Wetenschappelijke intolerantie

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

Wetenschappelijke intolerantie

Berichtdoor ridelo » 23 feb 2011, 12:50

Artikel over de gewoonte in de media om in een debat over een wetenschappelijk onderwerp de mening van een wetenschapper te confronteren met de mening van een pseudo-wetenschapper.
Een citaat:
“You don’t have that balance in racism. You’re not finishing [an article] by quoting the Ku Klux Klan when it is an article about racist ideas,” Ernst said.

http://www.researchresearch.com/index.p ... Id=1032320
ridelo
 
Berichten: 111
Geregistreerd: 26 okt 2006, 18:23
Woonplaats: Borgloon

Re: Wetenschappelijke intolerantie

Berichtdoor Heeck » 23 feb 2011, 13:30

Het direct voorafgaande ook even aanhalend:

Beddington also had harsh words for journalists who treat the opinions of non-scientist commentators as being equivalent to the opinions of what he called “properly trained, properly assessed” scientists. “The media see the discussions about really important scientific events as if it’s a bloody football match. It is ridiculous.”

His call has been welcomed by science groups, including the Campaign for Science and Engineering.

Edzard Ernst, professor of the study of complementary medicine at Exeter University, whose department is being closed down, said he was “delighted that somebody in [Beddington’s] position speaks out”. In an interview with Research Fortnight Ernst said that the analogy with racism was a good one and that he, like Beddington, questioned why journalists have what he called “a pathological need” to balance a scientific opinion with one from outside of science.

“You don’t have that balance in racism,” he said. “You’re not finishing [an article] by quoting the Ku Klux Klan when it is an article about racist ideas,” Ernst said.


Wat een vraag!!???
Media van allerlei aard richten zich uit de aard der zaak met hun product, dat wil zeggen selectie uit het nieuws en presentatie daarvan, op hun doelgroep.
Kijk je naar de TV-rubrieken dan zijn die welke het meest worden bekeken precies die welke mínstens bekende leken laten meedoen om buiten hun VIP-zijn ook over van alles hun vooroordeel te spuien. En de gevatste wint. En wie de gevatsten weet aan te trekken heeft de kijkcijfers.
Daarnaast zijn er wel wetenschappelijke programma's, maar ik durf te wedden dat die veel lagere kijkcijfers kennen en totaal verschillende kijkers trekken.

http://www.luistercijfers.nl/kijkcijfer ... ruari-2011
http://www.kijkonderzoek.nl/

Roeland
Begrip is een waan met een warm gevoel, dus MIJDT SPIJT.
www.edge.org
Avatar gebruiker
Heeck
 
Berichten: 6546
Geregistreerd: 20 okt 2006, 22:09
Woonplaats: Leeuwarden

Re: Wetenschappelijke intolerantie

Berichtdoor willem_betz » 23 feb 2011, 15:28

Het is een belangrijk verschijnsel dat zgn "gebalanceerd" artikel.
Maar er is een beetje hoop: voordat de skeptische beweging enige bekendheid kreeg hadden de kwaks gewoon de vrije tribune.
Nu wordt er regelmatig ook onze opinie gevraagd, maar m.i. nog te weinig.
Er staan nog veel te veel enthousiaste getuigenissen over kwak in de kranten, onlangs nog van een dorpsgenoot van Morel, die kreeg een halve pagina in de GvA om te vertellen dat hij zich beter voelt nu hij met zijn kanker naar een kwak-arts in Keulen gaat, en hij vindt dat iedere kankerpatient daarheen moet. "het kost wel de prijs van een dure Duitse auto" zegt hij.
Geen woord bedenking van die "journalist" dat zich beter voelen niet hetzelfde is als kanker genezen. :evil:
Elke arts heeft wel een aantal middeltjes om iemand zich beter te laten voelen, dat wordt regelmatig gebruikt in de palliatieve zorgen, ook in de doping, en ook door kwaks daar ken ik meerdere voorbeelden van.
Zouden journalisten een deontologische code hebben wanneer ze wel of niet het andere klokje moeten laten horen ?
Hebben ze de plicht om op zoek te gaan of er wel een ander klokje is ?
Pas dit eens toe op klimaatverandering, op vaccinaties, op de holocaust....
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Re: Wetenschappelijke intolerantie

Berichtdoor Renate » 23 feb 2011, 16:32

Journalisten zijn vaak op zoek naar een verhaal, bij voorkeur met een slachtoffer, of slachtoffers. Wetenschap speelt daarin misschien wel eens een ondergeschikte rol.
Zo kon ik onlangs in een aantal actualiteitenrubrieken verhalen zien over mensen die na het krijgen van een griepprik ineens aan nacrolepsie leden. Natuurlijk een mooi verhaal, maar als het in Nederland om een stuk of 4 gevallen gaat, dan kan je wel wat kritische vragen stellen.
Aan de andere kant was er enige tijd geleden een documentaire over osteopathie, waarin ook een aantal gevallen aan bod kwam, waarbij het gruwelijk mis ging. Hierbij was duidelijk een verband tussen de behandeling en de negatieve gevolgen.

Zo zie je dus ook dat allerlei mensen die menen klachten te hebben door GSM-straling op TV een podium krijgen.
Renate
 
Berichten: 2234
Geregistreerd: 24 jan 2011, 00:52


Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast