Het gelijk van de markt en de economieleer

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

Het gelijk van de markt en de economieleer

Berichtdoor André Bequé » 11 maart 2014, 10:10

Met de veelgehoorde uitspraak ’De markt heeft altijd gelijk’ geeft men te kennen ervan overtuigd te zijn dat het prijsmechanisme ertoe leidt dat voor een goed of dienst steeds de op dat ogenblik meest aangewezen prijs tot stand komt om vraag en aanbod in evenwicht te brengen. In de grafiekjes in het handboek ziet het er overzichtelijk en eenvoudig uit. Hoe hoger de prijs, des te meer producenten geïnteresseerd zijn terwijl er gaandeweg meer consumenten afhaken, en omgekeerd. De rechte lijnen of krommen die de verschuivende interesses van de beide partijen weergeven snijden op een bepaalde plaats en daarmee ligt dan de op dat ogenblik zogenaamd terechte prijs vast waarbij vraag en aanbod in evenwicht zijn. Die situatie wordt alleen maar goed benaderd op de lokale groentemarkt als het om wortelen, bloemkolen en sla gaat; in alle andere gevallen vertonen de goederen een technische complexiteit waar de doorsnee consument niet zo maar à la minute over kan oordelen en reageren met kopen of niet kopen.

De eenheid van plaats, tijd en deelnemende partijen is er zelfs op de groentemarkt niet, en dat is nog het minste van de problemen. Het gemiddeld economisch gewicht van de producenten en leveranciers is tegenover dat van de gemiddelde gezinshuishouding enorm gestegen; de macht van de consumenten kan lang niet zo goed gebundeld worden om op prijsverschuivingen of -sprongen te reageren. Bovendien wordt er gespeculeerd met voedsel en energiegoederen, wordt de timing van de lancering van reclameacties en van nieuwigheden bewust gestuurd, zijn er geheime prijskartels, bestaan er subsidiëringen die innovatie tegengaan in plaats van bevorderen, zijn er import en export heffingen, boycots om religieuze en ideologische redenen, uitputting van niet hernieuwbare grondstoffen, en nog tig andere marktverstorende elementen. Dat maakt dat het maar in zevende of misschien wel dertiende rang de marktwerking is die de marktprijs bepaalt, en er zeker niet garant voor staat dat het een zogenaamd terechte prijs is.

Als er iets is waarin de markt gelijk heeft, dan is het dat het toont waar de macht eigenlijk ligt: niet bij de democratie of het politieke bestel dat haar zogenaamd belichaamt, maar bij de centra van economische macht en dus bij de mensen die hen wetens en willens bemannen aan de top en het eigenbelang boven alles stellen; niet gehinderd door een slaperig en ruggengraatloos politiek bestel.
Als iemand durft te beweren dat een eenvoudige lichtschakelaar volstaat om de lancering van een raket met een satelliet te starten, dan gaat bij iedereen de wijsvinger naar de zijkant van het voorhoofd; maar dat we de uitleg van het vraag-en-aanbod schemaatje voldoende vinden om er de essentie van ons maatschappelijke bestel mee te laten verklaren en sturen vindt de overgrote meerderheid wel goed.
Hoe erg kunnen we met instemming onszelf laten belazeren en tegelijk zeuren over honderd en één mankementen van het huidige systeem?

Het broze theoretische marktmodel is de afgelopen honderd jaar niet in vraag gesteld omdat het zich koste wat het kost wilde bewijzen tegenover het collectivisme; het heeft de wereld in twee machtsblokken verdeeld. Na de val van de muur is het ook nog niet in vraag gesteld waardoor de tegenstelling tussen eigenbelang en solidariteit nu alle samenlevingen ter wereld verdeelt. Een model dat niet de werkelijke stromen in het samenlevingsbestel als uitgangspunt heeft is waardeloos om de realiteit bij te sturen.
Het is het hele economische academische korps te schande dat ze niet met een zinniger theorie voor de dag kan/durft te komen.
De mensen met paranormale vaardigheden kunnen hun stellingen niet hard maken en dus de door Skepp uitgeschreven prijs niet binnenhalen; de gangbare economieleer zou het er bij een test van vergelijkbaar kaliber niet beter afbrengen.
André Bequé
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 11 jan 2012, 18:10

Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast