actoren opportunistisch ingedeeld in gangbare economieleer

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

actoren opportunistisch ingedeeld in gangbare economieleer

Berichtdoor André Bequé » 12 sep 2013, 10:12

In de theorie betreffende de marktwerking worden de actoren producenten en consumenten genoemd.
Dat zijn geen welomlijnde groepen want als de bakker en de slager of de elektriciteitsleverancier en de generatorenproducent aan elkaar leveren vervullen ze beide rollen / functies tegelijkertijd. Het is bijgevolg gewoon onmogelijk om een sluitende definitie te geven voor elk van de beide groepen. De ‘marktverblinding’ heeft de economieleer verhinderd om grondiger na te denken over de identiteit van de actoren die de economische dimensie binnen het maatschappelijke bestel gestalte geven en er de werking van uitmaken. Voor wat de ‘producenten’ aangaat heeft men de term inhoudelijk enigszins geconcretiseerd door ze in te delen in sectoren, terwijl de ‘consumenten’ altijd één grote amorfe groep zijn gebleven waarbij men vrijwel automatisch denkt aan gezinnen (B2C of business to consumer). Omdat bedrijven ook grote afnemers zijn, en tussen de eigenlijke producenten en consumenten heel dikwijls de handelssector staat heeft men voor die goederen- en dienstenstromen de B2B of business to business categorie bedacht.

Die opsplitsingen doen denken aan de indeling in de antropologie in mensenrassen, die door de wereldwijde vermenging voortdurend aan betekenis verliest. Zoals de rassenindeling voor de geneeskunde van geen nut is voor de kennis van het geraamte, de bloedsomloop en het zenuwstelsel, zo vertelt de huidige economische indeling ons niets over de structuur en de werking van economische entiteiten. Om echt te begrijpen en gericht in te grijpen is een universeel geldig model, dat economische entiteiten op een volledige manier met al hun functies beschrijft, dus een dwingende noodzaak. Door de zwakke definities en gekunstelde indelingen heeft men de grootste moeite om gericht en consequent te reageren op de belangrijke bedreigingen van het economische en dus maatschappelijke bestel zoals: de aantasting van het ecosysteem, de (veel) te grote ecologische voetafdruk van de ontwikkelde landen, de dringende overgang naar schonere energie, de ontwrichtende en vernietigende werking van de speculatieve financiële economie.

Al deze bedreigingen hebben te maken met fysieke en financiële stromen waarmee elke economische entiteit in mindere of meerdere mate geconfronteerd wordt. Wil men vermijden dat oorzaken toegeschreven worden aan de verkeerde of slechts een deel van de verantwoordelijke groepen en maatregelen opgelegd worden aan arbitrair en vaag gedefinieerde groepen, dan moet elke economische entiteit – groot of klein – zich bewust zijn van zijn betrokkenheid in het geheel en van de verantwoordelijkheid die kan en moet worden opgenomen betreffende het economisch handelen.
De economische realiteit kan maar goed worden (bij)gestuurd als de actoren in dat bestel – van gezinnen over bedrijven tot banken en overheidsinstellingen – op een sluitende manier met een algemeen geldend model worden beschreven in plaats van tewerk te moeten gaan op een ‘rammelende’ indeling zonder diepgang die binnen de kortste keren door elk logisch denkend mens kan worden ontmaskerd.
De recente oproep van professor Paul De Grauwe om met nieuwe modellen voor de dag te komen, omdat de realiteit zich niet ontwikkelt zoals de huidige modellen beschrijven – maar juister omdat de huidige modellen de realiteit niet goed beschrijven –, is uiteraard in eerste instantie gericht aan de academische wereld. Intussen bestaat er wel al een universeel ondernemingsmodel dat de verschillende rollen van economische entiteiten op een geïntegreerde manier beschrijft.
André Bequé
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 11 jan 2012, 18:10

Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

cron