Verhogen infecties op jonge leeftijd het risico op glutenint

Over ggo's, kernenergie, Kyoto, het klimaat, bio-industrie, vitaminen, dieet, etc...

Verhogen infecties op jonge leeftijd het risico op glutenint

Berichtdoor Vegamobiel » 30 okt 2015, 17:47

Verhogen infecties op jonge leeftijd het risico op glutenintolerantie (coeliakie)?

De oorzaak van coeliakie is een aangeboren glutenintolerantie. Gluten zitten onder meer in tarwe, rogge, gerst en haver. Ongeveer één procent van de bevolking zou lijden aan coeliakie. Als één van de ouders coeliakie heeft, heeft elk kind een verhoogde kans van vijf tot tien procent op coeliakie.

Maar er zijn ook veel coeliakiepatiënten die geen familieleden hebben met de ziekte. Bovendien krijgen niet alle mensen met een erfelijk risico op coeliakie ook effectief de ziekte.

Waarschijnlijk spelen er, naast de genetische (erfelijke) factoren ook omgevingsfactoren mee. Zo wordt al langer vermoed dat sommige (virus)infecties de aandoening kunnen uitlokken bij personen met een genetische aanleg voor coeliakie. Dat wordt nu bevestigd door een onderzoek van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid in het oktobernummer van The American Journal of Gastroenterology. Kinderen die voor de leeftijd van 18 maanden vaak een infectie hebben, hebben een licht verhoogde kans op coeliakie in vergelijking met leeftijdsgenootjes die weinig infecties doormaakten.

De studie analyseerde gegevens van ruim 70.000 kinderen geboren tussen 2000 en 2009. Daarvan kregen bijna 600 kinderen (0,8%) voor de leeftijd van 8 jaar coeliakie. Kinderen die tijdens de eerste 18 levensmaanden 10 of meer luchtweg- en/of maagdarminfecties hadden doorgemaakt, hadden 30% meer kans om coeliakie te krijgen dan kinderen die minder dan 5 infecties doormaakten.

De onderzoekers vermoeden dat infecties het immuunsysteem aantasten waardoor dit sneller reageert om gluten. Ze raden aan om kinderen die op jonge leeftijd veel infecties hebben, ook te onderzoeken op de aanwezigheid van coeliakie.

http://www.agripress.be/start/artikel/557915/nl/
Spelfouten worden niet gemaakt, maar door mensen uitgevonden!
Vegamobiel
 
Berichten: 148
Geregistreerd: 30 okt 2006, 21:47

Re: Verhogen infecties op jonge leeftijd het risico op glute

Berichtdoor willem_betz » 30 okt 2015, 18:03

Ze raden aan om kinderen die op jonge leeftijd veel infecties hebben, ook te onderzoeken op de aanwezigheid van coeliakie.

Hiervan griezel ik toch een beetje. Dat onderzoek (endoscopie met biopsie) is zeer onaangenaam en niet helemaal zonder risico. Om zoiets aan te bevelen zou ik toch als voorwaarde stellen dat er tekenen moeten zijn van mogelijke coeliakie, zoals diarree, groeivertraging... Welk kind heeft op jonge leeftijd niet meerdere infecties ? We noemen ze niet voor niets "snotjong".
Die glutenintolerantie is op weg om niet enkel voor de kwaks een goudmijn te worden. Alvorens een dergelijke aanbeveling richting bevolkingsonderzoek te doen zou ik toch graag een ernstige kosten-baten analyse zien.
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Re: Verhogen infecties op jonge leeftijd het risico op glute

Berichtdoor Vegamobiel » 30 okt 2015, 18:40

Zeker gezien het soort website dit op zijn website heeft gezet
Spelfouten worden niet gemaakt, maar door mensen uitgevonden!
Vegamobiel
 
Berichten: 148
Geregistreerd: 30 okt 2006, 21:47


Keer terug naar Milieu & Voeding

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron