Kwakademia Menopauzetherapeut

Homeopathie, osteopathie, chiropraxie, acupunctuur, kruidengeneeskunde, aromatherapie, Orthomoleculair (voedingssupplementen), Ayurveda, healing, Jomanda, ...

Kwakademia Menopauzetherapeut

Berichtdoor willem_betz » 12 okt 2015, 01:37

een briefje aan SKEPP:
Ik volg momenteel een postgraduaat "menopauzeconsulent" aan
hogeschool Vives te Kortrijk. Een degelijke opleiding (fysiologie en
pathologie van een professor gynaecologie UZ Gent), ook komt er een deeltje
aanvullende therapieën aan bod. Mijn vraag aan jullie is of jullie me soms
meer kunnen vertellen over de wetenschappelijke waarde van "bio identieke
hormoontherapie (17B oestradiol en progesteron). Ik vind online vrij weinig
hierover, behalve natuurlijk de sites van mensen die dit aanprijzen. Graag
jullie mening!
Alvast hartelijk dank voor de hulp. Vriendelijke groeten!Beste,
Met enige verwondering leer ik dat er hier nu ook een speciale opleiding (met diploma?) wordt ingericht om als “gespecialiseerd” consulent die natuurlijke fase in het leven te begeleiden.
Is er behoefte aan een dergelijk beroep, en kan je daar eerlijk van leven ?
Dat nogal wat dames erg vervelende verschijnselen kunnen krijgen in die periode lijdt geen twijfel, en goede raadgevingen kunnen helpen, maar als de klachten erg zijn, als dus behandelen met middelen die echt werken nodig is, oa een hormoonbehandeling, dan mag dat bij wet enkel voorgeschreven worden door een arts.
In geval van vroege niet-natuurlijke menopauze, als gevolg van een erge ziekte of drastische behandeling, dan worden die mensen toch al begeleid door de artsen en verplegenden die hen al in behandeling hebben en betwijfel ik of er nog een extra "consulent" nodig is of gewenst.
In Nederland bestaat het beroep 'overgangsconsulent' al jaren. De ziekteverzekering vergoedt het soms/deels. Daar is er heel wat twijfel over het nut ervan of kritiek op dat “beroep”. Dat beroep zou daar nu langzaam verdwijnen, ze noemen zich nu gezondheidsconsulent, ze geven ook nog voedingsadvies, en gaan dan vaak de kwaktoer op, ze gaan dan alles en nog wat behandelen met vitamines en voedingssupplementen. En echte dietist heeft een heel andere opleiding en bevoegdheid. Sommigen doen aanvullend bloedonderzoek om je hormonen te bepalen of te zien of er tekorten zijn ontstaan in je vitamine- en mineralenhuishouding. De vraag is dan of ze voldoende opgeleid zijn en de mogelijkheid hebben om er iets aan te doen. Sommigen maken reclame voor hun tussenkomsten bij problemen als urineverlies, seksualiteit, hart- en vaatziekten, huidveroudering, ja zelfs zelfs borstkanker en schildklierproblemen komen aan bod. Dat is dus al heel wat meer dan enkel menopauze.
Op Nederlandse forums voor vrouwen wordt die “overgangsconsulenten” dikwijls negatief beoordeeld, het wordt vaak weggegooid geld genoemd, voor adviezen die je elders beter of gratis kan krijgen. “Naar mijn huisarts gaan is goedkoper en efficienter”
Lees http://www.vrouwenovergang.nl/forum/viewtopic.php?t=6995
Misschien is die Belgische wel opleiding heel ernstig en wetenschappelijk verantwoord, maar alleen al de term bio-identiek hormoon doet de rode kwakalarmen flitsen. Die term is zeer populair in charlatan middens. Strikt genomen betekent het dat de chemische structuur van de molecule identiek is aan wat het menselijk lichaam zelf ook aanmaakt, en die zouden dan “beter en veilig” zijn, wat helemaal niet zeker is. De Food and Drug Administration noemt het gewoon een verkoopsterm (marketing term) en erkent het niet. Sommige beweren dat planten (oa soya) natuurlijke vrouwelijke hormonen bevatten die werkzaam en volkomen veilig zijn. Neen dus, vooral wegens te kleine, onzekere en onstabiele inhoud en werking.
Je kan hierover meer lezen op oa: https://en.wikipedia.org/wiki/Bioidenti ... nt_therapy :
(FDA considers "BHRT" to be a marketing term and does not recognize its use.[11] )
Met enige jaren vertraging begint die opleiding dus nu ook in België en het lijkt vooral een West-Vlaams verschijnsel te zijn. In 2012 startte de KATHO (Kath Hogeschool ZW Vlaanderen), met de Hogeschool Vives in Kortrijk, met een opleiding.
https://www.vives.be/opleidingen/gezondheidszorg/postgraduaat-menopauzeconsulent
Spotgoedkoop is de opleiding niet, 1800 € voor 21 lesdagen en nog wat “stage”.
Zelfs al zou die opleiding wetenschappelijk verantwoord zijn, dan is er toch twijfel of er een behoefte is bij de mensen, en of je daar op een ethisch verantwoorde manier je brood kan mee verdienen.
Er is daarvoor al een beetje hoop want, zeer merkwaardig, het socialistische ziekenfonds Bond Moyson W-Vlaanderen betaalt de raadpleging al terug, maar beperkt tot max 3 consultaties à 30 €.
http://www.bondmoyson.be/wvl/voordelen- ... lente.aspx
Is het wel haalbaar op dergelijke basis er een beroep van te maken ?
Het verwondert me dan ook niet dat de enkele mensen die in Belgie nu al het beroep uitoefenen, al flink op de “alternatieve” kwak-kar zijn gesprongen, zoals de “Eerste MC” die werkt met alternatieve en voedingssupplementen http://siris.be/menopauzeconsulent/ , een andere maakt reclame voor haar acupunctuur, gezichtsacupressuur, en ook “vertragen van de veroudering”....
Nog een andere doet ook aan holistische gezondheid. https://www.facebook.com/menopauzeconsulenteCindy
Hoor ik daar iets kwaken ?
De Hogescholen in het Westen van ons landje lijken een vruchtbare bodem voor opleidingen in kwakkernij te worden, Enkele jaren geleden waren al klachten over een hogeschool in Brugge die een cursus homeopathie voor vroedvrouwen doceert, en nu dit weer.
Menopauze:
Een m.i. goede samenvatting van een medisch en ethisch verantwoorde aanpak van het menopauze probleem kan je vinden in de “standaard” van het Nederlands Huisartsengenootschap: https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/de-overgang
PS: ik ken meerdere gevallen van twijfelachtige opleidingen die zich als betrouwbaar en wetenschappelijk willen voordoen door enkele lessen (bijv. anatomie of fysiologie) door een bona-fide prof te laten geven en zo de andere nonsens cursussen die ze ook geven te laten vergeten of goed te praten.
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Keer terug naar Alternatieve behandelingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron