Pagina 1 van 1

Verdrongen herinneringen en misbruik

BerichtGeplaatst: 26 sep 2017, 12:30
door Renaat
Dit lijkt me toch eerder een gevalletje van psychologisch misbruik door een ondeskundige therapeut die in de mythe van verdrongen herinneringen gelooft dan een werkelijk geval van seksueel misbruik. Want dan weer heel erg is voor de slachtoffers van die therapeut, de vrienden en dierbaren van de postuum zwart gemaakte vader, de slachtoffers van echt seksueel misbruik, ...

Ik hoop dat een deskundige ter zake de kans krijgt om een rechtzetting te doen over 'verdrongen herinneringen'

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/09/26 ... rd-memory/

Renaat

Re: Verdrongen herinneringen en misbruik

BerichtGeplaatst: 26 sep 2017, 13:49
door Kristof
Commentaar van Eric Schoentjes, afdelingshoofd van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het UZ Gent, in het programma "Nieuwe feiten" op Radio1 betreffende de getuigenis van schrijfster Griet Op de Beeck:
Herbeluister: http://radioplus.be/#/radio1/herbeluist ... 7b76bf47f/ (vanaf minuut 12)

Groeten

Re: Verdrongen herinneringen en misbruik

BerichtGeplaatst: 26 sep 2017, 14:50
door Renaat
Kristof schreef:Hallo Renaat,

Mag ik je vragen over welke zaak dit gaat?

Groeten

Ik was de link vergeten, bij deze toegevoegd. Verhaal is door zowat alle Belgische kranten en nieuwszenders opgepikt.

Re: Verdrongen herinneringen en misbruik

BerichtGeplaatst: 26 sep 2017, 16:34
door Kristof
Ik heb de link ook opgemerkt en heb daarom mijn post aangepast.

Re: Verdrongen herinneringen en misbruik

BerichtGeplaatst: 26 sep 2017, 17:23
door Renaat
Kristof schreef:Commentaar van Eric Schoentjes, afdelingshoofd van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het UZ Gent, in het programma "Nieuwe feiten" op Radio1 betreffende de getuigenis van schrijfster Griet Op de Beeck:
Herbeluister: http://radioplus.be/#/radio1/herbeluist ... 7b76bf47f/ (vanaf minuut 12)

Groeten


Dank je, hierbij een betere (rechtstreekse) link: https://radio1.be/verdrongen-herinnerin ... e-vergeten

Interessant, maar naar mijn gevoel is het antwoord van Eric Schoentjes niet bevredigend. Op zich probeert hij correcte nuance te brengen door b.v. uit te leggen op welke manier herinneringen terug kunnen boven komen en we pas 'verhalende herinneringen' beginnen te krijgen vanaf de kleuterleeftijd.

Met die reactie gaat hij voorbij aan de noodzaak voor het geven van een duidelijk boodschap die Wouter Duyck hier wel geeft, namelijk dat buiten herinneringen op erg jonge leeftijd 'verdrongen' herinneringen niet bestaan. (Waaruit men dus kan concluderen dat er iets niet pluis is aan het verhaal van Griet Op de Beeck.)
Het verhaal dat Eric Schoentjes vertelt zal door velen gebruikt worden als 'bewijs' dat het verhaal van Griet Op de Beeck kan kloppen.

En als Eric Schoentjes na de reactie van Wouter Duyck verteld over het onderscheid tussen het 'persoonlijk verhaal' en wat er werkelijk is gebeurt gaat hij voor mij volkomen uit de bocht. We hebben het hier over misbruikherinneringen waarbij iemand (in dit geval voor die persoon postuum) van een ernstig feit wordt beticht. Iets is waar of niet waar (of half waar) maar is niet waar binnen een therapeutische context en onwaar daar buiten.
Het mensen houvast geven door hun niet bestaand misbruik te laten herinneren is immoreel.

Voor de duidelijkheid, ik kan natuurlijk niet met 100% zekerheid zeggen dat Griet Op de Beeck niet misbruikt is geweest. Het hele verhaal (misbruik tussen 5 en 9 jaar, jaren verdrongen, na therapie 'misbruikbeelden', geen enkel materieel bewijs, ...) en het gegeven dat Griet Op de Beeck al lang lijkt te geloven in verdrongen herinneringen (http://cult.tpo.nl/2013/04/18/vele-heme ... -de-beeck/) doet wat mij betreft alle mogelijke alarmbellen rinkelen.

Eric Schoentjes zou ook op zijn minst iets moeten hebben gezegd over het bestaan van aangepraat misbruik.

Renaat

Re: Verdrongen herinneringen en misbruik

BerichtGeplaatst: 26 sep 2017, 18:40
door Kristof
Een paar goede links over opgewekte pseudoherinneringen:
https://skepsis.nl/mcnally/
https://skepsis.nl/pseudoherinneringen/
Hoe zijn deze herinneringen teruggebracht bij Griet Op De Beeck?
Toch niet door hypnose?
Zulke pseudopraktijken laten mensen "herinneren" dat ze in satanische sekten vreselijk misbruikt zijn of dat ze waren ontvoerd door buitenaardse wezens.
In Amerika zijn als tegenmaatregel "False Memory Foundations" opgericht door ouders die vanwege zulke praktijken gevangenisstraffen hebben gekregen.
De "therapeuten" die hiervoor verantwoordelijk waren hebben zware schadevergoedingen moeten betalen aan valselijk beschuldigde ouders.

Re: Verdrongen herinneringen en misbruik

BerichtGeplaatst: 26 sep 2017, 22:22
door geertdb
Jullie hebben volkomen gelijk.prototype van false memory syndroom. Klungelige therapeut. Een reactie is zeker nodig, al was het maar uit respect voor de overledene... collega Schoentjes schiet hier zeker te kort.

Re: Verdrongen herinneringen en misbruik

BerichtGeplaatst: 29 sep 2017, 17:50
door Renaat
Kristof schreef:Hoe zijn deze herinneringen teruggebracht bij Griet Op De Beeck?
Toch niet door hypnose?

Dat is mij niet duidelijk. Maar er zijn genoeg andere factoren die een behoorlijk portie wantrouwen terecht maken. Als je dan ziet hoe massa's mensen haar ophemelen voor haar moed en er bijna nergens kritische vragen gesteld worden bij het waarheidsgehalte van het verhaal vind ik dat erg problematisch. Begrijp me niet verkeerd, Griet Op De Beeck is ongetwijfeld overtuigd van het misbruik en vanuit dat oogpunt is het moedig om daarover te praten. Maar de stem dat zij waarschijnlijk slachtoffer is van een incompetente therapeut is niet te horen.

Renaat