kritisch denken aanleren aangaande politiek discours media

Wetenschapsfilosofie en kritische vraagstukken. De grenzen van de wetenschap, de relevantie van de filosofie, kloneren, eugenetica, euthanasie, abortus, vrijheid en determinisme van de mens, ...

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor axxyanus » 23 nov 2011, 11:18

Benoy schreef:Het is effectief zo dat de N-VA systematisch de Vlaming contrasteert met de Franstalige, waarbij de Franstalige in de analyses er telkens minder goed uitkomt. Dat is een constante. (wat de NVA "analyses" verdacht maakt)

De analyse van NVA:
De Franstaligen of Brusselaars zijn daarbij aanleiding van alle problemen in België en de Vlamingen moeten ervoor opdraaien. Als we onafhankelijk zijn zullen al die problemen opgelost zijn.

En aan dat verhaal stoor ik mij geweldig. Het is een retoriek die continu speelt op etniciteit:
Een luie niet werkwillende Waal of Brusselaar die staat tegenover de hardwerkende Vlaming zijn die België overeind houdt. De Waal wil die Vlaming nog meer uitpersen en daarom moeten we onafhankelijk gaan. Dat is daarom geen nationalisme, maar wel Vlaamsnationalisme.
Hoe verstandige mensen als Mees en Magnolia zo'n analyse kunnen delen, begrijp ik niet.

Misschien omdat ze klopt!? Dat hun verhaal je stoort maakt het niet fout. De waarheid kan soms enorm storend overkomen.

Benoy schreef:Maatschappelijke problemen zijn immers multicausaal: omstandigheden, verschillende mensen die hun aandeel hebben in een probleem, enz. Daarnaast zijn die ook complex en kennen ze een geschiedenis. Ze zijn niet terug te brengen tot karaktereigenshappen van een volk.

Daar moeten kritische denkers mensen toch van bewust maken dat men op zo'n etnisch denken toch geen politiek handelen voor onze samenleving mag enten? Natuurlijk zijn de leden van het volk dat zich daarmee verheerlijkt voelt (door de eigen onzelfzekerheid?) niet erg kritisch tegen zulk een goed gevoel ergens bij te horen en 'de betere' uit het verhaal te zijn.

Dit is allemaal vaag gewauwel dat geen enkel specifiek punt aanpakt. Feit is dat er een enorme onwil bij de Franstaligen is om Nederlands te leren. Dat is stilletjes aan het veranderen maar ondertussen vinden een hoop Franstaligen in het arrondisement Halle geen werk omdat ze geen Nederlands willen of kunnen spreken. De UF hier in Sint-Pieters-Leeuw is tegen elk initiatief om Franstaligen aan te moedigen Nederlands te leren. Volgens de UF moeten de Franstaligen hier hun kinderen in Brussel naar het Franstalig onderwijs sturen. De Brusselse overheden nemen ook geen enkel initiatief om het nivo van het Nederlands in het Franstalig onderwijs op te krikken zodat de Brusselse jongeren een betere kans hebben om in het nabije Vlaanderen of zelfs in Brussel zelf werk te vinden.

Ik volg de situatie niet meer maar er is een periode geweest dat de Brusselse rusthuizen er maar niet in slaagden om Franstaligen te vinden die voldoende Nederlands kenden om hen te kunnen aannemen, dat ze om hun Franse taal rol te kunnen opvullen aan Nederlandstaligen met voldoende kennis van het Frans vroegen of ze hen als Franstalige konden aannemen.

Er is daar een enorme problematiek die haar oorsprong vind in de onwil of onkunde van Franstaligen om Nederlands te leren en van Franstalige overheden om daar iets aan te doen maar ieder keer als daar opgewezen wordt, komen de lange tenen tevoorschijn. Zowel als er gesugereerd wordt dat de Franstalige niet willen of niet kunnen, zijn ze van de hond gebeten maar ondertussen hebben ze geen enkele uitleg wat dan wel de oorzaak is van de gebrekkige kennis Nederlands.

Benoy schreef:Men vertrekt echter van de foute premissen, waarbij men constant het ene volk schoffeert ter verheerlijking van het andere. Ik vraag me af hoe de NVA retoriek zal klinken nadat hun onafhankelijkheid werkelijkheid zal zijn geworden en ze dan de subgroepen in de eigen bevolking gaat beschrijven.

Wat zijn dat die foute premissen. Leg eens uit hoe in een onafhankelijk Vlaanderen een zelfde soort problematiek kan onstaan als hierboven beschreven.

Benoy schreef:Die retoriek zorgde er trouwens voor dat men de verkeerde prioriteiten legde en eerst ellenlang over BHV onderhandelde, terwijl Europa vroeg om dringende economische maatregelen en we volop in economische crisis zaten. BHV was niet het allergrootste probleem, maar werd wel als een prioriteit behandeld, waardoor we nu de begroting snel snel moeten doen en we dus enorm veel tijd en geld verloren aan BHV waar NVA uiteindelijk nog geen vrede mee kan nemen.

Ja die argumentatie kennen we. Ieder keer als de Vlamingen vragen voor een reglementering waarin iedereen gelijk is voor de wet en de Franstaligen dat blokkeren omdat ze hun voorrechten niet willen afstaan, krijgen na een tijdje de Vlamingen de schuld omdat de economie dreigt verwaarloost te worden. Omdat de voorrechten van de Franstaligen tot de huidige status quo behoren, wordt de fout van de blokkering in de schoenen van de Vlamingen geschoven.

Benoy schreef:En het is dat discours, dat groepsdenken, dat etnische simpele duale denken waar een scepticus of kritisch denker toch tegenstander van moet zijn? Tegen zulk een laagbijdegrondse maatschappelijke "analyses".
Vooral omdat het geloof eraan zulk een desastreuze gevolgen heeft.

Heb jij het discours van de Franstaligen als eens goed beluisterd? Dat BHV niet gesplitst is, is zuiver het gevolg van Franstalige groepsdenken. De enige reden waarom de Franstaligen BHV niet willen splitsen is omdat ze daarmee voorrechten van de Franstaligen afschaffen. Niemand kan normaal gezien stemmen op een lijst in een ander gewest. Nergens kunnen normaal gezien lijsten worden ingediend die de gewestgrenzen overschrijden. Enkel in Vlaams Brabant hebben we de eigenaardige situatie waar we in plaats van een provinciale kieskring te hebben een kieskring Leuven en een kieskring BHV hebben. Allemaal omdat de Franstaligen vanuit een groepsdenken het voorrecht willen om op taalgenoten in Brussel te kunnen kiezen i.p.v. op Vlaamse tegenhanger van hun ideologie.

En nee ik wil niet ontkennen dat Vlamingen zich ook aan groepsdenken bezondigen. Maar het geeft te denken dat in een situatie waarin de Vlamingen de normale kieskringlogica willen doorvoeren die in de rest van het land van toepassing is en de Franstaligen dat blokkeren vanuit een groepsdenken, het de Vlamingen zijn die beschuldigd worden van groepsdenken.
Al mijn hier geuite meningen zijn voor herziening vatbaar.
Avatar gebruiker
axxyanus
 
Berichten: 3006
Geregistreerd: 10 dec 2006, 15:51
Woonplaats: Sint-Pieters-Leeuw

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Magnolia » 23 nov 2011, 12:38

Benoy schreef:
En we hebben zelfs geen boek van Ico Malfy nodig om de NVA-retoriek van de luie Waal tegenover de hardwerkende Vlaming als platte volksmisleiding en complete nonsens (met de daarop geënte politiek) van de hand te kunnen wijzen.
En de verering van de nieuwe god (het eigen volk) met bijpassende religieus aandoende gezangen en het logo waaraan de emoties worden gekoppeld: doet me sterk denken aan een religie.


Wat is dit voor zwamboom ? Je bent zelf dit discours aldus begonnen:

Nico Maly heeft heeft een e-book geschreven waarin een discoursanalyse staat van de politieke partij NVA in media.
Het is een objectieve analyse, die voldoet aan standaarden voor taalanalyse en dus een neutraal apolitiek wetenschappelijk standpunt weergeeft.


Die wetenschappelijkheid is door deelnemers aan dit forum afdoende weerlegd, dacht ik zo.
Nu je Ico Maly terzijde schuift omdat je daar geen millimeter mee verderkomt, blijft er slechts een politieke discussie over, en daar is SKEPP niet voor bedoeld. Wim Betz heeft je daar op zijn vriendelijke manier al op gewezen.
Avatar gebruiker
Magnolia
 
Berichten: 469
Geregistreerd: 19 okt 2010, 12:38

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Blueflame » 23 nov 2011, 13:07

Magnolia schreef:
Die wetenschappelijkheid is door deelnemers aan dit forum afdoende weerlegd, dacht ik zo.
Nu je Ico Maly terzijde schuift omdat je daar geen millimeter mee verderkomt, blijft er slechts een politieke discussie over, en daar is SKEPP niet voor bedoeld. Wim Betz heeft je daar op zijn vriendelijke manier al op gewezen.

Precies. Ik wil nu nog niet direct de discussie stilleggen, maar er toch nogmaals op wijzen dat dit in principe een a-politiek forum is.
Een poging om af te ronden zou dan ook geapprecieerd worden.

Mvg.
Nonsense is our core business
Avatar gebruiker
Blueflame
Site Admin
 
Berichten: 4139
Geregistreerd: 20 okt 2006, 12:43

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Faction Fictory » 23 nov 2011, 13:08

Blueflame schreef:.....Een poging om af te ronden zou dan ook geapprecieerd worden.

Mvg.


Mooi weer vandaag he!
Faction Fictory
 
Berichten: 1800
Geregistreerd: 04 mei 2008, 09:27

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Benoy » 23 nov 2011, 14:03

ok, ik wil afronden met dit:

We moeten volgens mij oppassen met de volgende begrijpelijke psychologische valkuil:
Het is niet slecht zich als Vlaming, Oost-Vlaming, Antwerpenaar, enz. goed te voelen.
Het wordt echter ongezond als je je eigenwaarde als volk haalt uit het neerhalen van de waarde van een ander volk. Waardoor je je psychologisch beter gaat voelen.

Onzekere mensen trappen daarin en kiezen daarvoor. Ze voelen zich kunstmatig beter en zien hun eigenwaarde daarmee opgekriekt. Door zich 'beter te wanen' dan de Brusselaar, de Waal, de vreemdeling enz. voelen ze zich bij 'de goeie' behoren en dat kriekt hun zelfbeeld kunstmatig op.

En dat is waar Vlaamsnationalisme niet op gebaseerd mag zijn. Gefrustreerde en onzekere mensen die zich moeten verheerlijkt zien, ergens bij willen horen en dit ten koste van anderen. Ten koste van 'de Walen', 'de Brusselaars', 'de vreemdelingen' en noem maar op.
Op de werkvloer gebeurt dat soms ook: een werknemer die chef wordt en zich plots meer waant dan zijn werknemers. Een ware dictatuur ontstaat waaruit de chef z'n eigenwaarde haalt ipv dat ie zich tot zijn functieomschrijving beperkt.

Mensen moeten zich bewust zijn van dit psychologisch mechanisme, omdat het geen gezonde manier is om je eigenwaarde mee op te krikken. Het neerhalen van de andere en zich bij een ingebeelde groep wanen waar alles goed gaat. Het geeft schijnzekerheid en haalt het zicht op de eigen problemen weg.
De waarheid is vaak eenvoudig. Ze ligt echter even vaak gevoelig of men verliest er wat mee.
Daarom wordt ze vaak miskend, verdraaid, of wordt de boodschapper in diskrediet gebracht.
Benoy
 
Berichten: 61
Geregistreerd: 27 sep 2011, 09:55

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Faction Fictory » 23 nov 2011, 14:10

Een andere psychologische valkuil, als politici de kritiek op hun beleid gaan omschrijven als kritiek op de bevolkingsgroep die ze vertegenwoordigen, terwijl ze dat in essentie niet doen, die groep vertegenwoordigen maar vooral hun politieke belangen voorop stellen.

Het succes van de NVA is grotendeels een gevolg van kritiek op de (franstalige) politiek, niet op 'de franstaligen'.
Wake up and smell the coffee Benoy, je laat je meeslepen in het linkse discours dat al even misleidend kan zijn.

Je kunt net zo goed de linkse stemmer verwijten dat ie eigenwaarde ontleend aan zijn moreel superioriteitsgevoel of de rechtse dat ie dat doet vanuit een intellectueel superioriteitsgevoel, da's een low blow als afsluitertje, maar ook nogal licht qua argumentatiewaarde.
Faction Fictory
 
Berichten: 1800
Geregistreerd: 04 mei 2008, 09:27

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor axxyanus » 23 nov 2011, 14:36

Benoy schreef:ok, ik wil afronden met dit:

We moeten volgens mij oppassen met de volgende begrijpelijke psychologische valkuil:
Het is niet slecht zich als Vlaming, Oost-Vlaming, Antwerpenaar, enz. goed te voelen.
Het wordt echter ongezond als je je eigenwaarde als volk haalt uit het neerhalen van de waarde van een ander volk. Waardoor je je psychologisch beter gaat voelen.

Misschien dat jij met de volgende psychologische valkuil moet kennis maken. De bevestigings vooringenomenheid van mensen. Mensen hebben de neiging om wat hun ideeën bevestigd op te merken en wat hun ideeën tegenspreekt te negeren. Die is de eerste valkuil waar elke skepticus van op de hoogte zou moeten zijn om als hij denkt dat hij zijn ideeën bevestigd ziet, eens goed rond te kijken of hij niets negeert.

IMO ben jij hier een eerste klas illustratie van deze valkuil. De titel van je openingsbijdrage daar is niets mis mee, maar dan ga je de mist in, door je op een eenzijdige manier op nationalisme en op de NVA te richten. Zelfs na alle tegenkantingen bleef je je pijlen enkel richten op de NVA en zelfs hier in je afronding doe je dat. Ik geef je gelijk dat we een ander volk niet moeten neerhalen maar geld dat niet evengoed voor de manier waarop we mensen van een andere klasse behandelen. Is het niet evenzeer een probleem als de socialisten de ondernemers proberen neer te halen of de liberalen de vakbondsmensen?

En moet jij misschien niet opletten dat eens je de NVA in het vizier hebt, dat je legitieme kritiek van hen op de Franstalige politici niet automatisch gaat interpreteren als neerhalen?
Al mijn hier geuite meningen zijn voor herziening vatbaar.
Avatar gebruiker
axxyanus
 
Berichten: 3006
Geregistreerd: 10 dec 2006, 15:51
Woonplaats: Sint-Pieters-Leeuw

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Benoy » 23 nov 2011, 14:51

Er zijn tal van onderzoeken die wijzen op het feit dat mensen, eens ze een bepaalde waardering krijgen omdat ze tot een bepaalde groep behoren en tot een andere niet, zich zelfs wreedaardig gaan gedragen tot hen die niet tot die groep horen en dat normaal gaan vinden.

- Het Jane- Elliot experiment waar men aan groepsdenken doet en de ene boven de ander waardeert op basis van biologische kenmerken.
-Het Stanford prison experiment over mensen die kunstmatig opgewaardeerd worden tov andere mensen. (bewakers versus gevangenen).

Zo zijn er experimenten gedaan met mensen die men indeelde in groepen door hen enkel een petje te laten dragen. (cfr vlag en badges met Vlaamse leeuw). Hen werd verteld dat ze beter waren. (cfr retoriek Vlaamsnationalisten)
Zij voelden zich kunstmatig beter en begonnen zelfs wreed te doen tegenover anderen zonder petje, juist omdat hen verteld werden dat ze 'beter' waren dan mensen zonder petje.

Daar bewust van zijn kan geen kwaad. En het kunnen erkennen waar dat nu al het geval is, is ook de moeite waard.
De waarheid is vaak eenvoudig. Ze ligt echter even vaak gevoelig of men verliest er wat mee.
Daarom wordt ze vaak miskend, verdraaid, of wordt de boodschapper in diskrediet gebracht.
Benoy
 
Berichten: 61
Geregistreerd: 27 sep 2011, 09:55

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Faction Fictory » 23 nov 2011, 14:58

Benoy, dat geldt evenzeer en zelfs nog meer voor traditionele zuilenpartijen, ik ben het met je eens dat het geen kwaad kan je daar bewust van te zijn, maar vraag me tegelijkertijd af of jij het wel bent, en eigenlijk weet ik het antwoord wel ;)

Ik durf te voorspellen dat je bij NVA stemmers op dit moment véél meer variatie en nuance in motieven zult vinden dan bij spa,cd&v en vld stemmers
Laatst bijgewerkt door Faction Fictory op 23 nov 2011, 15:02, in totaal 1 keer bewerkt.
Faction Fictory
 
Berichten: 1800
Geregistreerd: 04 mei 2008, 09:27

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Benoy » 23 nov 2011, 15:01

ja, ik kan ook in die valkuil trappen. Dat is juist.
De waarheid is vaak eenvoudig. Ze ligt echter even vaak gevoelig of men verliest er wat mee.
Daarom wordt ze vaak miskend, verdraaid, of wordt de boodschapper in diskrediet gebracht.
Benoy
 
Berichten: 61
Geregistreerd: 27 sep 2011, 09:55

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor axxyanus » 23 nov 2011, 15:16

Benoy,

Hou nu eens op met de suggestie te wekken dat alleen nationalisten daar kwestbaar voor zijn. Als je mensen een petje geeft waar "kif kif" op staat, krijg je net het zelfde effect. En de manier waarop jij je hier gedraagt lijkt het erop dat jij zo'n "kif kif" petje hebt opgezet, zodat je automatisch bij elke opmerking van de NVA aanneemt dat de meest negative interpretatie hun bedoeling weergeeft.
Al mijn hier geuite meningen zijn voor herziening vatbaar.
Avatar gebruiker
axxyanus
 
Berichten: 3006
Geregistreerd: 10 dec 2006, 15:51
Woonplaats: Sint-Pieters-Leeuw

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Faction Fictory » 23 nov 2011, 15:23

Benoy schreef:ja, ik kan ook in die valkuil trappen. Dat is juist.


ik had een 'discussie' met een vriend die traditioneel links stemt, over dit onderwerp, ik poneerde geen enkele stelling en stelde enkel vragen. Hij zei me enkele keren dat ik 'fout' was, vreemd als je zelf geen stelling inneemt, toch? Gelukkig waren er anderen bij die konden bevestigen dat ik geen enkel standpunt had ingenomen. Al die vooroordelen en dat groepsdenken zit veel dieper (en verborgen) ingebakken in oudere ideologieën dan in een nieuw gegeven zoals de NVA van vandaag.
Hij dichte me allerhande motieven en eigenschappen toe die net gebaseerd zijn op dat idiote groepsdenken maar was zich daar helemaal niet van bewust, tja, zo zijn socialisten nu eenmaal! ;) (grapje dat laatste)
Faction Fictory
 
Berichten: 1800
Geregistreerd: 04 mei 2008, 09:27

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor A. Atsou-Pier » 23 nov 2011, 18:40

Magnolia zei dat de door de forumgebruikers (waarmee zij zichzelf bedoelde ?) was weerlegd dat Ico Maly c.s. een neutraal apolitiek wetenschappelijk standpunt weergeven, hetgeen door Blueflame werd bevestigd.

Het spijt me, dame en heren, maar ik heb op dit forum in het geheel niets zien weerleggen. Er zal best iets aan te merken zijn op de gebruikte methode Critical Discourse Analysis, maar dan moet men toch van goeden huize komen, m.a.w. men moet verstand hebben van linguïstiek en van de andere disciplines die bij dit soort taalanalyse worden gebruikt. Voor zover ik het kan bekijken heeft niemand hier die kennis in huis. En dan wordt het wel heel gemakkelijk om (als iets niet bevalt ?) te zeggen dat iets politiek is i.p.v. wetenschappelijk.

Magnolia, als u weer eens een zgn linkse definitie van een woord wilt onderuit halen (zoals u 20-11-11 19 h 43 probeerde t.a.v. het woord nationalisme) dan raad ik u aan dat niet te doen met een beroep op een uitgesproken communistisch historicus als Eric Hobsbawm. Dan schiet ik toch echt in de lach. Overigens weerlegde het stukje uit Wikipedia helemaal niets.
A. Atsou-Pier
 
Berichten: 69
Geregistreerd: 16 mei 2010, 12:19

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Faction Fictory » 23 nov 2011, 19:01

@A.A.P.

Wel, if it quacks like a duck.....de politieke oriëntatie van die tekst druipt er langs alle kanten af.

Je schreef:En dan wordt het wel heel gemakkelijk om (als iets niet bevalt ?) te zeggen dat iets politiek is i.p.v. wetenschappelijk.

komkom, net alsof ze niet beiden kunnen zijn, ook al was die kritische taalanalyse 100% sluitend en wetenschappelijk, dan nog was ze politiek geïnspireerd
Faction Fictory
 
Berichten: 1800
Geregistreerd: 04 mei 2008, 09:27

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Blueflame » 23 nov 2011, 19:13

A. Atsou-Pier schreef:Magnolia zei dat de door de forumgebruikers (waarmee zij zichzelf bedoelde ?) was weerlegd dat Ico Maly c.s. een neutraal apolitiek wetenschappelijk standpunt weergeven, hetgeen door Blueflame werd bevestigd.

Het spijt me, dame en heren, maar ik heb op dit forum in het geheel niets zien weerleggen.

Toch wel.
viewtopic.php?p=76027#p76027 .
Ik heb daar geen wederwoord tegen gezien.

Mvg.
Nonsense is our core business
Avatar gebruiker
Blueflame
Site Admin
 
Berichten: 4139
Geregistreerd: 20 okt 2006, 12:43

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Magnolia » 23 nov 2011, 20:13

A. Atsou-Pier schreef: Er zal best iets aan te merken zijn op de gebruikte methode Critical Discourse Analysis, maar dan moet men toch van goeden huize komen, m.a.w. men moet verstand hebben van linguïstiek en van de andere disciplines die bij dit soort taalanalyse worden gebruikt. Voor zover ik het kan bekijken heeft niemand hier die kennis in huis. En dan wordt het wel heel gemakkelijk om (als iets niet bevalt ?) te zeggen dat iets politiek is i.p.v. wetenschappelijk.

Magnolia, als u weer eens een zgn linkse definitie van een woord wilt onderuit halen (zoals u 20-11-11 19 h 43 probeerde t.a.v. het woord nationalisme) dan raad ik u aan dat niet te doen met een beroep op een uitgesproken communistisch historicus als Eric Hobsbawm. Dan schiet ik toch echt in de lach. Overigens weerlegde het stukje uit Wikipedia helemaal niets.


Inderdaad kom ik van goeden huize. Taalkunde, kritische discoursanalyse en dialectiek behoren tot mijn vakgebied.
Vanuit datzelfde vakgebied heb ik mijn opmerkingen geplaatst betreffende de publicatie van Ico Maly c.s.

Gezien hun versimpelde definitie van nationalisme, hun vermenging van de beschrijving van de methode met de uiteindelijke conclusies en het ontbreken van elke vorm van validatie van hun onderzoek krijgen zij van mij een dikke onvoldoende.

Verder heb ik mw A A-P geadviseerd om kennis te nemen van het werk van Craig Calhoun over nationalisme:
Hier opnieuw de link:
http://www.nyu.edu/ipk/calhoun/cc_toc_nationalism.html

.
Avatar gebruiker
Magnolia
 
Berichten: 469
Geregistreerd: 19 okt 2010, 12:38

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor axxyanus » 23 nov 2011, 21:28

A. Atsou-Pier schreef:Het spijt me, dame en heren, maar ik heb op dit forum in het geheel niets zien weerleggen. Er zal best iets aan te merken zijn op de gebruikte methode Critical Discourse Analysis, maar dan moet men toch van goeden huize komen, m.a.w. men moet verstand hebben van linguïstiek en van de andere disciplines die bij dit soort taalanalyse worden gebruikt. Voor zover ik het kan bekijken heeft niemand hier die kennis in huis. En dan wordt het wel heel gemakkelijk om (als iets niet bevalt ?) te zeggen dat iets politiek is i.p.v. wetenschappelijk.

Nee men moet daar allemaal geen verstand van hebben om één groot probleem aan te stippen en dat is de eenzijdigheid waardoor wat men ook meet geen basis heeft om mee te vergelijken en dus om te interpreteren.

Het is een gelijkaardig probleem als waar de onderzoekers voor stonden die wilden onderzoeken waardoor heler bijenkolonies in elkaar stuikten. Ze begonnen met bijen uit een bepaalde korf te onderzoeken en kwamen te weten dat de gemiddelde bij van die korf n parasieten met zich meedroeg. Maar wat moesten ze met dat getal? Er was namelijk een groot gebrek aan basis onderzoek naar bijen waardoor de onderzoekers geen idee hadden hoeveel parasieten bijen gemiddeld met zich meedroegen in een normale gezonde korf.

Met andere woorden, wat de onderzoekers met hun gebruikte methoden ook opduiken, zonder vergelijking met hoe andere soorten teksten of ten minste het discours van andere partijen op bepaalde punten scoren heb je gewoon een aantal naakte bevindingen maar geen context waarbinnen men die bevindingen kan duiden. Op welk punt valt de NVA bv buiten de normale marges tegenover de andere partijen? Als men de NVA op een of andere manier als een gevaar wil zien, ten op zichte van de andere partijen dan lijkt het me dat je toch op zijn minst die vraag moet kunnen beantwoorden. Maar zonder vergelijkingsmateriaal is dat wel moeilijk.
Al mijn hier geuite meningen zijn voor herziening vatbaar.
Avatar gebruiker
axxyanus
 
Berichten: 3006
Geregistreerd: 10 dec 2006, 15:51
Woonplaats: Sint-Pieters-Leeuw

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor A. Atsou-Pier » 24 nov 2011, 18:38

@ Blueflame 23-11-11 19 h 13

In de bijdrage van Axxyanus die u aanwijst reageert hij op een aantal kritische vragen en opmerkingen van Benoy. Axxyanus lijkt in het geheel niet te begrijpen waar het Benoy om gaat, met als gevolg dat zijn “weerlegging” niet anders is dan een herhaling van het N-VA-discours dat nu juist ter discussie werd gesteld.
Daar valt dus niet meer tegenop te reageren, maar dat wil niet zeggen dat Benoy werd weerlegd.

Axxyanus noemt Benoy paranoïde ; ik zou eerder Axxyanus naïef willen noemen, aangezien hij het dubbelzinnig taalgebruik in b.v. het laatste citaat van Peumans in het geheel niet opmerkt en het zelfs als bewijs lijkt op te voeren voor ’s mans goede bedoelingen.

Ik ga hier verder niet op in, dat wordt preken tegen dovemansoren.

@ Magnolia

Ik heb Craig Calhoun (zet zich vermoedelijk af tegen het kosmopolitisme, waar we het hier niet over hebben) niet nodig om te begrijpen wat in het N-VA-discours onder nationale identiteit, natie, volk, etc. verstaat. Dat zit namelijk duidelijk in hun teksten : Vlaams wezen, en anders oprotten. Ze zeggen het alleen wat beschaafder dan Flip de Winter of Geert Wilders.

Mogelijk hebt u een probleem met de validatie van de tekstanalyse van Ico Maly c.s.. Daar kan best wat inzitten, geen idee. Dat neemt echter niet weg dat, zoals Benoy al suggereerde, men met een beetje kritisch lezen, zelf ook de onjuiste feiten, het overmatig gebruik van bepaalde stijlfiguren, etc., kan constateren. Is het boek van Klemperer opeens fout omdat hij er niet bij zette hoe hij een en ander wetenschappelijk valideerde ?

Benoy stelde u de volgende vraag : “Maar wat vind je ervan dat Peumans je een gebrek aan identiteit toedicht, Magnolia, en zijn partij die voor jou zal bepalen doorheen de tijd?”
Daarop antwoordt u 20-11-11- 19 h 53 dat Benoy demagogisch bezig is en dat hij u deze vraag niet mag stellen omdat hij u niet kent.
Daar had ik toch graag een serieus antwoord gezien, ik vond het namelijk een essentiële vraag. Insgelijk had ik graag iets anders gehoord dan het cliché dat grondrechten niet absoluut zijn toen ik wees op een passage in het N-VA-programma waar stond dat men niet wilde tornen aan het recht op vrije gezinsvorming en dat prompt in de daarop volgende regels toch deed.
Aangezien u kennelijk een serieuze opleiding hebt gehad, moet dat toch mogelijk zijn, een serieus antwoord ?
A. Atsou-Pier
 
Berichten: 69
Geregistreerd: 16 mei 2010, 12:19

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Heeck » 24 nov 2011, 20:13

Even een openbaar apartje met Atsou-Pier.

U zorgt er toch wel voor zich te verzekeren van een plaats in de Nieuwe Kerk te Groningen, waar een boegbeeld van de door U grenzeloos verfoeide Nieuwe Atheïsten een populair-wetenschappelijke lezing zal houden met de toch uitdagende titel:
The Tyranny of the Qualitative mind.

Ik reken erop dat er opnames worden gemaakt en ik reken erop dat u in beeld komt met tirannieke vragen.
http://www.rug.nl/corporate/nieuws/arch ... _11Dawkins

Roeland
Begrip is een waan met een warm gevoel, dus MIJDT SPIJT.
www.edge.org
Avatar gebruiker
Heeck
 
Berichten: 6546
Geregistreerd: 20 okt 2006, 22:09
Woonplaats: Leeuwarden

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor axxyanus » 24 nov 2011, 22:39

A. Atsou-Pier schreef:@ Blueflame 23-11-11 19 h 13

In de bijdrage van Axxyanus die u aanwijst reageert hij op een aantal kritische vragen en opmerkingen van Benoy. Axxyanus lijkt in het geheel niet te begrijpen waar het Benoy om gaat, met als gevolg dat zijn “weerlegging” niet anders is dan een herhaling van het N-VA-discours dat nu juist ter discussie werd gesteld.
Daar valt dus niet meer tegenop te reageren, maar dat wil niet zeggen dat Benoy werd weerlegd.

Axxyanus noemt Benoy paranoïde ; ik zou eerder Axxyanus naïef willen noemen, aangezien hij het dubbelzinnig taalgebruik in b.v. het laatste citaat van Peumans in het geheel niet opmerkt en het zelfs als bewijs lijkt op te voeren voor ’s mans goede bedoelingen.

Ik ga hier verder niet op in, dat wordt preken tegen dovemansoren.

Of ik naief ben of Benoy paranoïde, daarover kan men van mening verschillen. Maar een antwoord op mijn kritiek wegens de eenzijdigheid van de aanpak, heb ik niet gezien. Laten we omwille van de gedachtenwisseling aannemen dat het taalgebruik van Peumans inderdaad dubbelzinnig was. Maar om daarmee specifiek de NVA de vinger te wijzen moet je toch op een of andere manier aantonen dat de dubbelzinnigheid die de NVA ten toon spreid van een andere orde is dan de dubbelzinnigheid die andere partijen in hun discours vertonen. m.a.w. je hebt teksten van andere partijen nodig waarmee je kan vergelijken. Zonder mogelijkheid om te vergelijken is het specifiek analyseren van de teksten van een specifieke partij, in dit geval de NVA, alleen maar het spreekwoordelijk zoeken naar een stok om de hond mee te kunnen slaan.

Of Peumans goede bedoelingen heeft of niet, dat weet ik niet. Ik ken de man niet. En in een dergelijk geval ben ik liever wat naief en goed van vertrouwen, hoewel niet blindelings, dan al te wantrouwig. Mijn ervaring is namelijk dat wantrouwen net dat gedrag in mensen oproept dat ze bij de ander vrezen.
Al mijn hier geuite meningen zijn voor herziening vatbaar.
Avatar gebruiker
axxyanus
 
Berichten: 3006
Geregistreerd: 10 dec 2006, 15:51
Woonplaats: Sint-Pieters-Leeuw

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Benoy » 25 nov 2011, 01:15

Als u claimt dat andere partijen dat ook doen, is het aan u om die claim aan te tonen. De beweerder bewijst. Niets houdt u tegen om een discoursanalyse (of een link ernaar) van een andere politieke partij hier te plaatsen waarvan u beweert dat ze - net als N-VA - ook aan volksmisleiding doet via een voor dat doel ontwikkeld jargon.

De nazi's deden ook aan verheerlijking van het Duitse volk t.o.v. anderen (niet de Franstaligen, maar de joden en de niet-Duitser) De andere werd in media gediaboliseerd tov de zuivere identiteit van de Duitser. De jood werd als onduits gekarateriseerd, zoals de Waal als onvlaams wordt gekarakterisseerd. (en N-VA bepaalt wat dat dan is)

Doet SPA dat? Verheerlijken zij het Vlaamse volk en diaboliseren zij de Franstaligen er tegenover? Doen de liberalen en Christendemocraten dat? Doet Groen! dat.
Zonder dat er zelfs enige diepgaande analyse nodig is, kan men met z'n allen hier in koor: 'nee' zeggen.
Neen. Alleen N-VA (en VB) gebruikt retoriek om een identiteit te scheppen (de Vlaamse) en een anti-Vlaamse identiteit (de Waal, de vreemdeling) daartegenover te stellen. Zo verheerlijkt ze de door Peumans verwoorde opgedrongen identiteit boven de huidige identiteit (de Belgische) om er een Vlaamse staat mee aan het volk op te dringen die diezelfde Vlaamsche waarden deelt. Geen onderlinge verschillende meningen, visies en waarden over diversiteit. Neen, Vlaamsche waarden. En N-VA zal wel zeggen wat die zijn. Geen enkele andere democratische politieke partij doet dat.

In navolging van Klemperer had Ico Maly het zelfs met minder tekst kunnen doen en nog overtuigend kunnen zijn.
Laatst bijgewerkt door Benoy op 25 nov 2011, 01:40, in totaal 1 keer bewerkt.
De waarheid is vaak eenvoudig. Ze ligt echter even vaak gevoelig of men verliest er wat mee.
Daarom wordt ze vaak miskend, verdraaid, of wordt de boodschapper in diskrediet gebracht.
Benoy
 
Berichten: 61
Geregistreerd: 27 sep 2011, 09:55

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor willem_betz » 25 nov 2011, 01:39

Benoy,
Ik herhaal mijn vraag om uw ernstige beschuldigingen te substantieren. Je schrijft:
...u beweert dat ze - net als N-VA - ook aan volksmisleiding doet via een voor dat doel ontwikkeld jargon. Bij gebrek aan dergelijke bewijzen (ik zie er hier geen enkel aangebracht) kan men enkel vaststellen dat het alleen N-VA is waarvoor bewijs werd aangeleverd.

Dus volgens jou is duidelijk aangetoond dat die partij aan misleiding doet. Dat woord betekent "liegen, onwaarheid".
Toon de leugens en zeg waar ze te vinden zijn.
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Benoy » 25 nov 2011, 01:56

Willem, zoals al eerder gezegd: N-VA gebruikt stijlfiguren om te misleiden: karikaturen, zwart-witdenken, overdrijving enz.
Is dit liegen? als het niet vertellen van alle nuances, en het niet proportioneel beschrijven van de waarheid, en het alle maatschappelijke problemen herleiden tot een probleem tussen Vlamingen en Walen liegen is, dan is dit liegen. Als het bewust gebruiken van herhaling (indoctrinatie) van de eigen retoriek om mensen een andere identiteit dan dewelke ze prefereren op te dringen liegen is, dan is dit liegen. Hangt er van af hoe ruim je 'liegen' interpreteert.

Daarnaast doet ze het volk geloven dat er zo iets bestaat als de Vlaamse identiteit die tegenover de Waalse staat alsof het twee politieke stromingen zijn. Niks mis mee, ware het niet dat media en andere politici er soms kritiekloos in meegaan in dat denken. Ze nodigt andere denkstromingen uit om 'een Vlaams front te vormen tegenover de (politiek anders) beschreven Waal'. Dwz: vanuit de denkstroming handelen die het Belgische volk slechts indeelt in twee politieke volkeren die tegenover elkaar staan als twee eenduidig beschrijfbare politieke stromingen die het over alles oneens zijn, maar intern aan beide kanten een front vormen. En bij voorkeur verschillen Vlamingen met Walen (of migranten) in alles tov elkaar en zijn er alleen maar gelijkenissen (een front) binnen de gedefinieerde groepen onderling. Is dat liegen? Neen, dat is - zoals BDW openlijk toegeeft : een sociaal construct opleggen: een Vlaamse identiteit doen ingang vinden met een specifieke poiltieke agenda en eigen waarden en normen die in stelling gebracht wordt tegenover het Waalse volk met een andere daaraan tegengestelde politieke agenda en andere waarden en normen. Een zuivere politieke indeling der geesten. Is dat liegen? Neen, dat is jargon ingang doen vinden dat de geesten politiek moet scheiden ten gunste van het N-VA-programma (of VB-programma).

Nogmaals; N-VA is wat mij betreft niet in de fout: wel de mensen die niet gewapend werden met kritisch denken om zich bewust te zijn van hoe een politieke discours of ideologie via jargon en terminologie in het alledaagse taalgebruik kan insluipen, wat ingrijpende gevolgen kan hebben voor datzelfde volk. Dus N-VA, noch BDW is in de fout. Wel diegene die niet kritisch denkt of er alleszins niet tegen werd gewapend door hen die het nog op tijd konden doen.

De feiten zijn zoals ze zijn: onderhandelingen op Belgisch niveau gebeuren politiek (zoals dat in politiek dient te gebeuren). Niet communautair. Niet met een volk of deel van het volk als criterium. Nogmaals: niet fout van N-VA, wel van journalisten en politici van andere stromingen die die logica onbewust of kritiekloos overnemen en kritiekloos in die agenda meegaan.
De waarheid is vaak eenvoudig. Ze ligt echter even vaak gevoelig of men verliest er wat mee.
Daarom wordt ze vaak miskend, verdraaid, of wordt de boodschapper in diskrediet gebracht.
Benoy
 
Berichten: 61
Geregistreerd: 27 sep 2011, 09:55

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Digit » 25 nov 2011, 11:04

Benoy schreef:Willem, zoals al eerder gezegd: N-VA gebruikt stijlfiguren om te misleiden: karikaturen, zwart-witdenken, overdrijving enz.
Is dit liegen? als het niet vertellen van alle nuances, en het niet proportioneel beschrijven van de waarheid, …., dan is dit liegen.

Noem mij dan eens één politieker die niét liegt !

Benoy schreef:De feiten zijn zoals ze zijn: onderhandelingen op Belgisch niveau gebeuren politiek (zoals dat in politiek dient te gebeuren). Niet communautair. Niet met een volk of deel van het volk als criterium. Nogmaals: niet fout van N-VA, wel van journalisten en politici van andere stromingen die die logica onbewust of kritiekloos overnemen en kritiekloos in die agenda meegaan.

Afgezien van het feit dat je betoog aantoont dat je volgens je eigen definitie zélf zwaar aan het “liegen” bent, en dat het in feite niets anders is dan een serie stromannen moet ik vaststellen dat iemand die de belangrijke en fundamentele verschillen in aanpak en maatschappijmodel tussen de beide landsdelen ontkent wel bijzonder grote oogkleppen op moet hebben !

Groetjes,

Digit
Wat is, IS !
Avatar gebruiker
Digit
 
Berichten: 8724
Geregistreerd: 09 nov 2006, 09:03

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor A. Atsou-Pier » 25 nov 2011, 11:38

@ Heeck

En dat aan een universiteit die Psalm 119 : 105 in haar wapen/logo heeft staan : Verbum dvi lucerna … Gelukkig hebben ze dat in de jaren 90 bij de nieuwe huisstijl praktisch onleesbaar gemaakt, anders had Dawkins moeten weigeren !
A. Atsou-Pier
 
Berichten: 69
Geregistreerd: 16 mei 2010, 12:19

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Digit » 25 nov 2011, 12:13

Benoy schreef:Doet SPA dat? Verheerlijken zij het Vlaamse volk en diaboliseren zij de Franstaligen er tegenover?

Neen, zij "verheerlijken" de werknemer en "diaboliseren" de werkgever er tegenover.

Benoy schreef:Doen de liberalen en Christendemocraten dat? Doet Groen! dat.

Zij hebben, net als de SP.A en N-VA een eigen actieterrein. Maar of op eigen terrein ze allemaal intellectueel zoveel eerlijker zijn dan BDW durf ik serieus aan te twijfelen ! Als jij vindt van wél, dan mag je dat aantonen, maar dan zonder selectiviteit a. u. b. !

Benoy schreef:Zonder dat er zelfs enige diepgaande analyse nodig is, kan men met z'n allen hier in koor: 'nee' zeggen.

Klopt, maar je kan met evenveel reden in koor "neen" antwoorden op de vraag of Dutroux bejaarde dames heeft verkracht. Een goede kersenplukker houdt immers alleen die vruchten over die in zijn mandje passen !

Groetjes,

Digit
Wat is, IS !
Avatar gebruiker
Digit
 
Berichten: 8724
Geregistreerd: 09 nov 2006, 09:03

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Magnolia » 25 nov 2011, 13:49

A. Atsou-Pier schreef:Magnolia zei dat de door de forumgebruikers (waarmee zij zichzelf bedoelde ?) Er zal best iets aan te merken zijn op de gebruikte methode Critical Discourse Analysis, maar dan moet men toch van goeden huize komen, m.a.w. men moet verstand hebben van linguïstiek en van de andere disciplines die bij dit soort taalanalyse worden gebruikt. Voor zover ik het kan bekijken heeft niemand hier die kennis in huis. En dan wordt het wel heel gemakkelijk om (als iets niet bevalt ?) te zeggen dat iets politiek is i.p.v. wetenschappelijk.A. Atsou-Pier schreef: Mogelijk hebt u een probleem met de validatie van de tekstanalyse van Ico Maly c.s.. Daar kan best wat inzitten, geen idee. Dat neemt echter niet weg dat, zoals Benoy al suggereerde, men met een beetje kritisch lezen, zelf ook de onjuiste feiten, het overmatig gebruik van bepaalde stijlfiguren, etc., kan constateren. Is het boek van Klemperer opeens fout omdat hij er niet bij zette hoe hij een en ander wetenschappelijk valideerde ?


Zelfde draai als die van Benoy. Eerst kan de wetenschappelijkheid niet worden aangetoond of beoordeeld, en als dat wèl blijkt te kunnen, doet die wetenschappelijkheid er ineens niet toe en wordt het ontbreken van validatie (kern van de methode) gereduceerd tot een persoonlijk probleem.

Mevrouw AA-P, de website Joop.nl is een beter forum voor uw politieke kruistochten. Gaat heen! en zondig daar verder!
Avatar gebruiker
Magnolia
 
Berichten: 469
Geregistreerd: 19 okt 2010, 12:38

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor axxyanus » 25 nov 2011, 14:40

Benoy schreef:Als u claimt dat andere partijen dat ook doen, is het aan u om die claim aan te tonen. De beweerder bewijst. Niets houdt u tegen om een discoursanalyse (of een link ernaar) van een andere politieke partij hier te plaatsen waarvan u beweert dat ze - net als N-VA - ook aan volksmisleiding doet via een voor dat doel ontwikkeld jargon.

Nee, ik claim dat het onderzoek eenzijdig is door enkel de NVA onder de loep te nemen. En dat daardoor wegens gebrek aan vergelijkingsmateriaal er geen geldige besluiten over de NVA te trekken zijn.

Benoy schreef:Doet SPA dat? Verheerlijken zij het Vlaamse volk en diaboliseren zij de Franstaligen er tegenover? Doen de liberalen en Christendemocraten dat? Doet Groen! dat.

Zie de opmerking van Digit.

Benoy schreef:Zonder dat er zelfs enige diepgaande analyse nodig is, kan men met z'n allen hier in koor: 'nee' zeggen.

Weet je wat wel opvalt als de vraag die hier ontbreekt. De vraag: "Doen de Franstaligen het omgekeerde?"

Benoy schreef:Neen. Alleen N-VA (en VB) gebruikt retoriek om een identiteit te scheppen (de Vlaamse) en een anti-Vlaamse identiteit (de Waal, de vreemdeling) daartegenover te stellen. Zo verheerlijkt ze de door Peumans verwoorde opgedrongen identiteit boven de huidige identiteit (de Belgische) om er een Vlaamse staat mee aan het volk op te dringen die diezelfde Vlaamsche waarden deelt. Geen onderlinge verschillende meningen, visies en waarden over diversiteit. Neen, Vlaamsche waarden. En N-VA zal wel zeggen wat die zijn. Geen enkele andere democratische politieke partij doet dat.

Inderdaad zo eng bekeken doet geen enkele andere democratische partij dat. Zelfs het FDF probeert de mensen geen Vlaamse waarden op te dringen. Of hoe als je alles maar eng genoeg bekijkt je gewoon gelijk hebt per definitie.
Al mijn hier geuite meningen zijn voor herziening vatbaar.
Avatar gebruiker
axxyanus
 
Berichten: 3006
Geregistreerd: 10 dec 2006, 15:51
Woonplaats: Sint-Pieters-Leeuw

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Benoy » 25 nov 2011, 16:17

Ik merk dat ik niet de enige ben die wanneer hij een objectieve analyse aanbrengt verdacht wordt van een of andere politieke strekking te dienen. (links) Het is echter een trend dat denktanks allerhande vandaag niet meer onverdacht voor objectief doorgaan. Het lijkt wel normaal dat elke prof, econoom of socioloog direct een etiket opgekleefd krijgt, wanneer hij of zij de conclusie uit een onderzoek publiceert die voor een bepaalde politieke kleur ongunstig zijn. Het zijn politiek zeer gevoelige tijden.
De waarheid is vaak eenvoudig. Ze ligt echter even vaak gevoelig of men verliest er wat mee.
Daarom wordt ze vaak miskend, verdraaid, of wordt de boodschapper in diskrediet gebracht.
Benoy
 
Berichten: 61
Geregistreerd: 27 sep 2011, 09:55

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Mees » 25 nov 2011, 16:33

Benoy schreef:Ik merk dat ik niet de enige ben die wanneer hij een objectieve analyse aanbrengt verdacht wordt van een of andere politieke broodheer te dienen.

Als het een troost is... bij een objectieve analyse had je hier geen weerwerk gekregen. Er zijn gelukkig nog zekerheden, zelfs in deze politiek gevoelige tijden.
Irreverence is the champion of liberty and its only true defence (Mark Twain)
Avatar gebruiker
Mees
 
Berichten: 1681
Geregistreerd: 07 jan 2009, 17:49

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Geen » 25 nov 2011, 17:01

Een objectieve analyse van de politiek van vandaag, dat is iets voor binnen 50, 100, 150 (enz.) jaar. En wie nog jong genoeg is om de eerste te maken (een objectieve), is dan al iemand anders.
Geen
 
Berichten: 413
Geregistreerd: 30 nov 2008, 20:52

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Geen » 25 nov 2011, 17:05

Hoewel er natuurlijk erfelijke factoren een rol spelen; de 'autoritaire persoonlijkheid' bv.
Geen
 
Berichten: 413
Geregistreerd: 30 nov 2008, 20:52

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Timmber » 25 nov 2011, 18:07

Benoy schreef:Ik merk dat ik niet de enige ben die wanneer hij een objectieve analyse aanbrengt verdacht wordt van een of andere politieke strekking te dienen. (links) Het is echter een trend dat denktanks allerhande vandaag niet meer onverdacht voor objectief doorgaan. Het lijkt wel normaal dat elke prof, econoom of socioloog direct een etiket opgekleefd krijgt, wanneer hij of zij de conclusie uit een onderzoek publiceert die voor een bepaalde politieke kleur ongunstig zijn. Het zijn politiek zeer gevoelige tijden.


Sta me toe om iemand die al in zin 5 van een politieke analyse van de NVA er het Derde Rijk bij sleurt en verder alles eenzijdig en negatief belicht niet erg objectief te vinden. Gebruik jij eigenlijk wel hetzelfde woordenboek als de rest van ons? Overigens verdenk ik je er helemaal niet van 'links' te zijn, ik ben het gewoon zeker.
Avatar gebruiker
Timmber
 
Berichten: 694
Geregistreerd: 20 okt 2006, 19:41

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Benoy » 25 nov 2011, 18:19

En wat dan met de arts die stelde dat BDW een ziekelijke persoonlijkheid bleek te hebben, 'kindkoning' genaamd, waardoor zo'n man eigenlijk niet bekwaam is en zelfs gevaarlijk om de macht aan te geven? Wellicht is de expertise van een arts dezer dagen ook niet veel meer waard opdat niet aan een politiek dogma geraakt zou worden. Het nonsensargument van BDW alsdat die arts geen diagnostisch materiaal had omdat hij niet 'gezien' werd, was uiteraard nonsens. Interviews en beeldmateriaal genoeg om een diagnose te stellen. Een afspraak bij de psychiater met een gewone patiënt levert minder op dan de vele uitspraken van BDW die beschikbaar zijn. Wellicht is de diagnose van die gediplomeerde arts ook niet politiek correct en bijgevolg onwaar? :roll:

Genoeg elementen om deze partij en zijn voorman zeer sceptisch te benaderen voor deze de samenleving nog verder schade toebrengt.
De waarheid is vaak eenvoudig. Ze ligt echter even vaak gevoelig of men verliest er wat mee.
Daarom wordt ze vaak miskend, verdraaid, of wordt de boodschapper in diskrediet gebracht.
Benoy
 
Berichten: 61
Geregistreerd: 27 sep 2011, 09:55

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Timmber » 25 nov 2011, 18:38

Benoy schreef:En wat dan met de arts die stelde dat BDW een ziekelijke persoonlijkheid bleek te hebben, 'kindkoning' genaamd, waardoor zo'n man eigenlijk niet bekwaam is en zelfs gevaarlijk om de macht aan te geven? Wellicht is de expertise van een arts dezer dagen ook niet veel meer waard opdat niet aan een politiek dogma geraakt zou worden. Het nonsensargument van BDW alsdat die arts geen diagnostisch materiaal had omdat hij niet 'gezien' werd, was uiteraard nonsens. Interviews en beeldmateriaal genoeg om een diagnose te stellen. Een afspraak bij de psychiater met een gewone patiënt levert minder op dan de vele uitspraken van BDW die beschikbaar zijn. Wellicht is de diagnose van die gediplomeerde arts ook niet politiek correct en bijgevolg onwaar? :roll:

Genoeg elementen om deze partij en zijn voorman zeer sceptisch te benaderen voor deze de samenleving nog verder schade toebrengt.


Ach gut, een :roll:
Iemand die schermt met 'objectieviteit' bij een subjectieve defenestratie van een politieke partij en zijn voorman is best ook zeer sceptisch te benaderen.
Avatar gebruiker
Timmber
 
Berichten: 694
Geregistreerd: 20 okt 2006, 19:41

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Geen » 25 nov 2011, 19:28

Dat iemand narcistische trekjes heeft (en die hebben de meeste politici wel, en niet alleen zij), betekent niet dat hij met een 'zieke persoonlijkheid' opgescheept zit (in de VS verstond een bepaald rechts het Obama een narcistische persoonlijkheidsstoornis toe te schrijven).

Het hangt ervan af wat met met zijn eigenaardigheidjes aanvangt. Eddy Wally doet dat schitterend ('t is maar een voorbeeld).
Geen
 
Berichten: 413
Geregistreerd: 30 nov 2008, 20:52

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor Faction Fictory » 25 nov 2011, 21:51

Benoy schreef:En wat dan met de arts die stelde dat BDW een ziekelijke persoonlijkheid bleek te hebben, 'kindkoning' genaamd, waardoor zo'n man eigenlijk niet bekwaam is en zelfs gevaarlijk om de macht aan te geven? Wellicht is de expertise van een arts dezer dagen ook niet veel meer waard opdat niet aan een politiek dogma geraakt zou worden. Het nonsensargument van BDW alsdat die arts geen diagnostisch materiaal had omdat hij niet 'gezien' werd, was uiteraard nonsens. Interviews en beeldmateriaal genoeg om een diagnose te stellen. Een afspraak bij de psychiater met een gewone patiënt levert minder op dan de vele uitspraken van BDW die beschikbaar zijn. Wellicht is de diagnose van die gediplomeerde arts ook niet politiek correct en bijgevolg onwaar? :roll:

Genoeg elementen om deze partij en zijn voorman zeer sceptisch te benaderen voor deze de samenleving nog verder schade toebrengt.


Wat jij een arts noemt was een psychoanalyticus van het bedenkelijke slag, zeker geen objectief waarnemer en zeker niet zonder verborgen agenda, de franstalige PA en de PS zijn al vaker op hetzelfde karretje gesprongen als het hen beiden iets opleverde.
verder is koningskind een heel bedenkelijke diagnose ;) het soort onzin dat het enkel goed doet bij niet kritische waarnemers die iets bevestigd willen zien.
Mij praat je iig niet aan dat BdW de figuur is die de samenleving schade aanricht, de politiek in het algemeen en de franstalige PS in het bijzonder blokkeren al jaren talrijke dossiers. dat ze nu een zondebok denken te hebben gevonden zal ze niet baten, niet alle mensen zijn zo dom in die kletspraatjes mee te gaan.
Deze problematiek was al gaande toen BdW nog met de blokken speelde, what a joke
verderlicht argumentje Benoy
Faction Fictory
 
Berichten: 1800
Geregistreerd: 04 mei 2008, 09:27

Re: kritisch denken aanleren aangaande politiek discours med

Berichtdoor willem_betz » 26 nov 2011, 00:12

Benoy schreef:
En wat dan met de arts die stelde dat BDW een ziekelijke persoonlijkheid bleek te hebben, 'kindkoning' genaamd, waardoor zo'n man eigenlijk niet bekwaam is en zelfs gevaarlijk om de macht aan te geven? Wellicht is de expertise van een arts dezer dagen ook niet veel meer waard...

Wel Benoy,
Gezien jij als het in jouw kraam past geloof hecht aan psychiatrische diagnosen op afstand, krijg je er van mij ook eentje cadeau: je reageert koppig en blind paranoïde.
Jouw haat voor die partij en/of die persoon komt nu duidelijk boven. Aanvankelijk kon je dat nog camoufleren met een pseudo-wetenschappelijk sausje, je kreeg krediet en jouw argumenten werden beantwoord, maar de argumenten van de anderen glijden van je af als water van een eend, en in jouw laatste bericht heb je wel de pedalen van het fatsoen verloren.
Misschien ben je echt oprecht van mening dat je de samenleving aan het redden bent, maar velen hier volgen je daarin niet.
Om deze trend niet verder te laten ontaarden zet ik er een slot op.
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Vorige

Keer terug naar Filosofisch-kritische beschouwingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast