Van LHC naar ILC

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

Van LHC naar ILC

Berichtdoor Thomas » 30 jul 2010, 10:55

Het ene speelgoedje is nog niet goed van start en men wil al een nieuw dat de belastingbetaler miljarden zal kosten:

PARIJS - Wetenschappers die werken met de Europese deeltjesversneller LHC willen een nog grotere machine bouwen. In plaats van de deeltjes in het rond te laten bewegen, zoals het CERN onder de Frans-Zwitserse grens doet, willen de deskundigen deze deeltjes in een nieuwe machine in een rechte lijn afvuren.

De plannen voor een nieuwe, tien miljard euro kostende en vijftig kilometer lange tunnel werden maandag gepresenteerd aan de Franse president Nicolas Sarkozy. De tunnel moet de International Linear Collider gaan heten.

'Als we beginnen met de bouw van een ambitieuze machine, moet het een internationale machine worden', zei Barry Barish, directeur van de voorgestelde tunnel. Het project kan, afhankelijk van wie het betaalt en wie het wil hebben, overal in de wereld worden aangelegd.

De nieuwe machine zou de opvolger worden van de LHC (Large Hadron Collider), die in september 2008 werd opgeleverd, maar al vlug te kampen kreeg met diverse problemen. Sinds november vorig jaar is met de machine een aantal successen geboekt, in maart botsten voor het eerst twee protonenstralen op elkaar.

In de machines proberen wetenschappers de omstandigheden te simuleren zoals die waren in de allereerste ogenblikken na de oerknal, bijna veertien miljard jaar geleden. Als het nieuwe project doorgang krijgt, is het naar schatting in 2020 of 2025 gereed.

bron: De Standaard.
http://www.standaard.be/artikel/detail. ... ection=173
"science is a culture of (reasonable) doubt" (Richard Feynmann)
Avatar gebruiker
Thomas
 
Berichten: 2834
Geregistreerd: 21 okt 2006, 19:35
Woonplaats: Antwerpen

Re: Van LHC naar ILC

Berichtdoor Timmber » 30 jul 2010, 13:18

Thomas schreef:Het ene speelgoedje is nog niet goed van start en men wil al een nieuw dat de belastingbetaler miljarden zal kosten:


Is het de bedoeling dat we hier gaan discuteren over het nut van wetenschap en of het vele geld dat er heen gaat wel
goed besteed is of wil je gewoon even een misprijzende opmerking plaatsen?
Avatar gebruiker
Timmber
 
Berichten: 694
Geregistreerd: 20 okt 2006, 19:41

Re: Van LHC naar ILC

Berichtdoor Fishstick » 03 aug 2010, 11:07

Dan heb ik liever dat men belastinggeld uitgeeft aan wetenschappelijke projecten dan aan nog maar eens een voetbalstadium of iets in die strekking.
Avatar gebruiker
Fishstick
 
Berichten: 394
Geregistreerd: 18 maart 2009, 11:44


Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron