EU-orgaan nuanceert gezondheidsclaims Becel pro-activ en Blu

Over ggo's, kernenergie, Kyoto, het klimaat, bio-industrie, vitaminen, dieet, etc...

EU-orgaan nuanceert gezondheidsclaims Becel pro-activ en Blu

Berichtdoor willem_betz » 27 aug 2008, 01:41

EU-orgaan nuanceert gezondheidsclaims Becel pro-activ en Blue Band


PARMA 26/08 (ANP/BELGA) = Het voedingsmiddelenconcern Unilever moet gezondheidsclaims op de margarines Becel pro-activ en Blue Band aanpassen. Dat stelt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) in een advies.

Unilever had bij het EU-agentschap in het Italiaanse Parma een aanvraag ingediend om bij Becel pro-activ te kunnen beweren dat plantaardige sterolen het risico op het hart- en vaatziekten verlagen. Efsa vindt echter dat Unilever dit moet nuanceren tot de claim dat de sterolen het risico "kunnen" verlagen.

Daarnaast kan Unilever niet claimen dat kinderen onvoldoende essentiële vetzuren consumeren. Blue Band zou dit vermeende tekort aanvullen. Volgens Efsa is onvoldoende bewezen dat kinderen te weinig essentiële vetzuren binnenkrijgen.

De aanvragen zijn van belang omdat de Europese Unie een einde wil maken aan de wildgroei aan gezondheidsclaims op producten. Na 2009 moeten de claims zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. Efsa is een belangrijk adviesorgaan. Vorige week publiceerde Efsa de eerste acht adviezen over gezondheidsclaims. Geen enkele claim kwam heelhuids uit de wetenschappelijke analyse van het EU-agentschap.

De afwijzingen van Efsa zijn een tegenvaller voor Unilever, dat meer is gaan inzetten op producten die consumenten helpen met hun gezondheid. Een woordvoerder zei dinsdag dat het concern bezwaar gaat indienen. Unilever verwacht begin 2009 definitief uitsluitsel te krijgen.

Het concern kan eventueel leven met een nuancering op de verpakking van Becel pro-activ, zei de woordvoerder. Voor Blue Band hoopt Unilever met zijn wetenschappelijke onderbouwing Europese deskundigen er alsnog van te overtuigen dat kinderen nu te weinig essentiële vetzuren binnenkrijgen via hun dagelijkse voeding. ./.RBR/LOR.

26/08/2008 - 15u58.
Bron : Belga
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Keer terug naar Milieu & Voeding

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast