De naakte keizers van de psychoanalyse (Artsenkrant)

Wetenschapsfilosofie en kritische vraagstukken. De grenzen van de wetenschap, de relevantie van de filosofie, kloneren, eugenetica, euthanasie, abortus, vrijheid en determinisme van de mens, ...

Re: De naakte keizers van de psychoanalyse (Artsenkrant)

Berichtdoor johan bosmans » 17 maart 2014, 17:54

Renate schreef:
johan bosmans schreef:
Renate schreef:Uiteindelijk gaat het ook om verifieerbare resultaten.


Wie gaat ze verifiëren?

De wetenschap in een controleerbaar experiment, dat herhaald kan worden en waarbij de uitkomsten hetzelfde zijn.


"DE wetenschap bestaat niet als eigen entiteit"
johan bosmans
 
Berichten: 236
Geregistreerd: 12 mei 2010, 22:06

Re: De naakte keizers van de psychoanalyse (Artsenkrant)

Berichtdoor johan bosmans » 17 maart 2014, 18:03

Blueflame schreef:
Wie bepaalt wat fietsen is?

Mvg.


Beste Blueflame,

Ik kan me nooit van de indruk ontdoen dat er een zekere minachting schuilt in je replieken.

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.”
Het lijkt niet zo, maar dat "is" wel degelijk een antwoord op je vraag.
Bij deze is het afgelopen.
Dat bepaal ik.
johan bosmans
 
Berichten: 236
Geregistreerd: 12 mei 2010, 22:06

Re: De naakte keizers van de psychoanalyse (Artsenkrant)

Berichtdoor Renaat » 17 maart 2014, 18:32

Ik kan niet voor Blueflame spreken, maar zelf heb ik geen problemen met bepaalde meningen die niet in overeenstemming zijn met de mijne, maar heb ik geen respect voor alle meningen. Het is een (gevaarlijke) illusie dat alle meningen 'evenwaardig' zijn en dus alle meningen gerespecteerd moeten worden. Dus als ik dingen hoor, lees, zie, ... die ik - onderbouwd - als onzin beschouw, dan durf ik die zaken ook als onzin te bestempelen. Sommige mensen beschouwen dat als minachtend, mij lijkt het niet meer dan logisch.
Renaat
 
Berichten: 576
Geregistreerd: 28 jul 2012, 20:26

Re: De naakte keizers van de psychoanalyse (Artsenkrant)

Berichtdoor Heeck » 17 maart 2014, 19:41

Gejatvan schreef:In de wetenschap is er het object dat bestudeerd wordt en gaat men op zoek naar een woord dat het object zo goed mogelijk benadert.
De wetenschappelijke verbijstering bestaat erin dat men er niet in slaagt om object en woord te laten samenvallen.
In de filosofie is er het woord en gaat men op zoek naar het object dat het woord zo goed mogelijk benadert.
De filosofische verbijstering bestaat erin dat men er niet in slaagt om woord en object te laten samenvallen.


Met zo een tekst ga ik voor minstens één derde weg.

Roeland
Laatst bijgewerkt door Heeck op 17 maart 2014, 19:43, in totaal 1 keer bewerkt.
Begrip is een waan met een warm gevoel, dus MIJDT SPIJT.
www.edge.org
Avatar gebruiker
Heeck
 
Berichten: 6546
Geregistreerd: 20 okt 2006, 22:09
Woonplaats: Leeuwarden

Re: De naakte keizers van de psychoanalyse (Artsenkrant)

Berichtdoor Renate » 17 maart 2014, 19:43

johan bosmans schreef:
Renate schreef:
johan bosmans schreef:
Renate schreef:Uiteindelijk gaat het ook om verifieerbare resultaten.


Wie gaat ze verifiëren?

De wetenschap in een controleerbaar experiment, dat herhaald kan worden en waarbij de uitkomsten hetzelfde zijn.


"DE wetenschap bestaat niet als eigen entiteit"

Wetenschap bestaat wel als methode.
Renate
 
Berichten: 2238
Geregistreerd: 24 jan 2011, 00:52

Re: De naakte keizers van de psychoanalyse (Artsenkrant)

Berichtdoor Blueflame » 17 maart 2014, 21:02

johan bosmans schreef:
Blueflame schreef:
Wie bepaalt wat fietsen is?

Mvg.


Beste Blueflame,

Ik kan me nooit van de indruk ontdoen dat er een zekere minachting schuilt in je replieken.

Et voilà: de Calimero is uit het ei.
Ik kan u zeggen dat ik een geduldig mens ben en zeer zachtaardig.
Maar alles kent zijn grenzen.

Regelmatig doet u hier aanvallen op SKEPP of op zijn medewerkers of op wetenschap. U kreeg reeds meerdere gele kaarten wegens slechte argumentatie (met mijn geheugen is voorlopig nog alles in orde).

Wanneer u dan blijkbaar niet schijnt te weten hoe wetenschap werkt of wat wetenschap is, dan kan u zich mijn verbazing toch wel voorstellen?

Nu ben ik weer verbaasd, want ik deed een inspanning om u uit te leggen dat wetenschap niet zo maar een entiteit is (~kennis), maar ook een proces. Kennis, maar hoe die kennis is bekomen (het proces) is daarbij van belang. Dat laatste is "wie" bepaalt wat wetenschap (kennis) is. Ik dacht dat mijn voorbeeld van de fiets duidelijk genoeg was.
Toegegeven, in de plaats van gitaar, schroevendraaier of vork had ik het beter vergeleken met een wielerwedstrijd waar u met een brommer zou afkomen. U zou dan aan het "spel" "wielerwedstrijd" niet mogen meedoen, omdat u zich niet aan de regels houdt.
Dat had inderdaad beter geweest.
johan bosmans schreef:
Bij deze is het afgelopen.
Dat bepaal ik.

Ik ben hier al heel tolerant geweest tov jou.
Het staat u vrij om hier niet meer te posten.

Mvg.
Nonsense is our core business
Avatar gebruiker
Blueflame
Site Admin
 
Berichten: 4140
Geregistreerd: 20 okt 2006, 12:43

Re: De naakte keizers van de psychoanalyse (Artsenkrant)

Berichtdoor Yentl » 05 apr 2014, 15:38

De wetenschap kan met ‘n grote mate van zekerheid conclusies trekken uit experimenten of fenomenen die herhaalbaar zijn maar er zijn héél wat fenomeen die dat niet zijn; denk hierbij aan trauma’s en meerbepaald bvb. aan oorlogskinderen die gezamenlijk ‘n bombardement meemaken.
Ieder kind zal op basis van het opgelopen gemeenschappelijk trauma verschillende reacties en symptomen vertonen. In dit verband het boek: Schokkende herinneringen: 7 gevallen van Traumaverwerking en Geheugenverlies van Terr Leonore.

Het nature nurture debat, na ‘n eeuw blijkbaar nog steeds niet definitief beslecht is nog altijd, ondertussen bij velen al gedeeltelijk onbewust geworden, de onderliggende twistappel tussen de verschillende strekkingen.
Dit is de reden waarom psychoanalytici (al of niet freudiaans), behavioristen, cognitive behavioristen, gestaltetherapeuten en noem maar verder op, de nature-nurture onderling versplinterde zienswijzen zijn hierbij soms groot, elkaar voordurend in het haar vliegen daarbij als argumentatie verwijzend naar het ‘onvoldoende ‘ van de respectievelijke grondleggers der tegenpartij (Freud ivm psychoanalyse, Watson ivm behaviorisme, Fritz Perls ivm gestalt enz) dit terwijl alle strekkingen ondertussen al geëvolueerd zijn afgezien van her en der enkele oerconservatieve volgelingen van de ‘meester grondlegger’ maar wie volgt er nu nog het atoommodel zoals aan het begin voorgesteld, alhoewel het toen ook zijn waarde had?

Ieder ‘normaal’ kind wordt geboren met ‘n unieke persoonlijkheid en overeenkomstig talent(en) die niet louter ‘n bepaalde genetische mengverhouding is van de ouders. Gekende genieën bvb. zijn niet altijd het genetisch product van hun ouders of leerprocessen. Genetica bepaalt ook niet alles, die welke zelf meerdere kinderen hebben kunnen dit nagaan.
Het is op deze basis waarbij ik tegen het advies van het PMS ben ingegaan wat mijn neef betreft terwijl er op ieder PMS universitair geschoolde psychologen aanwezig zijn die blijkbaar, via hun opleiding, toch niet de juiste inzage hadden ivm de persoonlijkheid van mijn intuïtieve neef. viewtopic.php?f=5&t=2984&start=80#p85242

Intuïtief kent ‘n kind de unieke eigenschappen/talent(en) vanuit zichzelf maar kan het niet rationeel verwoorden. En in de zeldzame gevallen dat het dit wel kan of probeert zal het nauwelijks of niet gehoord worden want ‘het is maar ‘n kind’ dat nog helemaal opgevoed dient te worden aldus de nurture voorstanders waaronder de meeste ouders zelf; dit omdat ze zelf zo opgevoed werden. Als op wetenschappelijk vlak het nature nurture debat nog niet beslecht is, hoe zouden de ouders het dan moeten weten?

Het al dan niet gelukkig worden van het kind hangt af in hoeverre het in staat zal zijn de obstakels te nemen welke tijdens de opvoeding (nurture) in de weg werden gelegd om die unieke persoonlijkheid en talenten naar buiten te brengen. Dit is de drijvende kracht en veel minder de drang om zich voort te planten zoals Freud het stelde. Klopt niet meer tegenwoordig; seks is ondertussen ook al consumptie geworden uit frustratie veelal als gevolg van dergelijke situaties en opvoedingen.

Veel zonen/dochters worden gedwongen de zaak van hun ouders verder te zetten om verschillende redenen of ouders proberen zich onbewust via hun kinderen te manifesteren en zo hun eigen gemiste kansen (diverse soorten) via hun kind toch nog te realiseren zelf opgevoed en daardoor zelf gebruikmakend van de door John Watson ontwikkelde behaviouristische methoden na zijn Kleine Albert experiment: "Geef mij een stuk of twaalf gezonde kinderen, goed gevormd, en een door mij zelf bepaalde wereld om ze groot te brengen en ik garandeer u dat ik elk ervan, wie u maar wil, kan trainen om, welk specialist ik maar zou kiezen te worden - dokter, advocaat, kunstenaar, winkelchef, ja zelfs bedelaar en dief, ongeacht zijn talenten, neigingen, tendenties, vermogens, roepingen, en het ras van voorouders”.
De kleine Albert werd niet meer verder gevolgd, hoe het hem verder verlopen is weten we niet en ook niet wat de kinderen van Watson zelf betreft.

Deze behavioristische opvoedingsmethoden waren schering en inslag in het voor- en naoorlogse onderwijs; het ene al wat gedrevener dan het andere.
De unieke persoonlijkheid en talent van het kind wordt, maar dan in een vooral door de ouders bepaalde wereld, daarbij systematisch onderdrukt door bvb. het kind schuldgevoelens aan te praten al of niet voorafgegaan of aangevuld met fysieke of psychische versterkers die de vormen van mishandeling kunnen aannemen waarbij sommige elementen, bvb ’n doodsbedreiging, voor het kind zo traumatisch kunnen zijn dat het kind, machteloos, als enige oplossing om er het hoofd aan te bieden, de ervaring verdringt als ’n soort systematisch vergeten.
‘n Kind opgezadeld met schuldgevoel gelooft niet meer in zichzelf en is, volwassen geworden, ondertussen cognitief geconditioneerd om zijn unieke persoonlijkheid en talenten automatisch zelf verder te onderdrukken zonder hij/zij zich daar nog nauwelijks van bewust is.
Die welke deze dans hebben kunnen ontspringen (en er zijn nog verschillende andere soorten danspassen) al of niet naargelang de omstandigheden, hebben geluk gehad maar zo zijn er maar weinig.
De weg terug kan niet louter via Cognitieve Behaviouristische Therapie verlopen want het kind is via deze methode ondeskundig opgevoed terwijl er onderweg trauma’s werden aan toegevoegd die al of niet verdrongen kunnen zijn en eerst dienen opgespoord.
De weg terug is eclectisch; de systeemtherapie biedt ’n mogelijkheid.

CBT voegde de cognitieve en de behavioristische benaderingen samen, de systeemtherapie trekt dit verder door.
Het wordt hoog tijd dat de verschillenden strekkingen, de oerconservatieve scholen in de respectivelijke strekkingen daargelaten want die heb je nu eenmaal overal en de voorstanders van de ene strekking gebruiken dan dit argument om bij de andere strekking het bijbehorende kind met het badwater helemaal weg te gooien, eens beginnen zien waar ze constructief elkaar aanvullen ipv elkaar destructief in de haren te blijven vliegen want dit is enkel ‘n gigantische verspilling van energie waar de wereld heden ten dage helemaal geen nood meer aan heeft.
Weze dit dan mijn skeptische bijdrage wat het geheel betreft.
'n gebouw staat zo scheef als zijn fundamenten en wordt steeds bedenkelijker als men hoger blijft bouwen zonder de fundamenten te herzien; daarom blijf ik op straat want dan kun je het eventueel duidelijker afgetekend zien tegen de ongelimiteerde skyline.
Yentl
 
Berichten: 126
Geregistreerd: 01 mei 2012, 19:43

Re: De naakte keizers van de psychoanalyse (Artsenkrant)

Berichtdoor willem_betz » 07 apr 2014, 19:22

Dat relaties met de omgeving (werk, familie..;) een grote invloed kunnen hebben op gedrag en problemen is toch vanzelfsprekend. Van een competent therapeut mogen we verwachten dat hij dit aspect bevraagt en onderzoekt waar mogelijk.
In hoeverre een therapeut die derden, die omgeving zou kunnen beïnvloeden is vaak een groot vraagteken, maar hij kan zeker wel helpen in het ontwikkelen van een gerdragsstrategie om er mee om te gaan, "coping strategy"..
Je houdt een pleidooi om verschillende psychische benaderingen te integreren, volledig akkoord, als je dit wil beperken tot die systemen die een vorm van bewijs en onderbouw hebben.
Moeten we tussen de lijnen lezen dat je de psychoanalyse ook wil integreren ?
Dat wordt dan zoiets als homeopathie of voedoe integreren in de echte geneeskunde ?
Kom nu niet af met "moderne vormen" van PA. Misschien zijn er vandaag therapeuten die zich nog steeds psychoananlisten noemen maar zich volledig of grotendeels hebben gedistantieerd van de Freud-nonsens, dat ze dan een andere naam kiezen voor wat ze doen, en enige duidelijkheid brengen over wat hun "nieuw" systeem inhoudt, en wat de meerwaarde is boven een vriendelijke babbel met een empathische leek.
In dat badwater van de PA werd al dikwijls heel goed gekeken, veel kindjes zitten er niet in. :?
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Re: De naakte keizers van de psychoanalyse (Artsenkrant)

Berichtdoor Yentl » 12 apr 2014, 16:40

Willen, ik heb het niet voor Freud, toch duidelijk, en zie hierbij maar op het andere analoge topic maar trek het aub niet met uw voorbeelden in het extreme. :roll:

Wat de geneeskunde en vooral farmaceutica betreft, het is ook niet allemaal koek en ei:
"Overheid verspilde miljoenen aan griepremmer die amper werkt"
http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... 0_01063340

Systeemtherapie is voor mij niet het eindpunt en hiervoor verwijs ik naar 'Irreducible Mind': Toward a psychology for the 21st Century van Eward Kelly en zijn team.
http://www.amazon.com/Irreducible-Mind- ... 1442202068
Het boek telt 800 blz en de verwijzingen naar gelijkaardige en andere studies zijn enorm.

Op de achterkant van het boek:
"In the future history of the science of mind, Irreducible Mind may well prove a book of landmark significance, one that helped spark a revolution in the scientific investiggation of the nature of consciousness... In the area of neuroscience of mind, it is the most exciting reading to have crossed my path in years."
David Presti professor neurobiology, university of California- Berkely

"Brilliant, heroic, and astonishing... a scientifically rigorous and philosophically informed critique of various contemporary orthodoxies in mainstream psychology, especially the idea that the human mind (including counsciousness and our sense of free wil and personal agency) is nothing more than a material entity and can be fully explained in terms of brain processes."
Richard A. Shweder, professor, Dep of Comparative Human Development, University of Chicago

" A must-read for anyone working in consciousness studies, psychology and the history of science."
Jonathan Edelman, Oxford University
'n gebouw staat zo scheef als zijn fundamenten en wordt steeds bedenkelijker als men hoger blijft bouwen zonder de fundamenten te herzien; daarom blijf ik op straat want dan kun je het eventueel duidelijker afgetekend zien tegen de ongelimiteerde skyline.
Yentl
 
Berichten: 126
Geregistreerd: 01 mei 2012, 19:43

Re: De naakte keizers van de psychoanalyse (Artsenkrant)

Berichtdoor willem_betz » 12 apr 2014, 21:16

Wat kritiek op een overgewaardeerde griep-virusremmer te maken heeft met, of een argument zou zijn pro systeemtherapie is me niet duidelijk.
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Re: De naakte keizers van de psychoanalyse (Artsenkrant)

Berichtdoor Yentl » 12 apr 2014, 22:11

willem_betz schreef:Wat kritiek op een overgewaardeerde griep-virusremmer te maken heeft met, of een argument zou zijn pro systeemtherapie is me niet duidelijk.

dat had niets met systeemtherapie te maken maar enkel als reactie op:
willem_betz schreef: Moeten we tussen de lijnen lezen dat je de psychoanalyse ook wil integreren?
Dat wordt dan zoiets als homeopathie of voedoe integreren in de echte geneeskunde ?

Trek aub niet zo direct bepaalde benaderingen van mij in het extreme :roll:
Mijn mening over Freud heb ik nu al genoeg weergegeven.
Tijdens mijn zoektocht ivm de aangeleerde vorm van selectief mutisme via mijn vader heb ik geanalyseerd en vergeleken zowel mezelf als mijn zussen en gelukkig heb ik dat zelf gedaan anders was ik wellicht in het verkeerde hokje terecht gekomen en nog verder bij af want het is 'n nauwelijks bekend gegeven zoals je zelf opmerkte. De vorm staat hier beschreven viewtopic.php?f=5&t=3381#p87912 en verder.

Het is niet zo dat zelfanalyse onmogelijk is maar ik heb erbij wel wat geluk gehad : de feedback over mijn peutertijd via mijn ouders en oudere zussen en zelfs nu nog wordt er vooral met mijn oudste en jongste zus (die 3 jaar ouder is) over onze gemeenschappelijke opvoeding gepraat waarbij er overeenstemming is qua zienswijze en bijgevolg ook therapeutisch kan zijn; meestal nu voor hen.
Dit is niet uniek in familieverband.
'n gebouw staat zo scheef als zijn fundamenten en wordt steeds bedenkelijker als men hoger blijft bouwen zonder de fundamenten te herzien; daarom blijf ik op straat want dan kun je het eventueel duidelijker afgetekend zien tegen de ongelimiteerde skyline.
Yentl
 
Berichten: 126
Geregistreerd: 01 mei 2012, 19:43

Re: De naakte keizers van de psychoanalyse (Artsenkrant)

Berichtdoor Digit » 03 sep 2015, 20:56

Aha, een goede babbel is dus "therapeutisch"! Dat is pas wereldschokkend nieuws! Ga je voor de Nobelprijs? Minstens zou ik denken! :P

Digit
Wat is, IS !
Avatar gebruiker
Digit
 
Berichten: 8724
Geregistreerd: 09 nov 2006, 09:03

Re: De naakte keizers van de psychoanalyse (Artsenkrant)

Berichtdoor Jefke » 03 sep 2015, 21:27

BTW, wie "De Naakte Keizers" van Maarten Boudry eens wil lezen, maar er niet toe komt, kan het ook gratis beluisteren via deze rss feed: http://www.kritischdenken.info/NKvdP.rss
"That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence." (Christopher Hitchens)
Avatar gebruiker
Jefke
 
Berichten: 199
Geregistreerd: 22 feb 2008, 22:51

Re: De naakte keizers van de psychoanalyse (Artsenkrant)

Berichtdoor Yentl » 04 sep 2015, 01:15

Digit schreef:Aha, een goede babbel is dus "therapeutisch"! Dat is pas wereldschokkend nieuws! Ga je voor de Nobelprijs? Minstens zou ik denken! :P

Digit

Aha 'n reactie met meer dan 'n jaar vertraging, hoe zou dat plots komen?
Zei het je al dat je me achterna zit.
Wat was dat nu weer van die hond en die stok? :wink:
'n gebouw staat zo scheef als zijn fundamenten en wordt steeds bedenkelijker als men hoger blijft bouwen zonder de fundamenten te herzien; daarom blijf ik op straat want dan kun je het eventueel duidelijker afgetekend zien tegen de ongelimiteerde skyline.
Yentl
 
Berichten: 126
Geregistreerd: 01 mei 2012, 19:43

Re: De naakte keizers van de psychoanalyse (Artsenkrant)

Berichtdoor Digit » 04 sep 2015, 11:12

Yentl schreef:Aha 'n reactie met meer dan 'n jaar vertraging, hoe zou dat plots komen?

Dat komt omdat ik oorspronkelijk te weinig tijd had om snel te reageren en dat ik nadien hoopte dat je vanzelf zou wegblijven. Uiteraard vergeefse hoop, want buiten de hardnekkigheid van de typische onzinverkoper gerekend!

Volstaat die verklaring?

Maar goed, in "Twijfelen aan Descartes" heeft Willem Betz een poging gedaan om naar de kern van jouw betogen te boren. Ik stel voor dat we dit hier nu laten voor wat het is en daar verder discuteren.

Digit
Wat is, IS !
Avatar gebruiker
Digit
 
Berichten: 8724
Geregistreerd: 09 nov 2006, 09:03

Vorige

Keer terug naar Filosofisch-kritische beschouwingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast