vaccinatie tegen baarmoederhalskanker in vraag gesteld

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

vaccinatie tegen baarmoederhalskanker in vraag gesteld

Berichtdoor willem_betz » 23 jul 2011, 02:52


Wordt de preventieve vaccinatie tegen baarmoederhalskanker in vraag gesteld?


De krant “Le Monde” publiceerde op 12 juli 2011 twee erg kritische artikels over de preventieve vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Het eerste opperde: “eerste aanvragen voor schadeloosstelling … een van de vaccins tegen baarmoederhalskanker maakte het leven van jonge vrouwen een hel”. Het tweede artikel stelt dat “het voordeel van het vaccin voor de volksgezondheid in twijfel getrokken wordt”.
Moeten we daaruit besluiten dat deze inenting nutteloos of zelfs gevaarlijk is?

Commentaar van de Stichting tegen Kanker:
Vaccinaties hebben steeds virulente critici gekend en dat dateert niet van gisteren. Edward Jenner, uitvinder van het vaccin tegen pokken op het eind van de 18e eeuw, kreeg al af te rekenen met lastercampagnes. Karikaturen uit die tijd beeldden ongelukkige patiënten af, ingeënt door Jenner, die koeienhorens kregen. Vandaag lijkt de kritiek wat ernstiger, maar is ze daarom ook juist?

De anti-vaccinlobby heeft gelijk op één punt: geen enkele medische handeling is zonder risico of eventuele ongemakken. Ook vaccinatie is aan deze regel onderhevig. Maar wat eigen is aan goede geneeskunde, is dat men erover waakt dat de mogelijke voordelen de onvermijdbare risico’s zo ver mogelijk overstijgen. En vaccins zijn onbetwistbaar in overeenstemming met dit onderzoek naar het grootste voordeel bij het kleinste risico.

Wat is er dan aan de hand in Frankrijk?
Twee jonge vrouwen ondervonden verschillende klachten in de uren of weken die volgden op hun inenting tegen HPV (preventief vaccin tegen baarmoederhalskanker). Deze twee vrouwen hebben een aanvraag voor schadeloosstelling ingediend en de pers heeft dat opgepikt. Maar er zijn twee fundamentele vragen:
- Is er een oorzakelijk verband tussen het vaccin en de ondervonden klachten?
- Indien dat verband er daadwerkelijk is, gaat het dan om een frequent fenomeen?

Het is onmogelijk om welk oorzakelijk verband dan ook aan te tonen op basis van 2 geïsoleerde gevallen, zeker in zo’n vage context als waarover bericht werd in “Le Monde”.
We schatten dat ongeveer anderhalf miljoen jonge meisjes het vaccin reeds kregen in Frankrijk. Zoals voor elk nieuw geneesmiddel dat op de markt komt, is het Franse Agentschap voor de Veiligheid van Gezondheidsproducten (AFSSAPS) belast met het optekenen van eventuele ongewenste effecten. Het agentschap ontving 1 700 verwittigingen over dit onderwerp. Het ging vooral om koorts na de inenting, wat volkomen normaal is na een vaccinatie. Enkel indien men een abnormaal verhoogde frequentie van “ernstige” gebeurtenissen zou vaststellen (rekening houdend met het aantal betrokken personen) komt er een alarm voor de gezondheid. Dan komen er onderzoeken om na te gaan of er een oorzakelijk verband is. Op dit moment is dat niet het geval en is het dus niet nodig om alarmerende conclusies te trekken op basis van geïsoleerde gevallen.

En hoe zit het dan met de kritiek die het nut van deze vaccinatie in twijfel trekt? Ook hier geldt: niets nieuws onder de zon. Sinds de lancering van de vaccins is het algemeen bekend dat hun bescherming rond de 70% bedraagt. Dat is een niet verwaarloosbare bescherming, maar gevaccineerde vrouwen moeten zich toch nog laten onderzoeken met een uitstrijkje.

Kortom: deze vaccinatie blijft aangeraden.
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron