Gebruik term universiteit in België

Op discussieforums wordt vaak geweigerd om links te leggen naar een ander forum. Dit lijkt ons een belachelijke maatregel, mensen discussiëren immers vaak op verschillende forums tegelijk. Een link aanmelden kan via info@skepp.be Het wordt uiteraard wel geapprecieerd wanneer andere discussieforums ook een linkje naar dit forum leggen.

Gebruik term universiteit in België

Berichtdoor m00se » 09 okt 2014, 16:35

Zou iemand me kunnen zeggen wat de wettelijke regels zijn omtrent het gebruik van de term Universiteit (of University) in België?

Voorbeelden:
- "University of Life Experience" dat pretendeert echte masters af te leveren => hier lijkt me de situatie duidelijk.
- "Hamburger University: wijkevenement om samen te barbecueën" => ik denk niet dat iemand zich hierover druk maakt.
- "[bedrijfsnaam] University" biedt bepaalde gespecialiseerde opleidingen aan => grijze zone? Mijn vraag heeft hier dan ook betrekking over. Men pretendeert niet om diploma's voortgezet onderwijs af te leveren, anderzijds is het wel degelijk serieus bedoelt...


Ik heb al gegoogled hieromtrent, maar een echt eenduidig antwoord vond ik niet.
m00se
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 25 jun 2013, 19:35

Re: Gebruik term universiteit in België

Berichtdoor willem_betz » 10 okt 2014, 19:52

zou het een gevolg zijn van het grondwettelijk recht "vrijheid van onderwijs" ? Iedereen mag een schooltje maken, maar het wettelijk erkennen van diploma's is iets heel anders.
Met titels is er ook zoiets: iedereen mag zich professor noemen, maar zich bedrieglijk uitgeven als dokter mag eigenlijk niet, maar of er tegen opgetreden wordt is een ???
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Re: Gebruik term universiteit in België

Berichtdoor Homer Simpson » 04 feb 2015, 14:03

Professor weet ik niet maar ik dacht dat de titel van doctor (niet dokter) beschermd is.
Avatar gebruiker
Homer Simpson
 
Berichten: 24
Geregistreerd: 07 mei 2009, 19:31

Re: Gebruik term universiteit in België

Berichtdoor Oude Belg » 07 maart 2015, 19:50

willem_betz schreef:zou het een gevolg zijn van het grondwettelijk recht "vrijheid van onderwijs" ? Iedereen mag een schooltje maken, maar het wettelijk erkennen van diploma's is iets heel anders.
Met titels is er ook zoiets: iedereen mag zich professor noemen, maar zich bedrieglijk uitgeven als dokter mag eigenlijk niet, maar of er tegen opgetreden wordt is een ???

Het zorgt uiteraard voor verwarring. Iedereen kan een "erkende" "universiteit" of een "faculteit" oprichten, zich rector noemen, "proffen" aanstellen, en zeggen dat ze "erkende diploma's" afleveren die -mits voldaan is aan alle vereisten- toegang geven tot een job in het onderwijs. Misschien heeft de rector een diploma lager middelbaar onderwijs, de proffen een diploma basisonderwijs of kinderverzorging, zijn de diploma's erkend als "wetenschappelijke diploma's" die evenveel waarde hebben als het papier waarop ze gedrukt zijn, en worden met de andere vereisten bedoeld dat je eerst een master- of bachelordiploma moet halen aan een echte universiteit. Ik heb een familielid dat rector is van een "erkende" universiteit Voorzover ik weet heeft hij géén diploma hoger secundair... De rest van het gezin zijn "professoren" :roll:
Oude Belg
 
Berichten: 212
Geregistreerd: 13 mei 2012, 13:21


Keer terug naar Andere interessante discussieforums en weetjes van niveau

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast