De grote crematie

Wetenschapsfilosofie en kritische vraagstukken. De grenzen van de wetenschap, de relevantie van de filosofie, kloneren, eugenetica, euthanasie, abortus, vrijheid en determinisme van de mens, ...

De grote crematie

Berichtdoor Bobby17 » 08 jun 2018, 17:39

Vanwege veel empirisch bewijs wordt de Big Bang globaal geaccepteerd als een waargebeurde gebeurtenis. Een zeer hete explosie die alle massa in het universum bevatte. Dus ook de materie van iedere mens zijn of haar lichaam zat er in en dan kunnen we in plaats van een zeer hete explosie ook spreken van een crematie met uitstrooiing die iedereen zo dood definieerde als maar kon. Maar toch is iedereen vanuit die dood of crematie tot leven gekomen en tot leven komen vanuit de dood is een verhelderend inzicht dat men niet naast zich kan leggen.
Bobby17
 
Berichten: 15
Geregistreerd: 02 maart 2018, 17:04

Re: De grote crematie

Berichtdoor Tom M » 09 jun 2018, 02:14

Bobby17 schreef:............................... Dus ook de materie van iedere mens zijn of haar lichaam zat er in en dan kunnen we in plaats van een zeer hete explosie ook spreken van een crematie met uitstrooiing die iedereen zo dood definieerde als maar kon. ...............................

Met uitstrooiing? Waren er toen al strooiweides ?
"Moraal is het juiste doen, ongeacht wat je gezegd wordt. Religie is doen wat je gezegd wordt, ongeacht wat juist is." H.L. Mencken
Avatar gebruiker
Tom M
 
Berichten: 82
Geregistreerd: 27 sep 2013, 23:08

Re: De grote crematie

Berichtdoor FransP » 09 jun 2018, 10:04

Ik denk dat je, je nog wat verder in de oerknal theorie moet verdiepen.
Het was geen explosie maar een expansie van een samengedrukte 'wolk" die in luttele seconden uiteenzette en daardoor uiteindelijk het heelal met al zijn materie en antimaterie ontstond.

Dus kortweg er werd niet verbrand maar juist gecreëerd.
FransP
 
Berichten: 30
Geregistreerd: 01 dec 2015, 00:29

Re: De grote crematie

Berichtdoor LORENZO » 09 jun 2018, 19:29

We kunnen het leven, bewustzijn beschouwen vanuit het perspectief van het materialistisch monisme, dus niet op een dualistische manier zoals bij Descartes. Het leven is gewoon atomen die op een bepaalde manier met elkaar reageren. Dit leven is geëvolueerd in ca. 4.5 miljard jaar evolutie. De evolutietheorie. Het leven is chemie. We ademen zuurstof in en koolstofdioxide uit, we eten en drinken om in leven te blijven. Onze hersenen creëren ons bewustzijn. Het bewustzijn is wat je niet hebt tijdens het stadium van droomloze slaap. Bij droomloze slaap blijven onze hersenen actief, toch zijn we ons dan niet bewust. Als je bij bewustzijn bent, dan is dat omdat bepaalde gespecialiseerde delen van onze hersenen samenwerken. Je kan bewustzijn vergelijken met een soort vergadering waar alle leden aanwezig zijn en samenwerken. Als de 'vergadering' opgeschort is, is ook je bewustzijn afwezig. Ik denk dat je kan zien aan de hersenen of iemand bij bewustzijn is door transcraniale magnetische stimulatie, zodat je ziet of iemand 'thuis' is of niet. Ons bewustzijn kan niet functioneren zonder de drager hersenen. Onze hersenen bestaan uit 100 miljard neuronen, en een neuron op zich is al echt complex. Ik heb ooit eens op TV een beeldvorming van de hersenen gezien. Terwijl iemand aan het denken was zag je gewoon bliksemsnel de neuronen afvuurden van het ene gebied naar het andere. Ieder deel in de hersenen heeft zijn functie. Dat zien we bijv. bij mensen die hersenschade hebben opgelopen, waar die functie dan niet werkt. Ik denk dat alles wat we kunnen in de hersenen gebeurt. Ik denk ook dat het "ik" een illusie is. Met illusie bedoel ik dat het in feite iets anders is dan we verwachten. Het "ik" blijkt niet stabiel en voortdurend veranderend, ik vermoed dat het gecreëerd wordt door de hersenen.


Het leven en bewustzijn is veel ingewikkelder om te beschrijven, dan het heelal op zich. Einstein zou ooit gezegd hebben: "Het meest onbegrijpelijke van het heelal is dat het zo begrijpelijk is".
In feite zijn we ook "sterrestof". De sterren hebben de elementen geproduceerd die onze atomen vormen. Waterstof, helium en zwaar water werd in de Big Bang geproduceerd.
Bij sterren is er kernfusie, dit veroorzaakt de lange leeftijd van de zon, en de energie die ze uitstraalt (E=mc²). Sterren vormen de elementen; de zwaarste zijn zeldzamer, bijv. goud, uranium,... zijn ontstaan door ontploffende sterren. Kijk naar de sterren en je ziet waar je vandaan komt.

Atomen hebben in het begin kleine organismen gecreëerd, door een samenloping van gunstige omstandigheden, stikstof, vulkanische meren, geisers, bliksem, etc., kometen die neerploften lang geleden toen de aarde nog geen atmosfeer had, de inslagkraters van de maan getuigen hiervan. Men heeft ooit een experiment gedaan waarbij de omstandigheden werden nagebootst van de aarde in het begin. Men bootste de bliksem na met elektriciteit. Spontaan ontstonden aminozuren, de bouwstenen van het leven. Het leven bestaat echter uit ketens van aminozuren. Maar toen iemand de komeetinslag vanuit een schuine hoek op aarde nabootste met een soort groot en heel sterk soort kanon waarin voor de 'inslag' aminozuren aanwezig waren, vormden ze ketens. Het leven heeft echter een membraan, het moet zich kunnen afzonderen van de omgeving. Door een experiment van het nabootsen van het effect van een geiser ontstonden vetzuren, onder de microscoop sloten deze zich als een soort "zeepbel" en vormden primitieve membranen. Ook zien we dat in extreme omstandigheden waarin wij niet kunnen overleven, zoals vulkanische meren het leven soms hardnekkig is, denk aan de extremofielen.

Door verdere evolutie en onderlinge competitie zijn de levensvormen verder geëvolueerd, uiteindelijk evolueerden uit apen aapmensen, enz. (evolutietheorie).

Zo ontstaat leven en bewustzijn uit de onderdelen van de Big Bang. De evolutie van het leven op aarde heeft ca. 4,5 miljard jaar in beslag genomen.

Helaas zijn in de natuur de genen belangrijker dan de levende wezens die ze dragen. Het leven is het voortdurend kopiëren van die genen door celdeling. Maar de telomeren korten in, dus worden we ouder.

Bij de Big Bang, creëert energie de tijdruimte. Ik denk dat dit een diepere betekenis is van energie.
Na de inflatie en de uitdijing tot een maximum, zou het misschien kunnen mogelijk zijn dat er een Big Crunch volgt. Zo zou de energie van het heelal kunnen teruggewonnen worden.
Ik denk dat, volgens met wat we nu weten, de kans groter is dat het heelal eerder zal blijven uitdijen.
LORENZO
 
Berichten: 217
Geregistreerd: 17 nov 2009, 23:00


Keer terug naar Filosofisch-kritische beschouwingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast