Rethinking Economics: Basisfout in de theorie (1)

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

Rethinking Economics: Basisfout in de theorie (1)

Berichtdoor André Bequé » 27 apr 2015, 09:27

Ten tijde van de beginnende industrialisering, halfweg de achttiende eeuw, werd de klassieke liberale economie geformuleerd. De focus kwam daarbij te liggen op het gedeelte van de economische activiteit waarbij het produceren en het consumeren van een product in verschillende economische entiteiten plaats vindt. De transactie / de ruil van het goed kwam niet meer tot stand via een persoonlijk contact maar via de werking van het marktmechanisme. Het concentreren van de aandacht op een, weliswaar vanaf dan steeds sterker groeiend, deel van de totale economische activiteit heeft tegelijk ook het goed en de activiteit op de voorgrond gebracht en de mens, waarvoor al dat gebeuren tenslotte plaatsvindt, naar de achtergrond verdreven. Het welbevinden van de mens wordt echter niet alleen bepaald door die industrieel geproduceerde en verhandelde goederen maar door alle stromen die zijn leven beïnvloeden.
De afstand tussen het echte leven en de beschrijving ervan zoals de vlakke economische doorsnede dat weergeeft is door die vernauwende focus veel te groot geworden omdat niet alleen stromen zijn weggelaten in dat klassieke economisch model maar er tevens stromen zijn bijgekomen en ook het relatieve gewicht van die stromen is veranderd. Wil de economische theorie beter aansluiten op de realiteit en dus op het echte leven dan moet ze herbronnen door alle relevante stromen te gaan opnemen in haar model en die zo goed mogelijk allemaal te meten. Opdat meten ook zou leiden tot betekenisvol weten is voorafgaand het schematisch of modelmatig weten nodig. Het klassieke economiemodel is van het type dat slechts een deel van de relevante stromen in beeld brengt en aanzet om die te meten. Het nieuwe model moet alle relevante stromen in beeld brengen; pas met het voldoende meten ervan zal het noodzakelijke ‘sturende weten’ eruit kunnen worden afgeleid.
De stromen die geïntegreerd deel moeten uitmaken van het theoretisch model kunnen als volgt schematiserend worden opgesomd:
- De ecologische stromen
- De intra- en interfamiliale stromen zonder (directe of gelijkwaardige) ruil
- De ‘klassieke’ stromen van ruil van goederen en diensten tegen geld: private transacties en solidaire transacties (belastingen en publieke goederen en diensten)
- De louter financiële stromen: utilitaire door een binding met de fysieke economie (leningen / financiële investeringen) en speculatieve door het ontbreken van die binding
Al deze stromen beïnvloeden en bepalen het leven van elk individu; sommige direct voelbaar en zichtbaar (ecologische stromen) andere slechts met uitstel en nauwelijks merkbaar (de verliezers bij speculatie).
Bij het Core project worden de niet klassiek gemeten stromen er wel bijgehaald om de van het theoretische model afwijkende realiteit te begrijpen en te verklaren, maar ze worden niet opgenomen in het model. Het aangekondigde ‘Core-model’ laat dan ook niet toe om de effecten van die niet-klassieke stromen evenwaardig en gelijktijdig mee te nemen en ze zo goed mogelijk door te rekenen; het houdt ze alleen klaar achter de hand om beter en sneller dan tot nu toe de verontschuldigende uitleg achteraf te geven.
André Bequé
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 11 jan 2012, 18:10

Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast