonden economische activiteit. De ontwikkeling die de communicatiemiddelen en de gegevensverwerking hebben gekend en het feit dat geld in veel gevallen herleid is tot bytes op een gegevensdrager, zodat het met bijna de snelheid van het licht kan worden overgedragen, hebben een gigantisch verschil in snelheid doen ontstaan tussen de speculatieve financiële economie en de fysieke of productieve economie.
Bij het ontstaan van de klassieke liberale economieleer was dat soort toestanden gewoon nog niet voor te stellen. Zoals een kanker een deel van een organisme ongeremd doet groeien ten koste van en tot de ondergang van dat organisme, zo is de speculatieve financiële economie bezig in steeds versnellend tempo de productieve economie te vernielen. In de (beperkte) mate dat de economisten toch op dat gevaar hebben gewezen hebben de politici niet hun verantwoordelijkheid genomen om net zoals voor de fysieke economie een aantal beperkende spelregels in te voeren die de samenleving voor die ongewenste ontwikkeling moeten behoeden. In de fysieke economie worden ongewenste ontsporingen vermeden door de verboden op namaakproducten, misleidende reclame, monopolies, dumpingprijzen, enz.. Binnen de financiële economie bestaan dergelijke beperkingen amper.
Binnen het Core project neemt men zich wel voor om veel aandacht te besteden aan welslagen én falen van marktwerking, en aan zeepbellen, recessies, en financiële crises. Er is geen sprake van een essentiële en diepgaande herziening van de rol die de thans quasi immateriële geldstromen mogen spelen in de fysieke realiteit van de wereld die voor het bestaan én voortbestaan van de mens bepalend is. Geen enkele analyse van een probleem, hoe uitgebreid en pijnlijk nauwkeurig ook uitgewerkt, brengt een oplossing als men er niet in slaagt om het inzicht / het model te ontwikkelen dat duidelijk maakt hoe de oorzaak aan te pakken.
André Bequé
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 11 jan 2012, 18:10

Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast