experten

Wetenschapsfilosofie en kritische vraagstukken. De grenzen van de wetenschap, de relevantie van de filosofie, kloneren, eugenetica, euthanasie, abortus, vrijheid en determinisme van de mens, ...

experten

Berichtdoor eric rosseel » 17 nov 2006, 22:54

het wetenschappelijk rapport over kernenergie (door tegenstanders "oplichterij" genoemd dus) laat nogmaals zien dat elke wetenschappelijke expert wel gebonden is aan één of ander economisch belang of machtscentrum. De voorstanders van kernenergie aan Electrabel en Suez de France, te tegenstanders blijkbaar aan de KMO-ers die biogassen etc. produceren.
M.a.w. wetenschappelijke neutraliteit is een zeer relatief begrip. De psychiaters verzetten zich bijvoorbeeld met hand en tand tegen de introductie van door psychologen uitgevoerde psychotherapie in de sector van de geestelijke gezondheidszorg, van daar dat ze nu zelf en masse een (basis)opleiding psychotherapie volgen. En vandaar dat de geestelijke gezondheidszorg in de greep is van de neurowetenschap en niet van een wetenschap die zich bezighoudt met de wijze waarop mensen over zichzelf denken of met de wijze waarop mensen samenleven of met de wijze waarop mensen ecologisch verbonden zijn met een "niche" of met een "klimaat" (zelfs in de meteorologische zin).
eric rosseel
 

Re: experten

Berichtdoor BenZ » 17 nov 2006, 23:26

eric rosseel schreef:het wetenschappelijk rapport over kernenergie (door tegenstanders "oplichterij" genoemd dus) laat nogmaals zien dat elke wetenschappelijke expert wel gebonden is aan één of ander economisch belang of machtscentrum. De voorstanders van kernenergie aan Electrabel en Suez de France, te tegenstanders blijkbaar aan de KMO-ers die biogassen etc. produceren.
M.a.w. wetenschappelijke neutraliteit is een zeer relatief begrip.


Juist, en welke discussie wil je nu?
eric rosseel schreef:De psychiaters verzetten zich bijvoorbeeld met hand en tand tegen de introductie van door psychologen uitgevoerde psychotherapie in de sector van de geestelijke gezondheidszorg, van daar dat ze nu zelf en masse een (basis)opleiding psychotherapie volgen. En vandaar dat de geestelijke gezondheidszorg in de greep is van de neurowetenschap en niet van een wetenschap die zich bezighoudt met de wijze waarop mensen over zichzelf denken of met de wijze waarop mensen samenleven of met de wijze waarop mensen ecologisch verbonden zijn met een "niche" of met een "klimaat" (zelfs in de meteorologische zin).


Laat me raden: jij bent psycholoog en vindt geen emplooi cq erkenning in de genoemde sector.

BenZ
BenZ
 
Berichten: 278
Geregistreerd: 22 okt 2006, 21:42

Re: experten

Berichtdoor PdH » 18 nov 2006, 00:19

eric rosseel schreef:het wetenschappelijk rapport over kernenergie (door tegenstanders "oplichterij" genoemd dus) laat nogmaals zien dat elke wetenschappelijke expert wel gebonden is aan één of ander economisch belang of machtscentrum. De voorstanders van kernenergie aan Electrabel en Suez de France, te tegenstanders blijkbaar aan de KMO-ers die biogassen etc. produceren.
M.a.w. wetenschappelijke neutraliteit is een zeer relatief begrip.


Nee eric/(chinook?). De neutraliteit van wetenschappers is een relatief begrip. De neutraliteit van de wetenschap blijft echter gewaarborgd zolang er voor- en tegenstanders zijn die elkaar op hun fouten blijven wijzen.
En de meeste energiebedrijven hebben trouwens hun vingers in de pap van zowel kernenergie, fossiele brandstoffen, wind-, zon-, getijde- en biomassa energie, en sponsoren onderzoek naar al die vormen van energieopwekking.
"Show me the evidence"
Avatar gebruiker
PdH
 
Berichten: 283
Geregistreerd: 20 okt 2006, 20:47
Woonplaats: Alkmaar

benz

Berichtdoor eric rosseel » 18 nov 2006, 03:23

benz, benz, benz toch. ik heb een hekel zowel aan psychiaters als aan psychologen, dat zou je toch kunnen weten. en ik ben gepensioneerd, dus heb ik geen "emplooi" nodig. had je ook kunnen weten.
eric rosseel
 

PdH

Berichtdoor eric rosseel » 18 nov 2006, 03:25

waarom zou wetenschap (ipv wetenschappers) neutraal zijn omdat voor- en tegenstanders van iets op elkaars fouten wijzen? is "neutraliteit" het spontaan gegenereerde resultaat van debat? dat lijkt me een vreemde wetenschapsfilosofie.
het debat in het parlement of een democratische vergadering eindigt doorgaans in een meerderheidsstemming: is dat hetzelfde als neutraliteit?
eric rosseel
 

Berichtdoor willem_betz » 18 nov 2006, 04:01

Het stoort me enorm dat studies al op voorhand worden afgeschoten zonder dat men ze gelezen heeft, gewoon op basis van wie ze gemaakt of betaald heeft, zoals nu ook weer die studie over kerncentrales. Wijs op fouten of vervalsingen en klaag ze aan of weerleg ze, maar er wordt teveel op de man gespeeld en niet op de bal.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Psychiater en psycholoog

Berichtdoor De Bruyne Stefan » 18 nov 2006, 12:47

Psychiaters verzetten zich terecht tegenover psychologen.
Ne psycholoog is geene dokter in de geneeskunde.
Sinds 1998 dus reeds 8jaar heb ik ervaring met psychiater en psychologen.Voor mij is er een hemels breed verschil.Waanneer ge bv:gepest word op het werk kan een psychiater u een poos thuis laten met een geldig medisch bewijs,ook kan een psychiater medicatie voor het gemoed voorschrijven.Waar zitten dan de psychologen ,als ze het zelfde werk als psychiaters willen doen hadden ze maar voor psychiater moeten studeren.
Bij mij heeft de psychiater mij verteld na een psychologisch probleem,dat ik goed gekozen had want dat hij de specialist is.Natuurlijk vragen de psychologen mij: "en is het ne specialist?"
Na een geestelijk trauma in 2001, kwam ik erna,8maanden later bij de specialist het trauma kwam terug boven en de dokter schoof me direkt 3 dozen kleenex toe.Bij de psycholoog mocht ik het nog eens overdoen en daar moest ik mijn eigen zakdoek gebruiken.
Dus toen ik in 1994 ging foerïren bij de scouts van Keerbergen was de kampleider psycholoog en melde we zitten met een zwaar psychologisch probleem in de groep.Hij (de psycholoog)kon dit dus niet oplossen.
Dat ik dus wiegedood heb gehad en van de geest van God kom daar gaat de psychologe niet voor betalen.Vertelde ze mij heel overtuigend.
Al de dokters en specialisten in koor:daar betalen wij voor Stefan dat gij niet meer hoeft te presteren.Bij wie zijt ge dan het gelukkigst.
Ik allesins bij de geneesheren van Leuven (U-leven) en de andere ook.
Voor den doktor moet ik niet meer naar het hospitaal komen.Maar de psychologen zijn nog niet van mij af.
De Bruyne Stefan
 
Berichten: 552
Geregistreerd: 20 okt 2006, 18:22
Woonplaats: Leuven

Berichtdoor Merel » 18 nov 2006, 13:03

Graag zou ik u erop willen wijzen, dat niet elke psycholoog hetzelfde is en zo ook niet elke psychiater.
daarbij is ook niet elke client hetzelfde. Psychiaters kunnen heel verkeerd werk doen net zoals psychologen dat kunnen. Daarbij is een psycholoog ook wel degelijk een specialist, alleen op een ander gebied. Zelf ben ik niet zo'n voorstander van medicijnen en ik vind(voor zover ik goed kan oordelen) dat veel psychiaters deze dan ook te snel geven. Daarbij zal een goede psycholoog, wanneer medicijnen echt nodig zijn, zijn of haar client dan ook doorverwijzen naar een psychiater of overleg plegen met een arts.
Merel
 
Berichten: 72
Geregistreerd: 17 nov 2006, 15:19
Woonplaats: Nederland

Experten

Berichtdoor De Bruyne Stefan » 19 nov 2006, 17:45

Dat ne psycholoog een specialist is daar hebben de psychologen mij nog niets van verteld.
Ik kan dit dan ook moeilijk geloven.Bij de eerst volgende gelegenheid ga ik er hun zeker om vragen.
Dat psychiaters verkeerde diagnosen stellen,dit zal zeker niet de regel zijn maar een uitzonderlijke fout.
Vroeger ging ik fitnessen maar door de medicatie ben ik niet meer zo sportief.Wat het beste voor mij is zal de specialist zeker overwogen hebben.
Ik sta op de mutualiteit om strategische redenen,als ik ga werken gaan er tog weer psychologische problemen van komen.
Waar zitten dan die psychologen van bv:de vdab om eens met de werkgevers te gaan praten.Overings zijn er op de personeelsdienst van groote bedrijven ook psychologen in dienst.Waar zitten die dan als het er op aan komt.Geef mij dan maar de dokter van de orde die de zwakkere helpt en die zijn eeden heeft gezworen.
De Bruyne Stefan
 
Berichten: 552
Geregistreerd: 20 okt 2006, 18:22
Woonplaats: Leuven

Re: Experten

Berichtdoor Psycop » 19 nov 2006, 19:20

De Bruyne Stefan schreef:.
Waar zitten dan die psychologen van bv:de vdab om eens met de werkgevers te gaan praten.Overings zijn er op de personeelsdienst van groote bedrijven ook psychologen in dienst.Waar zitten die dan als het er op aan komt.

Bedrijfspsychologen zijn niet opgeleid om therapie te geven...
De illusie vanalles te begrijpen
Avatar gebruiker
Psycop
 
Berichten: 533
Geregistreerd: 29 okt 2006, 18:36
Woonplaats: Antwerpen

Berichtdoor eric rosseel » 19 nov 2006, 23:02

klinische psychologen en psychiaters al evenmin!
eric rosseel
 


Keer terug naar Filosofisch-kritische beschouwingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten