Hoe lang heeft het geduurd vooraleer Galileo geloofd werd?

Homeopathie, osteopathie, chiropraxie, acupunctuur, kruidengeneeskunde, aromatherapie, Orthomoleculair (voedingssupplementen), Ayurveda, healing, Jomanda, ...

Hoe lang heeft het geduurd vooraleer Galileo geloofd werd?

Berichtdoor Devenda » 03 jun 2015, 16:19

Allen


Momenteel voer ik een discussie over homeopathie, dit was een tegenargument.

Hoe lang heeft het geduurd vooraleer Galileo geloofd werd over zijn theorie van de aarde en de zon?

Mijn antwoord hierop is dat het bewezen is dat het niet werkt.

Wat antwoord het hier het best op? Want vaak krijg ik dan te horen dat we het gewoon nog niet kunnen bewijzen...
Devenda
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 23 apr 2015, 12:31

Re: Hoe lang heeft het geduurd vooraleer Galileo geloofd wer

Berichtdoor Heeck » 03 jun 2015, 16:40

Devenda,

0) Geloven is het slechtste middel om de werking/juistheid van iets te bepalen,
1) Galileo's inzicht werd niet gepresenteerd als geneesmiddel,
2) Galileo's inzichten bleken aantoonbaar,
3) Dat het Vaticaan zich pas in 1992 verontschuldigde zegt alleen iets over de traagheid van het Vaticaan,

4) Als jij niet weet hoe is bewezen dat homeopathie niet werkt dan moet je dat argument niet accepteren en zelfs de discussie mijden.
5) Voor alle geneesmiddelen is vereist dat de werkzaamheid moet zijn aangetoond omdat anders de kwakzalverij uit de klauwen giert.
Het zou oliedom zijn om onder het mom dat in de toekomst de werking van homeo nog wel zal worden aangetoond, voor homeopatische middelen een uitzondering te maken.


Roeland
PS
Tik in je zoekmachine: Skepp homeopathie

en je vindt minstens deze:
https://www.youtube.com/watch?v=H6h4QQamHn0
en
http://skepp.be/nl/gezondheid/het-bewij ... geen-meter

R.
Begrip is een waan met een warm gevoel, dus MIJDT SPIJT.
www.edge.org
Avatar gebruiker
Heeck
 
Berichten: 6546
Geregistreerd: 20 okt 2006, 22:09
Woonplaats: Leeuwarden

Re: Hoe lang heeft het geduurd vooraleer Galileo geloofd wer

Berichtdoor Renaat » 03 jun 2015, 23:37

Devenda schreef:Hoe lang heeft het geduurd vooraleer Galileo geloofd werd over zijn theorie van de aarde en de zon?


Op zich is dat natuurlijk een drogreden. Het is niet omdat iets lang niet gelooft wordt, dat het ook waar is. Het lijkt me zelf logisch er vanuit te gaan dat het omgekeerde waarschijnlijker is, al is het ook in de omgekeerde richting geen valide argument.

Maar het vreemde aan het argument is dat men voorbij gaat aan het feit dat de huidige wetenschappelijk onderbouwde* geneeskunde een redelijk recent fenomeen is, recenter dan de homeopathie. Bovendien is de homeopathie nauwelijks geëvolueerd en blijft men vasthouden aan (niet bewezen) uitgangspunten. Dit terwijl de moderne geneeskunde continu evolueert.

Veel aanhangers van alternatieve geneeswijzen maken zelf de mentale split door tegelijkertijd als 'bewijs' voor een bepaalde geneeswijze te wijzen op hoe oude de geneeswijze (of de achterliggende grondbeginselen zijn) en tegelijkertijd het te vergelijken met Galileo (of Copernicus) die een nieuwe visie** naar voren bracht.

Renaat

* Een terechte kritiek op de 'reguliere geneeskunde' is wel dat er ook nog heel wat medicatie en geneeswijze eigenlijk in de praktijk ook nog geen goede wetenschappelijk onderbouwing kennen. Er zijn verschillende belangrijke elementen (waaronder vormen van bias) die maken dat er veel onzin door de mazen van het net glipt.

** Veel mensen hebben een foutieve kijk op de geschiedenis van het heliocentrisch denken. Men denkt (ook door de geschiedenislesje in school worden gegeven) dat iedereen geloofde dat de aarde plat was tot Galileo het heliocentrische model van Copernicus begon te verdedigen. Hoewel deze twee mannen ongetwijfeld een belangrijke bijdrage hebben geleverd is het veel genuanceerder en waren er daarvoor ook echt wel mensen die (vaak nog wel zonder goede wetenschappelijk onderbouwing of zelf op basis van verkeerde argumentatie) in een heliocentrisch model geloofde.
Renaat
 
Berichten: 576
Geregistreerd: 28 jul 2012, 20:26

Re: Hoe lang heeft het geduurd vooraleer Galileo geloofd wer

Berichtdoor Berre » 18 jun 2015, 00:30

Als geloof de basis moet vormen van de geneeskunde, kunnen we even goed (of beter) naar de pastoor gaan voor een diagnose en behandeling.

Dat is zelfs niet vergezocht, hele treinen vol patiënten, al dan niet terminaal, reden destijds naar Lourdes, financiëel gesteund door de katholieke ziekenkas. Sommigen kwamen zogezegd "genezen" terug, wat mij eerder doet "geloven" dat ze vrij gezond waren bij vertrek. Anderzijds, er stierven er ook nogal wat onderweg of ter plaatse, onder de blikken van de heilige Maria. Helaas, wie zonder armen of benen vertrok kwam ook altijd zonder terug.

In het licht van het voorgaande kies ik voor "evidence based". Hadden die ouders van dat kind dat zopas is gestorven na een homeopatische "behandeling" van een uit de hand gelopen oorontsteking beter ook gedaan. Helaas, ze zijn hun kind nu kwijt. Homeopathie is een dwaling, houd er mee op.
Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Johan Cruyff
Berre
 
Berichten: 197
Geregistreerd: 24 dec 2008, 16:13


Keer terug naar Alternatieve behandelingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast