Het Whorfiaanse probleem met de economieleer

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

Het Whorfiaanse probleem met de economieleer

Berichtdoor André Bequé » 03 okt 2012, 12:36

De oorspronkelijke Sapir-Whorf Hypothese stelt dat de manier waarop mensen denken sterk wordt beïnvloed door hun moedertaal. De hypothese werd verdedigd door de taalkundige Edward Sapir en zijn leerling Benjamin Whorf. Tegenwoordig wordt de hypothese geaccepteerd door de meeste taalkundigen, maar dan alleen in de afgezwakte betekenis dat taal invloed kan hebben op het denken (taalkundige relativiteit).
Als het om kennis en inzicht van economie gaat kan deze stelling zeker worden bijgetreden. Een taal omvat onder andere een woordenschat – met woorden geïmporteerd uit vreemde talen die niet altijd letterlijk te vertalen zijn en waarbij een omschrijving nodig kan zijn om de betekenis te vatten – en een grammatica: de mogelijkheden die daarbij geboden worden om precies uit te drukken wat men wil zeggen zijn niet onbeperkt. Als bovendien de woordenschat van een persoon beperkt is, én hij of zij een term van het type containerbegrip met een enge of specifieke betekenis gebruikt, dan betekent dat een wezenlijke beperking van het denken over de betreffende materie.
Aangezien basiskennis – laat staan grondige kennis - van economie verre van algemeen verspreid is in onze samenleving en de meesten het moeten doen met de steeds herhaalde mantra’s die nogal lukraak een betekenisinvulling krijgen, is niet alleen de zwakke maar ook de oorspronkelijke hypothese in deze context van toepassing.
André Bequé
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 11 jan 2012, 18:10

Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron