Rethinking Economics: Meten is weten of vice versa

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

Rethinking Economics: Meten is weten of vice versa

Berichtdoor André Bequé » 20 apr 2015, 09:18

Met het ‘Core’ project, dat vanuit het University College in Londen wordt aangestuurd, wordt op vraag van studenten uit de hele wereld gepoogd het curriculum van de economie bij te werken zodat het beter aansluit bij de maatschappelijke werkelijkheid. Dat zal gebeuren door het redeneren, in het platte vlak van de homo economicus en de volautomatische en perfecte marktwerking, meer dimensie te geven door ook de invloed van menselijke eigenschappen te laten meespelen in het effectieve beslissen en handelen, door aan te geven hoe technologische ontwikkeling het karakter van het kapitalisme gewijzigd heeft , en door analyses van zeepbellen, recessies en financiële crises. Marktwerking en de homo economicus blijven evenwel het uitgangspunt; er wordt nergens aangekondigd dat men die basis van de hele theorie wil herzien. Geen herbronning dus.
In het spoor van de positieve wetenschappen wil de economie graag verkondigen dat ook zij ‘Meten is weten’ hoog in het vaandel voert. Als we denken aan weersvoorspelling en klimaatverandering dan is het voor de meesten onder ons wel duidelijk dat het echte ‘weten’ in die context alleen maar te verwerven viel door veel, regelmatig, en langdurig te meten.
Wat de economische realiteit betreft weten we dat er veel gemeten wordt (BNP en aanverwante , allerhande statistieken, enz.) maar ook dat er de afgelopen decennia veel nieuwe begrippen en afkortingen gelanceerd zijn omdat vooral bij het BNP en aanverwante cijfers vastgesteld is dat die niet direct overeenstemmen met hoe men welvaart of welzijn in de samenleving aanvoelt en/of ervaart, terwijl die toch als de ‘barometer(s)’ daarvoor gelden / golden.
Toen Adam Smith de basis legde van de economie zoals we die nu kennen kon hij nog geen gebruik maken van uitgebreide en/of betrouwbare cijferreeksen. Zijn ‘weten’ was het resultaat van het inzicht dat hij verworven had op basis van uiteenlopende informatie. Het is niet verwonderlijk dat hij in die context een ‘onzichtbare hand’ nodig had om zijn verklaring van het gebeuren rond te krijgen. Dat produceren en consumeren in die periode door de industrialisering almaar sterker van elkaar gescheiden raakten (weg van de autarkie), en als gevolg daarvan markten een grotere rol gingen spelen, betekende niet dat zelfvoorziening en voorziening binnen kleine gemeenschappen verdwenen waren. Dat nieuwe en sterk groeiende deel van het economische gebeuren is uiteraard grondig uiteengezet in de toen geschreven boeken en heeft de focus vernauwd en is bepalend geweest voor wat dan gaandeweg zo systematisch mogelijk zou worden gemeten.
Het thans nog bestaande vernauwde economisch weten en meten is dus aan vernieuwing (rethinking) toe. Om de realiteit daarbij goed te vatten en te meten, om ze dan te kunnen sturen, kan de ‘rethinking’ niet beperkt blijven tot een meer-bij-de-tijd-zijnde formulering maar moet het gaan om een model van de realiteit dat alle stromen omvat die bepalend zijn voor de samenleving, zodat die vanuit dat nieuwe inzicht doelgericht en zo volledig mogelijk kunnen worden gemeten.
Wat ‘Core’ zich voorneemt is niet van die aard en zal de werkelijkheid onvoldoende dicht benaderen. Het pluralisme van Core zal de frustratie, dat economisten de werkelijkheid niet beter kunnen verklaren dan iemand met gezond verstand uit om het even welke andere discipline, niet wegnemen.
André Bequé
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 11 jan 2012, 18:10

Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast