ayurveda een ervaring

Homeopathie, osteopathie, chiropraxie, acupunctuur, kruidengeneeskunde, aromatherapie, Orthomoleculair (voedingssupplementen), Ayurveda, healing, Jomanda, ...

ayurveda een ervaring

Berichtdoor ayurveda » 16 dec 2014, 22:59

Ayurveda: een persoonlijke ervaring

in het kort:

Omdat ikzelf niet onmiddellijk ervaringen van ayurvedische behandelingen vond op het internet (buiten de publiciteit van de aanbieders zelf ) en mijn beslissing om een (dure) behandeling in Indie te gaan volgen dus niet echt gefundeerd heb kunnen maken, heb ik besloten om mijn eigen ervaring op het net te gooien. Ik houd geen pleidooi voor of tegen, ik deel mijn persoonlijke ervaring en informatie zodat ieder voor zich een geinformeerde beslissing kan nemen.

Sinds lange tijd kamp ik met spierproblemen waarvoor geen oorzaak werd gevonden. Via via kwam ik in contact met een Indische dokter in Nederland die veel indruk maakte met zijn uitleg en mij overtuigde om een ayurvedische behandeling in Noord Indie te ondergaan. Het zou allemaal goed komen zei hij. Het werd evenwel geen succes.
Van personen in dit ayurvedisch centrum in Indie die het kunnen weten vernam ik bovendien dat ik eerder regel dan uitzondering was en dat er veel personen met medische problemen toekomen die klagen dat ze niet werden geholpen.
Op zich hoeft dit niet perse een probleem te zijn, maar je weet natuurlijk wel liever op voorhand wat uw kansen zijn en hoe het eraan toegaat vooraleer een pak geld uit te geven.


de prijs:

Een verblijf van 5 weken kost 4500 euro.. Het vliegtuigticket en uitgaven ter plaatse niet inbegrepen.
Een tip: voor wie een ayurvedische pancha karma behandeling in Indie overweegt, dit kan blijkbaar ook in centra in oa het Zuiden van Indie, (maar blijkbaar ook elders in het Noorden), voor slechts 1000 dollar voor 7 weken (zie oa http://www.amma-europe.org) De levenskost en uurlonen in Indie zijn trouwens onwaarschijnlijk laag naar onze normen, de prijzen die in dit centrum in Noord Indie worden gevraagd aan de Westerse patienten zijn evenwel Westerse prijzen: Westerse verkoopprijzen met Indische kostprijzen dus. Het verschil in prijs met de louter Indische centra zonder Europese tussenpersonen is groot.

de reis:

Een vliegticket van Europa naar Delhi kostte mij een goeie 700 euro.
De verplaatsing van Delhi naar het ayurvedisch centrum werd door hen geregeld met een taxi. Hiervoor betaalde ik 120 euro (+20 euro voor de chauffeur).
Achteraf vernam ik van andere gasten dat ik ook een binnenlandse vlucht had kunnen nemen voor slechts 35 euro.
Achteraf vroeg ik mij af waarom dit niet voorgesteld was. Is het omdat men op de taxirit ook nog eens enkele euro’s verdient dat men het bestaan van een binnenlandse vlucht niet meedeelt ?
De taxirit zou slechts 4 h duren had de dokter gezegd, in de praktijk was het een vermoeiende rit van 6 h en ik hoorde van anderen dat de rit nog langer kan duren bij druk verkeer. Als je de staat van de wegen en de rijstijl in Indie kent dan weet je dat dit een erg vermoeiende rit is na een al lange vlucht vanuit Europa die je al achter de rug hebt. En voor mensen die al medische problemen hebben zou je toch zeggen dat hen de vliegtuigreis (van maar een goed half uurtje vliegen !) wordt voorgesteld, niet dus. Er zijn blijkbaar andere prioriteiten.

ter plaatse, de omgeving:

De dokter (in Nederland mag hij zich trouwens niet dokter noemen, op de Nederlandse site staat dan ook “Dhr” , wat wel wat gelijkt op “Dr” zeker, maar dit terzijde) , dus de dokter had me gesproken over zijn prachtig ziekenhuis/centrum in de himalaya.
Ter plaatse aangekomen in het centrum is er echter geen himalaya berg te bespeuren .
Het prachtige ziekenhuis/centrum blijkt ook gelegen te zijn aan een zeer drukke Highway waardoor er voortdurend lawaai van de claxonerende voertuigen te horen is in het centrum(Indie reizigers weten dat chauffeurs in Indie voortdurend claxoneren ). Aan dat voortdurende lawaai ga je na verloop van tijd wel min of meer wennen, maar de spoorlijn die aan de overkant van de weg ligt levert meer last op. Vooral de mensen die aan de verkeerde kant van het gebouw slapen klagen over slapeloze nachten.
Ook de hoogspanningskabels die letterlijk over het centrum hangen geven je niet direct een gevoel van zen of gezondheid dat je misschien vooraf zou verwachten in een gezondheidscentrum. Allemaal geen drama natuurlijk , maar wel goed om weten om u een eventuele teleurstelling te besparen.


de behandeling:

Men is 4 a 5 uur per dag met u bezig had de dokter me in Nederland gezegd als verantwoording op mijn vraag waarom het toch zo duur was.
In de praktijk kreeg ik aanvankelijk een behandeling (vooral massages) van ongeveer anderhalf uur per dag, maar dat werd al vlug een half uur per dag vanaf het moment dat er een grote groep was toegekomen en men dus minder tijd bleek te hebben.
Verder stond op mijn schema een dagelijks gesprek(ayur yoga) van 1 h. In de praktijk is dat echter ongeveer een wekelijks gesprekje van een twintigtal minuutjes geworden, een gesprekje dat er dan dikwijls nog maar kwam na mijn herhaaldelijk aandringen. (mensen die Indie kennen weten dat het doen van wat men belooft niet de sterkste kant is van deze- voor het overige wel zeer sympatieke- mensen; maar hier in dit centrum ging dat wel erg ver moet ik zeggen)
Voorts waren er nog twee groepslessen yoga per dag, die in de regel werden gegeven door studenten van een yoga school in de buurt.
Ik neem nu wel aan dat men studenten niet of nauwelijks moet betalen, maar voor de kwaliteit is dit wel een probleem. Als gevolg van de onervarenheid van de yoga leraar/student heb ik mij al vlug geforceerd en twee weken serieuze spierpijnen gehad. (om maar een voorbeeld te geven, de leraar/student vond er niet beter op dan hardhandige masserende kloppen te geven op mijn pijnlijke spieren, om langdurige stretching te geven enz).
Persoonlijk meen ik dat dit met een ervaren yoga leraar niet gebeurd was, maar zo iemand kost geld natuurlijk. Ook hier is het een kwestie van prioriteiten stellen blijkbaar.
Dus samengevat, buiten het wekelijks gesprekje en de groepslessen yoga was er enkel een individuele behandeling van een half uur per dag (aanvankelijk anderhalf uur dus). Als men dus op voorhand zegt dat men 4 a 5 uur per dag met u bezig is, dan heb je de neiging om u daar iets anders bij voor te stellen.

het eten:

Ik moet zeggen dat ik de Indische keuken heb leren apprecieren ginder. Zeer lekker gekruid en spicy eten.
In ayruveda wordt naar het schijnt ook veel belang gehecht aan de voeding en moet men afhankelijk van het type dat men is en van het probleem dat men heeft bepaalde voeding eten en bepaalde dingen laten. Alleen was daar het probleem dat iedereen in het centrum, ongeacht het type of medisch probleem, hetzelfde te eten kreeg. De kok kookte dagelijks voor iedereen hetzelfde gerecht en daar moest je het mee doen. De dokter had mij in Nederland ook gezegd dat ik geen spicy eten mocht hebben, maar in de praktijk was het enkel spicy eten dat je dagelijks op je bord kreeg. Als ik daarover opmerkingen maakte, dan werd hierover rond de pot gedraaid , zoals over wel meer onderwerpen die je aankaartte. Op den duur kreeg ik het gevoel dat men zomaar wat deed.
In ieder geval ben ik nu thuis wel lekker Indisch aan het koken.

de polsdiagnose:

De Indische dokter uit Nederland beweert door het voelen van de pols een diagnose te kunnen stellen. Dit maakt indruk, absoluut. Toen hij in Nederland een polsdiagnose bij mij deed en overtuigend zei dat er niet de minste twijfel was over de diagnose enz enz, was ik danig onder de indruk. Niet zozeer, zo weet ik nu, door wat hij zei, maar door de overtuigende manier waarop hij de dingen zei.
Tot ik in Indie een maagontsteking kreeg. Een dokter daar stelde na onderzoek de diagnose maagontsteking , terwijl de Indische dokter uit Nederland een darmprobleem als diagnose stelde, louter via polsdiagnose. Had hij aan mijn maag gevoeld (zoals de eerste dokter) ipv aan mijn pols, dan had hij de gespannen maag gevoeld. Maar ja, enkel de pols voelen maakt meer indruk natuurlijk.
(Ter info, het was een maagontsteking zoals de eerste dokter zei, ik heb dit vroeger nog gehad en herkende trouwens ook de symptomen)
Ook via oa de polsdiagnose wordt bepaald welk type (constitutie) je bent. Ik heb verschillende gevallen gehoord waarbij twee dokters dezelfde patient een ander type/constitutie opkleefden. En op basis hiervan wordt dan wel verder gewerkt, tja..


geld:

- kamers: Op een bepaald moment zat het centrum vol en was er nog een groep van tien mensen die twee dagen daar wilden verblijven. Een normaal mens zegt dan dat het vol zit, zo niet hier. Aan mij vroeg men om mijn kamer op het gelijkvloers op te geven om naar een kleinere kamer op de verdieping te gaan, wat owv mijn spierprobleem niet mogelijk was. Met drie man heeft men op mij ingepraat tot ik toegaf: het zou wel gaan voor twee dagen. Met als gevolg een week spierpijnen owv de vele trappen die ik dagelijks moest doen. Bij anderen werd aangedrongen om tijdelijk met twee op een kamer te gaan ipv alleen.
De Indische manager vertelde me later fier dat het hem was gelukt om tien extra plaatsen te verkopen in een vol centrum.Hij gaf het in ons ayur yoga gesprekje zelfs als voorbeeld hoe je een probleem kan oplossen. Hij pakte zelfs uit met het vele geld dat hij en de dokter in Nederland verdienden. Hijzelf had een huis waar je met twintig mensen in kan leven zei hij fier en over de Indische dokter in Nederland wist hij te vertellen dat hij tal van gebouwen in Europa en Indie heeft gebouwd met de opbrengst van ayurveda.

- medicatie/kruiden: de kruiden die in Nederland worden voorgeschreven kostten ongeveer een 35 euro per doosje (goed voor één maand). De gemiddelde patient heeft gemakkelijk een drietal kruiden nodig (volgens de dokter toch) en betaalt dus al vlug een 100 euro per maand.
Dat is veel geld, en al zeker voor mensen met ernstige medische problemen.
Als je weet dat exact diezelfde kruiden in Indie rond de 2,5 euro per doosje kosten (kleinhandelsprijs in de winkel dan nog), dus 7,5 euro voor drie
en dat ze voor 100 euro worden verkocht, dan begrijp je natuurlijk wel waar al die gebouwen vandaan komen.
Ik denk dat de dokter wel aan vele honderden patienten zijn kruiden verkoopt. Niet enkel persoonlijk, maar ook via de talrijke studenten en therapeuten/practitioners die hij hiervoor opleidt.

- studenten: De Indische manager was ook fier op zijn systeem dat hij had geinstalleerd in zijn centrum waarbij hij rustig kon achteroverleunen, zo vertelde hij , terwijl hij de patienten zei dat ze eigenlijk hun problemen zelf moesten oplossen en dat voor de rest veel van de behandelingen gebeurden door studenten die hun verplichte stage in Indie kwamen doen en dikwijls van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat patienten behandelden.
En uiteraard moesten zowel de studenten als de patienten hiervoor betalen.

Tot zover mijn persoonlijke ervaring met ayurveda in dit centrum. Ik spreek mij hiermee niet uit over andere centra of over ayurveda in het algemeen. En al zeker niet over Indie dat, naast de vele problemen, ook zeer vriendelijke, warme mensen heeft en waar een mooie spirituele cultuur heerst.
Een land om naar terug te gaan,zeker, maar dan wel niet meer naar dit centrum wat mij betreft.
http://www.bloggen.be/ayurveda/
ayurveda
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 11 dec 2014, 12:16

Re: ayurveda een ervaring

Berichtdoor willem_betz » 17 dec 2014, 13:30

mooie illustratie hoe er met nepgeneeskunde veel geld te verdienen is.
en.... is het spierprobleem nu beter ?
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4703
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Re: ayurveda een ervaring

Berichtdoor Heeck » 17 dec 2014, 15:15

Wedden dat het gaat om:


http://agn-ayurveda.com/nl/ayurvedische_arts__consult/ schreef: . . . .
Het is dan ook onbegrijpelijk dat Dhr. Mehta zijn Dr. titel hier in Nederland niet mag voeren omdat de opleiding die hij daar heeft gevolgd niet door de Nederlandse overheid als zodanig erkend wordt. Wij begrijpen best dat de overheid de titel dokter, arts of Geneesheer beschermen wil, dit tegen misbruik van personen die daar niet voor gestudeerd hebben en toch de titels voeren en misbruiken, maar het mag toch eigelijk niet zo zijn dat iemand die oprecht en bekwaam zijn vak uitoefend, die gedege kennis van zaken heeft met betrekking tot het beroep Ayurvedische arts door het Nederlands recht bureaucratisch gekleineerd wordt. . . .
...
Apothekers, artsen, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen kunnen zich registreren in het BIG-register. Helaas kan een Ayurvedische arts die een Universitaire opleiding (In India door de overheid erkend) met goed resultaat heeft afgerond, zich tot op heden nog steeds niet inschrijven in het BIG-register van de Nederlandse Overheid.Zie voor een vergelijkbare miskende:

http://www.skepsis.nl/blog/2014/03/hoge ... ik-molina/

Roeland
Begrip is een waan met een warm gevoel, dus MIJDT SPIJT.
www.edge.org
Avatar gebruiker
Heeck
 
Berichten: 6544
Geregistreerd: 20 okt 2006, 22:09
Woonplaats: Leeuwarden

Re: ayurveda een ervaring

Berichtdoor ayurveda » 17 dec 2014, 17:41

willem_betz schreef:mooie illustratie hoe er met nepgeneeskunde veel geld te verdienen is.
en.... is het spierprobleem nu beter ?

Voor alle duidelijkheid, het heeft helemaal niets geholpen en dat geldt voor zeer veel mensen helaas.
ayurveda
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 11 dec 2014, 12:16

Re: ayurveda een ervaring

Berichtdoor nattebadeend » 16 feb 2015, 18:49

Ayurveda toepassen om te genezen van een bepaalde ziekte zal hooguit een placebo opleveren.
Maar zou het niet kunnen dat ayurveda als ziektepreventie in sommige gevallen wel doeltreffend kan zijn?
Het is al langer geweten dat stress bepaalde huidaandoeningen/darmziektes/etc. kan veroorzaken of katalyseren.
En aangezien ayurveda voornamelijk bestaat uit meditatie en het vermijden van toxische stoffen (alcohol, tabak) zal het toch wel enig preventief effect hebben?
In die zin is het natuurlijk wel fout om ayurveda als 'geneeskunde' te zien.
nattebadeend
 
Berichten: 14
Geregistreerd: 16 feb 2015, 00:41

Re: ayurveda een ervaring

Berichtdoor Renaat » 16 feb 2015, 20:22

Als ik even een zijsprongetje mag maken ...

Ik zal recent in een presentatie van een prof die betrokken is bij het PASTA-project (http://www.pastaproject.eu/home/) twee fascinerende taartdiagrammen. In het ene diagram werd aangegeven was het gemiddelde aandeel dat drie factoren hadden op de huidige gezondheid: genen, gedrag en medicatie/geneeskunde. Daaruit bleek dat medicatie/geneeskunde (hoe belangrijk ook) toch slechts een relatief beperkt aandeel had op de totale gezondheid en dat vooral het gedrag een extreem bepalende factor is. Daarnaast werd een grafiekje gezet over de besteding van het budget voor gezondheidszorg. 96% daarvan bleek naar medicatie/geneeskunde te gaan en slechts 4% naar preventie (waar dus gedragsbeïnvloeding onder valt).

Zonder mij uit te spreken over ayurveda is het natuurlijk hallucinant hoe weinig budget er voorlopig gaat naar preventie. De huidige geneeskunde is dus toch voor een aanzienlijk deel dweilen met de kraan open met veel te weinig aandacht (financieel) voor de vraag hoe de kraan wat dichter kan gedraaid worden.

Renaat
Renaat
 
Berichten: 576
Geregistreerd: 28 jul 2012, 20:26

Re: ayurveda een ervaring

Berichtdoor nattebadeend » 16 feb 2015, 20:42

Interessante cijfers, daar was ik niet van op de hoogte.
Het is natuurlijk ook een cultureel fenomeen, in het westen gaan we ons weinig vragen stellen 'waarom' we hoofdpijn hebben.
Een dafalgan en het probleem is opgelost...

Het zou inderdaad niet slecht zijn mocht er meer geld gaan naar preventie.
Wellicht zouden minder mensen zich aangetrokken voelen tot alternieve 'geneeskunde'.
nattebadeend
 
Berichten: 14
Geregistreerd: 16 feb 2015, 00:41


Keer terug naar Alternatieve behandelingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron