De EO top is om, evolutie is waar.

Menswetenschappen, natuurwetenschappen, cultuurwetenschappen, formele wetenschappen, toegepaste wetenschappen, interdisciplinair, ...

De EO top is om, evolutie is waar.

Berichtdoor Fish » 06 feb 2009, 00:19

En de bijbel hoef je niet letterlijk te nemen.
http://www.trouw.nl/nieuws/religie-filo ... _los_.html
Met een ferme handtekening nam EO-gezicht Andries Knevel deze week afscheid van het ’creationistische’ verleden van de omroep. De schepping heeft niet in zes dagen plaatsgevonden. Bij de EO stromen inmiddels de telefoontjes binnen.


Ik twijfelde, moet dit in het religie draadje of hier?
Avatar gebruiker
Fish
 
Berichten: 187
Geregistreerd: 25 nov 2007, 22:12

Berichtdoor willem_betz » 06 feb 2009, 01:23

Ze gaan een debat houden over het geloof. Hopelijk wordt de verliezer niet verbrand :(
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Berichtdoor Heeck » 06 feb 2009, 10:31

De Evangelische Omroep heeft inmiddels wat afstand genomen en verklaard dat de EO blijft die ze was.

Maar wel tumult in onze bijbelgordel !
Roeland
Begrip is een waan met een warm gevoel, dus MIJDT SPIJT.
www.edge.org
Avatar gebruiker
Heeck
 
Berichten: 6546
Geregistreerd: 20 okt 2006, 22:09
Woonplaats: Leeuwarden

Berichtdoor slechtweervandaag » 09 feb 2009, 01:10

Een grote stap voor Knevel, een klein stapje richting rede.
slechtweervandaag
 
Berichten: 107
Geregistreerd: 21 okt 2006, 00:52

EO top

Berichtdoor De Bruyne Stefan » 09 feb 2009, 22:30

Moest ik de EO zijn zou ik eerst van naam veranderen,alvorens het woord Gods te verwerpen.

Stel dat de schrijver van de Bijbel die zes dagen niet letterlijk bedoelde.

Ik geloof in evolutie maar dat enkele miljarden jaar voor God figuurlijk zes dagen zijn.

De EO gelooft ook in Stefan De Bruyne niet als minimum boodschapper van God.Ik moet me door de psychiatrie maar laten begeleiden.
Terwijl de specialist psychiatrie me vertelt dat ik naar hem mag komen als ik wil ,zonder verplichting.Maar men medicatie voor het gemoed moet ik wel nemen.
Voor bv situatie zoals bij de EO ,die niet gemoedelijk zijn.

Misschien kan de EO ook in één keer beweren dat ze gaan bewijzen dat God niet bestaat.
De Bruyne Stefan
 
Berichten: 552
Geregistreerd: 20 okt 2006, 18:22
Woonplaats: Leuven

Berichtdoor redwasp » 16 feb 2009, 16:48

vrede,

lieve mensen, ik vind dat we niet te licht over de enorme koerswijziging van knevel, ouweneel en dekker mogen gaat. het is - gelieve geen poging te doen om de volgende woorden letterlijk te interpreteren - een mirakel. allahu akbar.

Andries Knevel schreef:De Verklaring van Andries Knevel

2009 na Christus, 200 na DarwinIk geloof;

1) Vroeger geloofde ik dat de schepping in 6 keer 24 uur had plaastgevonden en was ik creationist. Kort geleden geloofde ik nog in Intelligent Design (ID). Maar nu niet meer. Nu geloof ik in evolutie.

2) Ik herroep alle mijn eerder uitspraken hierover en erken in het verleden mijn kinderen en kijkers op een dwaal-spoor te hebben gebracht. Ik heb daar spijt van, en ook voor de rol die de Evangelische Omroep hierin in het verleden heeft gespeeld.

3) Ik kies voor geloofwaardigheid én geloof. Ik zal daarom open en met ieder in debat gaan, gelovig of ongelovig, op zoek naar de waarheid. en nooit meer in sprookjes of psuedo-wetenschap geloven of deze verkondigen.

4) Geloof en Wetenschap sluiten elkaar niet uit, maar blijven elkaar versterken en bevragen. Beiden hebben hun eigen waarheid, zin en geloofwaardig.

5) Ik geloof nog steeds, van harte, in God, de schepper van hemel en aarde, en in Jezus Christus als Redder en Heer van deze wereld.Ik geloof,Andries Knevel

Hilversum, 21 januari 2009


niet alleen voor hen persoonlijk is deze koerswijziging van de drie voormalige tenoren van het creationisme boven de moerdijk een bijzonder grote stap vooruit. ik denk dat hun voorbeeld door redelijk wat jonge evangelisten uit hun omgeving nagevolgd zal worden.

zeker ouweneel was al jarenlang het boegbeeld van het nederlandse jonge aarde creationisme. tientallen boeken, tijdschriften, documentaires... waarin onze nederlandse obscurantistische vrienden het wetenschappelijke werk van biologen, paleontologen, geologen, astronomen... aanvielen baseerden zich voor een groot deel op argumenten die door ouweneel ontwikkeld werden, of op zijn minst door hem in het nederlands taalgebied gepopulariseerd. het feit dat die man sinds een paar jaar openlijk verklaart dat hij het volledig bij het verkeerde eind had toen hij het verhaal van de zes dagen maar hardnekkig bleef verkondigen, heeft de creationistische beweging in nederland en vlaanderen niet alleen van een van zijn hoofdmannen beroofd. het heeft de slagorde van de creationisten in de war gebracht, hen bijna helemaal ontwapend. een deel van het voetvolk loopt op dit moment over naar het kamp van de rede, de wetenschappelijke kennis.

dit was zeker een heel grote stap voor knevel, ouweneel en dekker, maar ik betwijfel of het maar een klein stapje zou zijn richting rede. de krachtsverhoudingen zijn op dit moment sowieso drastisch veranderd bij onze noorderburen. de verspreiders van het anti-wetenschappelijk creationisme hebben een zware slag te verduren gekregen.

ik bid dat dit mirakel - of het nu groot is of klein, wie ben ik om dat in te schatten - niet beperkt blijft tot de drie tenoren uit de polder. moge god heldere inzichten en een open geest schenken aan allen die nu nog dwaas en dwalend zijn, dat zij ons allen de wijsheid geeft om iedere stap in de richting naar een dieper begrip van onze wereld te erkennen en dankbaar te omarmen.

vrede,

redwasp
Laatst bijgewerkt door redwasp op 16 feb 2009, 22:57, in totaal 1 keer bewerkt.
la illaha ila allah, wahdahu, la sharikalahu
redwasp
 
Berichten: 303
Geregistreerd: 24 dec 2007, 18:33

Berichtdoor windsurfer » 16 feb 2009, 17:04

Ik hoop eerlijk gezegd niet dat hele massa's van hun geloof zouden afvallen, daar is onze GGZ niet op berekend. En wat te denken van alle suicides die op ons af zouden komen? De AGZ en specifieker poli's eerstehulp ook niet.
Nee hoor, hoop doet in dit geval leven.

Ik ben nooit een fan van Karl Marx geweest, maar op één punt geef ik hem zeker gelijk: "godsdienst is de opium van het volk".
Avatar gebruiker
windsurfer
 
Berichten: 568
Geregistreerd: 20 okt 2006, 12:58


Keer terug naar Wetenschap

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast