Evolutie van ons brein wanneer technologie overneemt?

Wetenschapsfilosofie en kritische vraagstukken. De grenzen van de wetenschap, de relevantie van de filosofie, kloneren, eugenetica, euthanasie, abortus, vrijheid en determinisme van de mens, ...

Evolutie van ons brein wanneer technologie overneemt?

Berichtdoor Ramses » 03 aug 2011, 12:49

Een denkoefening door J. Krishnamurti.
Wat zal er gebeuren met ons brein wanneer technologie steeds meer taken van ons overneemt.
Hoe zal ons brein evolueren en wat zullen de gevolgen hiervan zijn?

Ik kan mij goed vinden in zijn betoog en ben benieuwd wat jullie visie hier op is, al dan niet gestaafd met wetenschappelijk bewijs.

Deze tekst is de Nederlandse vertaling van 3 youtube filmpjes waarop de voordracht te bekijken valt.

http://www.youtube.com/watch?v=rjtVRb4AKss&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=K_lYdiLQyN4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=i9SkPNp5q3A&feature=related

J. Krishnamurti sprak daarover in 1983 (Saanen, Talk3). Hij plaatst die feiten( computer, genetica, de entertainmentindustrie) in de evolutie van de mens en onderzoekt de implicaties.

We zouden eens moeten overwegen, welke toekomst de mensheid wacht. Wat door alle mogelijke gebeurtenissen, door oneindig veel ervaring en door collectieve herinneringen, door te evolueren tot stand gekomen is, - en dat is het hele tijdsgebeuren vanuit het verleden ,een onheuglijk ver verleden tot aan het heden — dat is wat evolutie genoemd wordt. Heel die opeenvolging van gebeurtenissen, herinneringen , ervaringen enz. Zo zijn we in dit huidige stadium van evolutie aangeland. Wat is onze toekomst? Niet alleen de toekomst voor ieder van ons , ik betwijfel of ieder van ons wel afgezonderd is van de rest van de mensheid, maar wat staat ons te wachten? Gaan we verder op dezelfde weg die we al miljoenen jaren gaan - min of meer althans - in trage ontwikkeling, traag een massa herinnering verzamelend ,zowel technisch als psychologisch, op het innerlijke vlak - als je dat zo stellen kunt?
Overwegend tot waar de evolutie ons gebracht heeft, welke achtereenvolgende voorvallen en ervaringen komen op ons toe? Wij zijn geëvolueerd en we zijn psychologisch bijna volkomen primitief gebleven. We ontsteken in woede en geweld en houden er ontelbare illusies, dogmas, overtuigingen, geloven op na — in het kader van alle mogelijke religies ,van allerlei groeperingen ,samenlevingvormen en culturen. Dat alles is door ons geërfd, dat alles zijn we, zonder twijfel. Geen mens kan dat betwisten of daar theoretisch tegenin gaan. We zijn het product van een eindeloze reeks opgedane ervaringen, van voorvallen en nog veel meer. Dat maakt ons bewustzijn uit, dat is wat we nu zijn. En veel is er sinds het begin der tijden niet aan ons veranderd, biologisch zijn we in eer soort eindstadium beland en ik denk niet dat onze ontwikkeling nog zal leiden tot een derde arm of tot het hebben van twee hoofden of iets dergelijks. En als we onszelf en onze samenleving bekijken samenleving die wij gemaakt hebben, met alle door onszelf aanqebrachte indelingen in religies, naties, volksstammen en wat niet al meer, dan vraag je je af wat de toekomst van al die mensen zijn zal.


Wat zal de toekomst van de mensheid zijn? Wat gaat er met ons brein gebeuren, als de computer en de robot alles overnemen en als de grote industrieën heel die mechaniek van ultra-intelligente machines uitvinden en wat ... hoe gaat jouw toekomst als mens er uitzien? Begrijp je mijn vraag? Dit alles staat te gebeuren.Dat ligt niet ver in de toekomst. Misschien duurt het nog tien jaar. En als ze zeggen"Daar hebben we tien jaar voor nodig" - dan doen ze dat ook in tien jaar tijd, om commerciële redenen alleen al. Ze werken dus van de buitenkant op het menselijk brein in - snap je? Door middel van biochemie, elektrische stroom enzovoort. Van buitenaf. Ja, misschien wijzigen ze zo wel onze conditionering, van buitenaf. Dat zal ze wel lukken ook. Dan vinden ze betere goeroes uit dan welke goeroe ter wereld ook (gelach). Lach niet, het is eigenlijk heel, heel ernstig. Het klinkt komisch en humoristisch maar het is een feit. Eens zal de computer de allerbeste god op aarde uitdenken en een maatschappij construeren die mechanisch functioneren zal. Zie dat allemaal alsjeblieft goed in! En wat is de toekomst van de mens?

Als wij mensen niet van binnenuit veranderen, dan gaan zij je van buitenaf veranderen. Dat is onvermijdelijk, de kaarten wijzen het uit. Wij leken weten niets van wat ze daar allemaal aan het doen zijn. Misschien willen we het liever ook niet weten. En wat gaat er met ons brein, met onze menselijke hersenen gebeuren (niet met het mechanische brein dat door top-computerdeskundigen en biochemici en genetici wordt uitgevonden - die er van buitenaf op inwerken om ons brein te besturen?Begrijp je dit allemaal? We schilderen hier geen somber beeld ,het zijn feiten, het is aan de gang! En gebeurt met het menselijk brein als we eindeloos vrije tijd hebben omdat de computer of de robot al het vuile werk voor ons doet? Die bouwen dan de auto's en vegen de straten, en misschien zorgen ze wel voor een betere verhouding tussen u en uw echtgenote. Wat we hier zeggen, is ernstig. Misschien krijg je al je sexuele ervaringen via computers - ja meneer, zie dat ook in.

Welke toekomst staat de mens te wachten? Voor jullie theorieën, jullie eigen goeroe, voor je doctrines en kerken zal dan geen plaats meer zijn, wat dat computerbrein is veel sneller en helderder en kan in een miljoenste sekonde een vraag beantwoorden. Zie dat, zonder er je door te laten afschrikken of er gedeprimeerd van te worden zie feitelijk in wat er bezig is te gebeuren.
Op het ogenblik wordt ons brein geconditioneerd door ervaringen ,door opeenvolgende voorvallen die ons ervaringen en angsten doen beleven en genoegens, pijn en kwellingen, en het knagende van smart en de dood. Door onze taal worden we geconditioneerd en door het klimaat. Dat is wat ons vormt en beïnvloedt. En als we aannemen dat we tijdens de opeenvolgende jaren of periodes van evolute innerlijk geleidelijk veranderen, betekent dat dat we vrijwel tot in het oneindige met datgene doorgaan wat we al zijn en dat is dan evolutie. Of dat we plotseling een sprong nemen — wat psychologisch gezien onmogelijk is.

Wat we ons vervolgens gaan afvragen is of - als we niet radikaal een volkomen psychologische omwenteling in ons teweeg brengen in de zin van een echte mutatie - dan zullen onze hersenen verdorren, doordat de computer en de robot en wat ze allemaal nog meer gaan uitvinden onze hersenen werkeloos zullen maken. Ik vraag me af of jullie daar begrip voor kunnen opbrengen. Zoals het nu is moet je denken, moet je zelf de dingen uitzoeken, moet je je inspannen. Dat houdt in dat je brein, je hersenen in beweging moeten zijn. Maar als de computer en de robot dat alles van je overneemt wat gaat er dan met je hersenen gebeuren? Hetzij ze dreigen te verkommeren, hetzij ze storten zich in oeverloze afleiding en verstrooiing, wat ook nu al gebeurt, niet? Jullie hebben toch wel opgemerkt hoe geweldig belangrijk het sportgebeuren geworden is - de Olympische spelen en dergelijks. Dan raken ze daarin verstrikt. Begrijpen jullie? Dat gebeurt al, mensen. Of je zal moeten onderzoeken of je als mens die tevens de rest van de mensheid belichaamt, in staat bent tot een radicale mutatie en je daarmee inwerkt op heel het bewustzijn van die mensheid. Misschien hebben jullie dat wel eens opgemerkt hoe - als in Amerika of in Rusland of in een verre uithoek van Japan een uitvinding gedaan wordt, de rest van de wereld dat heel gemakkelijk overneemt - het valt als het ware uit de lucht. Begrijp je? Zo gaat dat, als een of twee, of een dozijn mensen of een honderdtal fundamentele bevrijding van hun geconditioneerdheid weten te bewerkstelligen, werken ze daarmee in op heel het bewustzijn van de mensheid - dat is gewoon zo.
Zoals Hitler invloed gehad heeft op heel het mensheidsbewustzijn of Napoleon en je eigen religieuze leider of de andere grote religieuze leidersfiguren, allemaal hebben ze op de mensheid ingewerkt. De vraag is kunnen we een mutatie teweeg brengen - niet door een proces van geleidelijke evolutie, dat heeft afgedaan, dat is afgelopen - een mutatie in heel ons wezen, in heel ons gedrag,in de manier waarop wij het leven benaderen?
En als we ons leven, ons dagelijks leventje voortzetten zoals we nu doen, jaar in jaar uit totdat we sterven zoals miljoenen en miljarden menen dat doen, dan dragen die niets bij tot heel dat collectieve bewustzijn van de mensheid. Maar als jullie, enkelen van ons maar, een principiële, fundamentele mutatie teweeg brengen in de geconditioneerdheid van het brein, met andere woorden in de hersencellen zelf dan is dat alleen maar mogelijk wanneer we besef hebben van onze conditionering en die rechtstreeks tegemoet treden, namelijk de angst en alle geloven en dogma's en al het domme ritueel en de vrezen, de genoegens, en de smart, waar we deel van uitmaken. Zonder zo'n mutatie zullen we alleen maar bijdragen tot de lelijkheid van de mensheid.
Er is maar een keuze voor ons, een richting: of we storten ons in een wereld van vermaak - van voetbal, literatuur, van schilderkunst, van gepraat over films en cinema's - heel de wereld van het vermaak, heel die enorme industrie die ons gaandeweg in haar macht krijgt. En die industrie omvat ook alle rituelen van de godsdienstigen. Ook dat is een vorm van vermaak ,van verstrooiing. Ze veranderen geen strobreed door dag in dag uit de mis of een Indiaas ritueel bij te wonen. Vlakbij de school waar we leven staat een tempel, een van de beroemdste van India. Ze leggen een gelofte af aan 't beeld in die tempel en offeren er duizenden dollars per dag. Ja, het is een geweldig zakelijk succes geworden, net als alle godsdiensten, alle kerken van de wereld. .En als je dit alles feitelijk voor je ziet uitgespreid als één grote landkaart: de computer, de robot, de biochemie, de getechniseerde genetica en het onderzoek naar de werking van de hersenen om andersmans gedachten te kunnen lezen, aan de ene kant. Aan de andere kant: een wereld van vermaak en amusement. .Je moet er wel een uitzonderlijk goed besef van hebben om er niet in verstrikt te raken. Vermoedelijk zit je er al in verstrikt. En wanneer er in die conditionering iets verandert, een radikale mutatie daarin, met andere woorden: bevrijding van alle conditionering, dan is die vrijheid tevens liefde en geen eigenbaat. Die vrijheid is intens meegevoel, niet iets als sympathie en dergelijke gevoelens. Meegevoel is met geen enkele religie verbonden. Het is niet omdat ik Jezus of Krishna liefheb dat ik intens mededogen voel, dat ik uitga om een arm land te helpen. Mededogen wordt uit volledige vrijheid geboren. Daarmee ben ik klaar voor vandaag. Zal ik dus maar opstaan?
Avatar gebruiker
Ramses
 
Berichten: 108
Geregistreerd: 09 dec 2010, 23:28

Re: Evolutie van ons brein wanneer technologie overneemt?

Berichtdoor TheSurvivor » 03 aug 2011, 14:32

Het enige wat ik hierin lees is een (nogal saaie) combinatie van 19e eeuwse luddieten en een marxistische visie op religie en entertainment/celebrity.

Ik snap zijn paranoia wel - in zijn doemdenken is er geen plaats meer voor hem :p
TheSurvivor
 
Berichten: 145
Geregistreerd: 17 jun 2011, 12:39


Keer terug naar Filosofisch-kritische beschouwingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast