Pagina 1 van 1

Determinisme vs vrije wil

BerichtGeplaatst: 03 maart 2018, 11:06
door Bobby17
De planeten draaien niet volgens hun eigen vrije wil rond een zon maar doen dit volgens een berekenbare wet van de fysica en in de fysica gaat men veel verder dan dat. Daar stelt men dat alles wat bestaat enkel verloopt volgens berekenbare wetten van de fysica en de chemie. Zo stelt men dan dat zelfs de vrije wil van de mens niet vrij is omdat die ook berekenbaar is terwijl men niet over de technologie beschikt om dit te berekenen. Maar stel dat die technologie bestaat. Dan kan men een boodschap krijgen waarin staat dat het berekend is dat je morgen gaat beslissen om blauwe sokken te dragen en het geven van die informatie was ook onderdeel van de berekeningen. Maar de volgende dag beslis je dan om rode sokken te dragen zodat de juiste berekeningen niet kloppen en dat komt dan omdat de vrije wil van de mens niet berekenbaar is. De vrije wil van de mens is een hogere kracht dan alle wetten van de fysica en chemie tezamen. En dat komt dan omdat het een toepassing van het onmogelijke is zoals planeten die met een vrije wil of een vrij patroon rond een zon draaien.

Re: Determinisme vs vrije wil

BerichtGeplaatst: 03 maart 2018, 14:31
door pitman
Hoi,

het is verleidelijk om de mens te zien als een uitzondering binnen de natuur. Daar is geen reden voor.

Waarom denk je dat "vrije wil" uitzonderlijk is?

Grtn,

P

Re: Determinisme vs vrije wil

BerichtGeplaatst: 05 maart 2018, 20:16
door Blueflame
Bobby17 schreef:De planeten draaien niet volgens hun eigen vrije wil rond een zon maar doen dit volgens een berekenbare wet van de fysica en in de fysica gaat men veel verder dan dat. Daar stelt men dat alles wat bestaat enkel verloopt volgens berekenbare wetten van de fysica en de chemie. Zo stelt men dan dat zelfs de vrije wil van de mens niet vrij is omdat die ook berekenbaar is terwijl men niet over de technologie beschikt om dit te berekenen.

Ik denk niet dat de fysica het zo sterk stelt, het zo absoluut stelt.
Wel dat er beperkingen zijn en dat men spreekt over vrijheidsgraden. Die vrijheidsgraden zijn een soort kader waarbinnen iets vrij kan bewegen.
Wat de vrije wil betreft, denk ik trouwens dat dit eerder werk is voor biologen en neurologen.

Laat het me die vrijheidsgraad wel even fysisch voorstellen.
Stel u een bal voor, die met stevige rekkers in een kubus is opgehangen. Dan kan die bal in bepaalde richtingen bewegen, maar kan nooit zo ver uitwijken dat hij het raamwerk raakt. In dit voorbeeld is de mate van uitwijking van het centerpunt afhankelijk van de elasticiteit van de rekkers.

Maar stel dat die technologie bestaat.

Oké, een rondje fantaseren.
Dan moeten we wel afspreken dat je binnen die fantasie blijft, en onderweg de regels niet gaat veranderen.
Dus: er bestaat een technologie die de wil van een mens kan berekenen (zonder fouten marge?)
Dan kan men een boodschap krijgen waarin staat dat het berekend is dat je morgen gaat beslissen om blauwe sokken te dragen en het geven van die informatie was ook onderdeel van de berekeningen. Maar de volgende dag beslis je dan om rode sokken te dragen zodat de juiste berekeningen niet kloppen en dat komt dan omdat de vrije wil van de mens niet berekenbaar is.


Euh ..... nee.
Je stelt net dat de technologie wel bestaat, dan kan je nu niet zeggen dat ze fout is. Want dan bestaat de technologie dus niet. Dit is een redeneerfout.
Daarnaast bestaat er misschien een foutenmarge? Te vergelijken met de mate van elasticiteit van de rekkers in mijn voorbeeld met de bal.

De vrije wil van de mens is een hogere kracht dan alle wetten van de fysica en chemie tezamen. En dat komt dan omdat het een toepassing van het onmogelijke is zoals planeten die met een vrije wil of een vrij patroon rond een zon draaien.

Waarom introduceer je plots een hogere kracht?
En iets dat onmogelijk is, dat kan niet bestaan hé!

Mvg.