Pagina 1 van 1

Vraagje aan Jan Willem Nienhuys over kleur

BerichtGeplaatst: 01 jul 2011, 17:02
door The Menace
Zojuist ben ik begonnen met Toeval! van Anton Zeilinger.

Op blz. 18 lees ik:
… fotonen hebben een vaste energie, die uitsluitend bepaald is door de frequentie, dus de kleur, van het licht, plus ...


Kleur wordt toch bepaald door de golflengte?
Of interpreteer ik de zin verkeerd?

Alvast bedankt, Dennis

Re: Vraagje aan Jan Willem Nienhuys over kleur

BerichtGeplaatst: 01 jul 2011, 17:08
door vijv
Er is een directe relatie tussen de golflengte λ (in m), de frequentie f (in Hz) en de voortplantingssnelheid v van de golf (in m/s) in het betrokken medium (voor mijn gemak gekopieerd uit wikipedia). Aangezien de snelheid van fotonen constant is, kun je dus evengoed stellen dat kleur bepaald wordt door de frequentie

Re: Vraagje aan Jan Willem Nienhuys over kleur

BerichtGeplaatst: 01 jul 2011, 18:23
door Blueflame
Ik ben niet JWN ( ;-) ) maar inderdaad is de golflengte (in m) = de frequentie (in HZ) gedeeld door de voorplantingssnelheid (in m/s).

Mvg.

Re: Vraagje voor quantum-profi's

BerichtGeplaatst: 01 jul 2011, 20:38
door Heeck
Bericht verplaatst naar:
viewtopic.php?f=7&t=2679

Roeland

Re: Vraagje aan Jan Willem Nienhuys over kleur

BerichtGeplaatst: 02 jul 2011, 07:10
door Jan Willem Nienhuys
In het origineel (Einsteins Schleier: Die neue Wekt der Quantenphysik) staat: ...... eine Fixe Energie, die ausschliesslich durch die Frequenz des Lichts, also die Farbe des Lichts, und durch eine völlig neue physikalische Groösse festgelegt ist - das Plancksche Wirkungsquantum.

Dat heb ik vertaald zoals het er stond. Een zeurpiet zou kunnen stellen dat kleur een gewaarwording is die niet alleen maar voor 1 enkele monochromatische kleur werkt. De meeste dingen die we zien zijn in onverzadigde kleuren, en alle kleuren die een mensel zijn van spectraal rood en spectraal blauw of violet, met andere woorden alle schakeringen paars, komen niet in als kleur in het spectrum voor.

De kleurimpressie die we krijgen wordt veroorzaakt doordat ons oog drie soorten kegeltjes heeft, elk met een eigen pigment. Die pigmenten zijn gevoelig voor een heel scala aan kleuren, maar hun respons verschilt. De hersenen krijgen zogezegd alleen maar de respons van die drie pigmenten binnen en maken daaruit de kleurgewaarwording.

Maar als een groot geleerde vindt dat in een eenvoudige uitleg kleur en frequentie wel gelijkgesteld kunnen worden, dan heb ik als vertaler geen zin om hem te verbeteren. Dat doe ik alleen als er echte fouten staan.

Zo duidelijker?

P.S. De golflengte is de golflengte in vacuüm, maar de frequentie verandert niet in optisch dichtere media, en dat is wat er toe doet.

Re: Vraagje aan Jan Willem Nienhuys over kleur

BerichtGeplaatst: 02 jul 2011, 09:31
door The Menace
Jan Willem Nienhuys schreef:Zo duidelijker?

Heel eerlijk? Na de uitleg van vijv en vooral Blueflame dacht ik van wel, al wordt op die eerste bladzijden in het boek niet gesproken over lichtsnelheid in andere media dan vacuüm. Het verhaal over hoe je ogen elektromagnetische straling opvangen, lijkt me niet perse van belang in de uitleg of kleur afhankelijk is van golflengte, van frequentie, of van allebei. Ik begrijp nu dus dat het dat laatste is (allebei), omdat die twee niet los staan van elkaar.
Alleen wordt op pagina 15 heel stellig beweerd dat kleur afhankelijk is van golflengte. En dus niet van frequentie. Vandaar mijn vraag.

Heeck's intermezzo :?: lijkt me meer iets voor het begin van een nieuw topic.

Bedankt voor de antwoorden!

Re: Vraagje aan Jan Willem Nienhuys over kleur

BerichtGeplaatst: 02 jul 2011, 10:28
door Heeck
Menace,
Suggestie gelijk opgevolgd:
viewtopic.php?f=7&t=2679

Roeland