Piketty en de economieleer

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

Piketty en de economieleer

Berichtdoor André Bequé » 28 dec 2014, 18:14

Het boek van Thomas Piketty ‘Capital in the Twenthy-First Century’ ISBN 978-0-674-43000-6 (vertaling door Arthur Goldhammer van de oorspronkelijke Franse editie) heeft veel ruchtbaarheid gekregen, en er zijn nog een aantal vertalingen onderweg. Veel kopers en/of bezitters zullen het boek wellicht niet volledig lezen ondanks het feit dat het zonder specifieke economische voorkennis kan worden gelezen, het slechts twee zeer eenvoudige formules bevat, en alleen maar grafieken van tijdreeksen in plaats van de X-Y diagrammen die men van een economieboek redelijkerwijze verwacht.

Die vele grafieken van tijdreeksen zijn net kenmerkend voor de andere aanpak die Piketty gebruikt om zijn standpunten en inzichten toe te lichten: geen theorie of als het kan een mathematisch model waarvoor men uit de beschikbare historische gegevens er selectief enkele of een korte reeks naar voren haalt die de vooropgestelde zuiver economische theorie evident ondersteunen, maar volledige reeksen waarbij de verklaring van de evolutie in de grafiek gekaderd wordt in de sociale, economische en politieke omstandigheden van het tijdsbestek waarin ze zich voordoen. Het is dus niet verwonderlijk dat Piketty aan het eind van het boek in de conclusie zegt dat de ups en downs van allerhande zaken in het economische leven de politieke perceptie en attitudes vormt, en de politiek op haar beurt er instellingen, regels en beleidskeuzes mee uitwerkt die dan weer de sociale en de economische veranderingen vorm geven. Zo stelt hij op p. 576 : ‘It is possible, and even indispensable, to have an approach that is at once economic and political, social and cultural, and concerned with wages and wealth.’, en verder ‘The clash of communism and capitalism sterilized rather than stimulated research on capital and inequality by historians, economists, and even philosophers.’.
Het is de hoogste tijd dat men zich niet langer opsluit in de eigen gespecialiseerde discipline (zeker bij de groep van de sociale wetenschappen) maar de werkelijkheid weer met een interdisciplinaire brede blik tegemoet treedt. Voor de economische theorie betekent dat in elk geval uitgaan van een beschrijving / model van de werkelijkheid waarin de sociale, de economische en de politieke (= solidaire) dimensies geïntegreerd voorkomen.

Naast de belangrijke inhoud van het boek over de ongelijke verdeling van kapitaal met de bedreiging die het vormt voor de democratie en het uitwerken van de mogelijkheden om het aan te pakken, confronteert het boek tegelijk de meerderheid van de economisten met de uitdaging om niet langer veel tijd en moeite te steken in theoretisch onderzoek dat weinig bijdraagt voor een betere realiteit voor de gehele samenleving, wat toch de doelstelling moet zijn van die discipline.
André Bequé
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 11 jan 2012, 18:10

Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast