Vasttapijt?

Over ggo's, kernenergie, Kyoto, het klimaat, bio-industrie, vitaminen, dieet, etc...

Vasttapijt?

Berichtdoor Tuneboy » 19 maart 2014, 13:38

Hallo,
Heeft er iemand een link of nuttige info over vasttapijt en gezondheid?

Je vindt via Google duizenden sites waar mensen hun mening spuien over het onderwerp, waar fabrikanten beweringen doen die de verkoop van hun product de hoogte moeten injagen, waar mensen "algemeen gezond verstand" denken te gebruiken. Maar ik zou graag eens weten wat de feiten zijn! Zorgt vasttapijt voor meer/minder (fijn)stof in de lucht. Heeft dit op zijn beurt een invloed op de algemene gezondheid, de kans op allergieen, het verergeren van de gevolgen van allergieen, etc...

De twee beweringen die men het vaakst terugvindt zijn enerzijds dat elke vorm van tapijt een broeihaard is van huisstofmijt waarbij bij elke voetstap die men zet kilo's stof de lucht in geblazen worden en anderzijds dat tapijt net het stof vasthoudt tot men het poetst terwijl dit bij een tegelvloer constant terug de lucht in vliegt.

Voor beide meningen is wat te zeggen maar voor ons sceptici telt natuurlijk maar 1 ding, de harde, goed geinterpreteerde feiten!

Ik weet dat dit niet zo'n sappig onderwerp is als aliens, chemtrails en homeopathie, maar in het dagelijkse leven misschien wel een pak relevanter :)
Tuneboy
 
Berichten: 14
Geregistreerd: 17 maart 2014, 13:44

Re: Vasttapijt?

Berichtdoor willem_betz » 19 maart 2014, 18:25

Even voor de vuist weg:
Overal waar mensen komen regent het huidschilfers. Die moeten eerst beschimmelen om lekker eetbaar te worden voor de huisstofmijt. Je kan die beestjes wel verwachten in elk soort textiel, vooral bedden wegens hogere vochtigheidsgraad, maar ook voltapijt. Het zijn de uitwerpselen van die beestjes die voor de allergie zorgen. Op harde gladde vloeren gedijen ze niet. Sprays voor matrassen doden niet de mijt maar verhinderen de schimmel.
Stofzuigen van tapijt schijnt toch nog grote onzichtbare zeer-fijn-stofwolken te veroorzaken, tenzij er zeer fijne filters op het apparaat zitten of er een centrale zuiginstallatie is die de opgezogen lucht naar buiten blaast, meestal met reservoir in een kelder. Die dingen zijn duur, populair in de USA, zeldzaam hier.
Gladde vloeren laten zich eenvoudig schoon maken met wat vocht, dus geen stof dat opwarrelt.
Dus: voor allergische mensen: liever tegels of laminaat of novilon of...en regelmatig schoon maken met vocht.
PS: "fijn stof" wordt gewoonlijk gebruikt voor industrieel of verkeer-diesel stof, maar strikt genomen heb je gelijk.
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29


Keer terug naar Milieu & Voeding

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron