Mindfulness - poging 2

Homeopathie, osteopathie, chiropraxie, acupunctuur, kruidengeneeskunde, aromatherapie, Orthomoleculair (voedingssupplementen), Ayurveda, healing, Jomanda, ...

Mindfulness - poging 2

Berichtdoor HetGeleGevaar » 13 apr 2011, 07:46

Alvorens mij hier te registreren en deze thread te starten heb ik eerst rondgekeken natuurlijk. Gevonden: een thread over yoga die aan het paranoide grenst en een thread over mindfulness die over vanalles gaat behalve het eigenlijke onderwerp.

Dus... hoe zit het nu met mindfulness? De interesse van mijnentwege hiervoor is niet vrijblijvend: een leven op Valium als middel om met stress om te gaan zie ik niet zitten en, zoals nu, het huis niet meer uitkomen omdat fysiek sociaal contact mij zowaar psychotisch maakt is ook geen aantrekkelijk alternatief.

Als ik nu een mens was met aanleg voor esoterie had ik me nog onder kunnen dompelen in een of andere sekte, in homeopathie of in aluminium hoedjes, maar helaas ben ik als skepticus ongeschikt voor dat alles. Desalniettemin ben ik niet ongevoelig voor de klacht uit alternatieve hoek dat de farmaindustrie er alle belang bij heeft om mediatiegebruik te promoten. Komt nog bij dat antidepressiva wel degelijk niet zonder risico zijn: mijn libido is me lief en comfortably numb door het leven gaan is niet bevorderend voor gelijk welke relatie.

Enfin, ik overweeg dit soort mogelijke onzin uit te proberen, uit wanhoop, in afwachting van een afspraak met de psychiater ("... er zijn nog 175 wachtenden voor u" - binnen 3 maand of zo heb ik mijn afspraak). Let wel: uit proberen "op mijn eigen": ik ben geenzins van plan me bij een of andere club aan te sluiten en een zelfverklaarde guru achterna te lopen. Ik ben trouwens recent enkele maanden in India geweest en heb mijn portie gurus gehad, dankuwel. Neen: de bedoeling is om door ademhalingstechnieken of weet ik veel beter met stress te kunnen omgaan.

Als ik het neerschrijf klinkt het eigenlijk zo belachelijk dat ik het al niet meer overweeg.
I can resist everything except temptation.
HetGeleGevaar
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 12 apr 2011, 20:08

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Digit » 13 apr 2011, 08:25

Dan denk ik dat Mindfulness - mits een bekwame instructeur - je waarschijnlijk kan helpen. Zorg er wél voor om niet bij een zweefzwammer of goeroe-type terecht te komen. En zie het als een techniek, niet als een geloof. Het is - in zijn zuivere (Boedhistische) vorm - niets anders dan een nuchtere methode om moeilijke situaties te verwerken. Ik wil wel eens aan mijn echtgenote vragen waar zij het - tot haar grote tevredenheid - gevolgd heeft, en je dat via PB laten weten. Zelf heb ik ooit relaxatietechnieken gevolgd bij een goede psycholoog, en afgezien van wat franje, lijken die dingen merkwaardig goed op elkaar !

Groetjes,

Digit
Wat is, IS !
Avatar gebruiker
Digit
 
Berichten: 8724
Geregistreerd: 09 nov 2006, 09:03

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Magnolia » 13 apr 2011, 11:20

Van Mindfulness heb ik nog steeds niet begrepen wat dat precies is en waarom het nieuw ! beter ! etc zou zijn.

Je schrijft: "de bedoeling is om door ademhalingstechnieken of weet ik veel beter met stress te kunnen omgaan"

Voor ademhalingstechnieken kun je eventueel ook terecht bij een fysiotherapeut (er zijn er met specialisatie in ademhaliongstechnieken). In Nl kun je daarvoor zelf een afspraak maken en de wachttijd is niet zo lang.
Avatar gebruiker
Magnolia
 
Berichten: 470
Geregistreerd: 19 okt 2010, 12:38

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor HetGeleGevaar » 13 apr 2011, 11:30

Wel, ik ben de term maar tegengekomen bij opzoekingswerk voor stressreductie. Voor wat het precies is verwijs ik best naar Wikipedia: Mindfulness (Psychology) denk ik.

In het bijzonder onderstaande stuk:

Stress reduction

Human response to stressors in the environment produces emotional and physiological changes in individual human bodies in order to cope with that stress. This process most likely evolved to help us attend to immediate concerns in our environment to better our chances of survival, but in modern society, much of the stress felt is not beneficial in this way. Stress has been shown to have several negative effects[citation needed] on health, happiness, and overall wellbeing. (See stress (biology). One field of psychological inquiry into mindfulness is "mindfulness-based stress-reduction" or MBSR. Several studies have produced relevant findings:

  • Jain and Shapiro (2007) conducted a study to show that mindfulness meditation may be specific in its ability to “reduce distractive and ruminative thoughts and behaviours”, which may provide a “unique mechanism by which mindfulness meditation reduces distress”.
  • Arch (2006) found emotional regulation following focused breathing. A breathing group provided moderately positive responses to emotionally neutral visual slides, while "unfocused attention and worry" groups responded significantly more negatively to neutral slides.
  • Brown (2003) found declines in mood disturbance and stress following mindfulness interventions.
  • Jha (2010) found that a sufficient meditation training practice may protect against functional impairments associated with high-stress contexts.
  • Garland (2009) found declines in stress after mindfulness interventions, which are potentially due to the positive re-appraisals of what were at first appraised as stressors.


Ik kan de legitimiteit van de onderzoeken niet zomaar nagaan natuurlijk, maar het wekt vertrouwen dat de conclusies genuanceerd zijn en niet genre "je wordt rijk, mooi en gelukkig hierdoor".

Overigens wil ik er nog eens op wijzen dat ik geen plannen heb om bij een therapeut of gelijkaardig langs te gaan maar voor de, laat ons zeggen, autodidactische weg ga. Confrontatie met een psychiater zal al erg genoeg zijn - nog een mens er bij zal niet lukken. Gelukkig lukt communiceren per toetsenbord wel zeer vlot :)
I can resist everything except temptation.
HetGeleGevaar
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 12 apr 2011, 20:08

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Magnolia » 13 apr 2011, 11:53

HetGeleGevaar schreef:Wel, ik ben de term maar tegengekomen bij opzoekingswerk voor stressreductie.

Overigens wil ik er nog eens op wijzen dat ik geen plannen heb om bij een therapeut of gelijkaardig langs te gaan maar voor de, laat ons zeggen, autodidactische weg ga. Confrontatie met een psychiater zal al erg genoeg zijn - nog een mens er bij zal niet lukken. Gelukkig lukt communiceren per toetsenbord wel zeer vlot :)


Hoi HGV, dat zijn twee verschillende dingen. Bij Mindfulness concentreer je je op jezelf. Een andere manier van stressreductie is contact met mensen op een manier die voor jou prettig en acceptabel is. Dat staat haaks op hoe zullen we zeggen, de lotushouding en de meditatie.

Er zijn online cursussen voor mindfulness, sommige zelfs gratis. De kwaliteit kan ik niet beoordelen. Er zijn ook cursussen voor stressreductie en "uit je hoofd komen". Als het je goed doet om via de computer met anderen contact te hebben, dan zou ik je aanraden om een cursus te doen waarbij dat ook mogelijk is en geen cursus die je isolement versterkt. Tenminste, dat is wat ik lees, dat je momenteel moeite hebt om onder mensen te verkeren. Dat is erg genoeg en het zou niet erger moeten worden.

D'r zijn ook fysio's die aan huis komen :wink:
Avatar gebruiker
Magnolia
 
Berichten: 470
Geregistreerd: 19 okt 2010, 12:38

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor axxyanus » 13 apr 2011, 12:19

Magnolia schreef:Van Mindfulness heb ik nog steeds niet begrepen wat dat precies is en waarom het nieuw ! beter ! etc zou zijn.

Je schrijft: "de bedoeling is om door ademhalingstechnieken of weet ik veel beter met stress te kunnen omgaan"

Voor ademhalingstechnieken kun je eventueel ook terecht bij een fysiotherapeut (er zijn er met specialisatie in ademhaliongstechnieken). In Nl kun je daarvoor zelf een afspraak maken en de wachttijd is niet zo lang.

Voor zover ik er iets van begrijp is dat het doel met het middel verwarren.

Waar het bij het omgaan met stress vaak om draait is het stilleggen van de (negatieve) speculatieve/oordelende gedachtengang. Mensen die last van stress hebben gewoon naar een fysiotherapeut sturen voor een cursus ademhalingstechnieken kan een omgekeerd effect hebben. De gestresseerde heeft nu een extra element waarover hij gestresseerd kan zijn: zit zijn ademhaling wel goed.

Het idee is dat gestresseerden leren herkennen wanneer ze in een stress-situatie zitten en dan die (negatieve) speculatieve/oordelende gedachtengang stilzetten. De manier waarop dat gebeurt is door mensen zich te laten concentreren op zuiver waarnemen zonder te oordelen over wat je waarneemt. Als focus voor die waarneming wordt vaak de ademhaling gebruikt maar het is in de eerste plaats de bedoeling dat je je ademhaling gewoon observeert, zonder oordeel dus of je goed ademt of niet. Een andere focus die bij mindfulness gebruikt wordt, is evenwicht. Je moet dan bepaalde bewegingen heel traag uitvoeren waarbij je probeert steeds in evenwicht te blijven.

De focus die je gebruikt kan positieve neveneffecten hebben, zoals betere ademtechniek of beter gevoel voor evenwicht maar zo'n neveneffect is niet het doel waar het om draait. Van het neveneffect het doel maken zal eerder contradictorisch werken omdat je dan de oordelende gedachtengang weer in gang zet, die nagaat of je wel goed bezig bent.

Voor wie de autodidactische weg wil proberen, zou ik Edel Maex als auteur aanraden. David Dewulf heeft ook heel wat geschreven maar daar kan ik geen oordeel over vellen. Marisa Garau daarentegen zou ik eerder mijden.

Voor de rest wil ik duidelijk maken geen expert op dit gebied te zijn, het bovenstaande is dan ook een samenvatting van indrukken die ik heb opgedaan, geen besluit op basis van ernstige studie.
Al mijn hier geuite meningen zijn voor herziening vatbaar.
Avatar gebruiker
axxyanus
 
Berichten: 3006
Geregistreerd: 10 dec 2006, 15:51
Woonplaats: Sint-Pieters-Leeuw

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Digit » 13 apr 2011, 15:52

Stemt overeen met onze ervaringen, evenwel met één uitzondering : het autodidactisch pad wordt meestal afgeraden, vooral voor mensen die al problemen hebben. En ik denk terecht, want evt. alarmsignalen van de eigen psyche zijn niet altijd goed herkenbaar. Vandaar de nood aan een goiede begeleider in de aanvangsfase ! Met mensen die de mosterd bij Edel Maex halen zit je volgens mij wel goed !

Groetjes,

Digit
Wat is, IS !
Avatar gebruiker
Digit
 
Berichten: 8724
Geregistreerd: 09 nov 2006, 09:03

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor axxyanus » 13 apr 2011, 17:14

Het was niet de bedoeling om autodidactiek aan te raden. Als het zo overkwam heb ik mij niet goed uitgedrukt. Het was eerder bedoeld om mensen die toch dat pad willen gaan, ten minste naar de juiste auteurs te verwijzen.
Al mijn hier geuite meningen zijn voor herziening vatbaar.
Avatar gebruiker
axxyanus
 
Berichten: 3006
Geregistreerd: 10 dec 2006, 15:51
Woonplaats: Sint-Pieters-Leeuw

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Digit » 13 apr 2011, 17:27

Volgens mijn aanvoelen liet je het open als een + valabele mogelijkheid, of kon het minstens als dusdanig geïnterpreteerd worden. Omdat vrijwel alle ernstige bronnen het echter afraden leek het mij opportuun om dat nog eens uitdrukkelijk zo te stellen. Maar zeker geen terechtwijzing bedoeld ! Eerder een collegiale aanvulling ! :wink:

Groetjes,

Digit
Wat is, IS !
Avatar gebruiker
Digit
 
Berichten: 8724
Geregistreerd: 09 nov 2006, 09:03

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor HetGeleGevaar » 13 apr 2011, 17:47

De stap om er een ander bij te betrekken ligt vanzelfsprekend hoger dan de stap om iets op eigen houtje te doen. Hoe ik mindfulness in een stresssituatie begreep was als een manier om een soort, excuseer de zweverige uitdrukking, Zen te bereiken waarin je tijdelijk de stressfactoren aan de kant kan schuiven. Een betere bewustwording van mezelf kan ik missen als kiespijn, aangezien in mijn geval het probleem net is dat ik me té bewust ben van mezelf; dwz. metadenken en hypergevoelig voor sensorische informatie.

Enfin, het ziet er in ieder geval naar uit dat er een consensus is omtrent mindfulness als stresstherapie, maar enkel mits je het begeleid doet en, uiteraard, de juiste begeleider kiest.
I can resist everything except temptation.
HetGeleGevaar
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 12 apr 2011, 20:08

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Digit » 13 apr 2011, 17:56

Door je bewust te worden van het feit dat metadenken niets méér is dan metadenken, en door te leren het bewust te vervangen door actief en probleemgericht te denken enerzijds, en anderzijds sensorische prikkels bewust te leren zien als een informatie-aanbod waaruit je kunt kiezen (i. p. v. ze te ondergaan) kom je tot een ontspannen vorm van zelfbewustzijn.

Je hoeft er écht niet bang voor te zijn, maar ik begrijp je terughoudendheid, want ik ken ze !

Groetjes,

Digit
Wat is, IS !
Avatar gebruiker
Digit
 
Berichten: 8724
Geregistreerd: 09 nov 2006, 09:03

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Magnolia » 13 apr 2011, 18:15

HetGeleGevaar schreef:Enfin, het ziet er in ieder geval naar uit dat er een consensus is omtrent mindfulness als stresstherapie, maar enkel mits je het begeleid doet en, uiteraard, de juiste begeleider kiest.en mogelijk een psychiater te zoeken waar je eerder terecht kunt ? drie maanden is erg lang voor de klachten die je beschrijft
Avatar gebruiker
Magnolia
 
Berichten: 470
Geregistreerd: 19 okt 2010, 12:38

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor willem_betz » 14 apr 2011, 04:36

Juist! Drie maanden is wel erg lang, er zijn wel goede psychiaters te vinden die het niet zo druk hebben.
Trouwens: het viel me op dat je schrijft:
Confrontatie met een psychiater zal al erg genoeg zijn

Het zou al veel kunnen helpen als je jezelf kan overtuigen dat het geen confrontatie moet worden, maar een vrijblijvende ontmoeting met een vriendelijke persoon die als enige bedoeling heeft te trachten je te helpen.
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor HetGeleGevaar » 14 apr 2011, 09:06

Dank allen voor de reacties. Wat betreft de psychiater: die gaat kijken of er niet spoedig patienten wegvallen (omdat ze doorgestuurd worden) en aldus zou er ruimte voor mij zijn.

De piste van mindfulness ben ik intussen zelf aan het verlaten na wat inlezen omdat het een omgekeerd effect zou kunnen hebben. Ik heb aardig wat informatie bijeengeschraapt gisterenavond over paniekaanvallen en zodoende tot de vaststelling gekomen dat hier meestal cognitieve gedragstehrapie gebruikt wordt - een therapie die volgens wat ik lees nogal een brute confrontatiegerichte therapie is die ik evenzeer op eigen houtje kan: zoek de angst op, onderga en merk dat er eigenlijk geen reden is om angstig te zijn. Het klinkt zo simpel in theorie :mrgreen:
I can resist everything except temptation.
HetGeleGevaar
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 12 apr 2011, 20:08

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Magnolia » 14 apr 2011, 13:38

HetGeleGevaar schreef:Ik heb aardig wat informatie bijeengeschraapt gisterenavond over paniekaanvallen en zodoende tot de vaststelling gekomen dat hier meestal cognitieve gedragstehrapie gebruikt wordt - een therapie die volgens wat ik lees nogal een brute confrontatiegerichte therapie is die ik evenzeer op eigen houtje kan: zoek de angst op, onderga en merk dat er eigenlijk geen reden is om angstig te zijn. Het klinkt zo simpel in theorie :mrgreen:


Cognitieve gedragstherapie in je eentje ? da's geen therapie, man, da's zelfbevlekking.

Er is wel degelijk reden om angstig te zijn, de beste reden is namelijk dat je die angst ervaart.
Een goede therapeut zal je bij cognitieve gedragstherapie uitleggen hoe de angst veroorzaakt wordt, wat de mechanismen zijn in onze hersenen. Dan kijken wat er gebeurt, welke bokkensprongen maak je, welke gedachtengang heb je en waar zitten de tournures ? Als je dat geweten had, was je niet in de problemen geraakt waar je nu in verkeert. Zoiets oplossen kun je dus per definitie niet alleen, kans is groot dat je zonder bijsturing van buitenaf als een konijn van de ene in de andere gedachtengang schiet. Dus samen met psych of peut kijken waardoor jij bijvoorbeeld in contact met mensen bijkans psychotisch wordt. Samen zoeken naar een eerste kleine stap - wat kun jij doen of waar kun je op letten zodat het gemakkelijker voor je wordt ?

Elke therapeut die "confronterend" gebruikt als een opgeheven vingertje waarmee hij of zij uitlegt hoe fout jij eigenlijk bent, is zèlf ongelofelijk fout en daar moet je onverwijld wegwezen. Hetzelfde geldt in het geval dat je jezelf zo bejegent (dat zou zomaar kunnen, gezien je beschrijving van "zoek de angst op, onderga en merk dat er eigenlijk geen reden is om angstig te zijn").

willem_betz schreef:Juist! Drie maanden is wel erg lang, er zijn wel goede psychiaters te vinden die het niet zo druk hebben.
Trouwens: het viel me op dat je schrijft:
Confrontatie met een psychiater zal al erg genoeg zijn

Het zou al veel kunnen helpen als je jezelf kan overtuigen dat het geen confrontatie moet worden, maar een vrijblijvende ontmoeting met een vriendelijke persoon die als enige bedoeling heeft te trachten je te helpen.


Ben het helemaal eens met wat WB hier schrijft. Als je afstapt van je idee van confrontatie (alweer die confrontatie !) en je richt op een ontmoeting, dan zal dat schelen in de stress en dan heb je de eerste stap richting cognitieve therapie al gezet.

:wink: :wink: :wink:
Avatar gebruiker
Magnolia
 
Berichten: 470
Geregistreerd: 19 okt 2010, 12:38

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor HetGeleGevaar » 11 mei 2011, 18:04

Voor wie graag het vervolg kende: ik heb een psychiater te pakken gekregen. Het was leuk om eens psychotherapie, dat ik enkel academisch kende, van dichtbij mee te maken maar het is na enkele sessies wel welletjes geweest.
1) Om medicatie à la Serlain te slikken moet je m.i. je leven beu zijn. Negatieve gevoelens onderdrukken, OK, maar niet ten koste van alle positieve gevoelens. Ik ben trouwens benieuwd om eens van andere specialisten te horen wat ze van dit middel vinden.
2) Psychotherapie heeft zeker interessante invalshoeken, maar - althans deze psychiater, nochtans een redelijk 'grote naam' in het wereldje - het wordt echt wel absurd na verloop van tijd. Een uiting van een moedercomplex zien bij mij in het feit dat een ex-vriendin een moeder aan de drank heeft is lachwekkend (noot: dit is en fictief voorbeeld, maar niet zo ver van de realiteit).

Enfin, ik ben maar weer aan zelftherapie begonnen. Na mindfulness buiten te gooien wegen eventuele paradoxale effecten begin ik aan Autogenes Training van Schultz. Hopelijk is dit eindelijk een niet-medicinale therapie die niet zweverig is.
I can resist everything except temptation.
HetGeleGevaar
 
Berichten: 6
Geregistreerd: 12 apr 2011, 20:08

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Magnolia » 11 mei 2011, 18:39

HetGeleGevaar schreef: het wordt echt wel absurd na verloop van tijd. Een uiting van een moedercomplex zien bij mij in het feit dat een ex-vriendin een moeder aan de drank heeft is lachwekkend (noot: dit is en fictief voorbeeld, maar niet zo ver van de realiteit).

Enfin, ik ben maar weer aan zelftherapie begonnen. Na mindfulness buiten te gooien wegen eventuele paradoxale effecten begin ik aan Autogenes Training van Schultz. Hopelijk is dit eindelijk een niet-medicinale therapie die niet zweverig is.


Excuseer .... wij hadden je toch cognitieve therapie aangeraden ?
De ene therapie is de andere niet, en deze psych is zo te lezen Freudiaans bezig ... da's een gebed zonder end en het is goed dat je daarmee bent gestopt.

Cognitieve therapie is echt heel anders. Niet zweverig, zeer rationeel en feitelijk.
Zoek een psych (-iater of -oloog) die zo werkt, je zult merken dat de samenwerking een wereld van verschil is.

:wink:
Avatar gebruiker
Magnolia
 
Berichten: 470
Geregistreerd: 19 okt 2010, 12:38

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Ramses » 05 aug 2011, 21:59

Ik weet niet in hoeverre dit topic momenteel nog relevant is?
Als je mindfulness zweverig vindt dat heb je de verkeerde bronnen geraadpleegd.

Als je het hebt over mindfulness dan heb je het over Thich Nhat Hanh.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thich_Nhat_Hanh

Een jeugdvriend van mij heeft enkele jaren doorgebracht in zijn meditatiegemeenschap in Zuid Frankrijk.
Hij organiseert nu regelmatig meditatie weekends waar je kan kennis maken met mindfulness.
Ik ben er zelf ook al op vakantie geweest en heb het genoeg gehad Thich Nhat Hanh te ontmoeten.

Thich Nhat Hanh is een van de meest inspirerende mensen die ik ooit ontmoet heb.

Deze boeken zou je zeker moeten lezen:
http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/adem-is-bewustzijn/666857927/index.html

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/mindfulness/1001004007506549/index.html

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/hier-en-nu/1001004010938473/index.html

Op Youtube vind je ook veel lezingen en interviews.

Door mindfulness heb ik zelf mijn angstaanvallen, depressies en zelfmoordgedachtes overwonnen. Ik heb jarenlang medicatie genomen, kalmeermiddelen en antidepressiva, en behandeld geweest door psychiaters en psychologen bezocht. Momenteel heb ik dit alles al enkele jaren onder controle en neem ik geen enkele medicatie meer. Om mijn probleem een beetje te plaatsen, ik heb een levensbedreigende ziekte en ik heb al een paar keer veel geluk gehad of ik zat hier nu niet meer. Het is dus niet zo dat ik mezelf van kant wilde maken om een jeugdliefde ofzo :wink:

Ik ben van mening dat ieder zijn eigen weg naar geluk moet vinden (wat dat ook betekent voor jou) maar ik heb al genoeg meegemaakt om je te kunnen vertellen dat er geen gemakkelijke weg is. Je zal zelf kei en kei hard moeten werken aan je mindset. Geluk maak je zelf weet ik nu... Veel succes.
Avatar gebruiker
Ramses
 
Berichten: 108
Geregistreerd: 09 dec 2010, 23:28

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Renate » 06 aug 2011, 07:38

En meditatie is niet zweverig? Ik weet niet wat jij dan als zweverig ziet? Alles waar jij niet in gelooft? Of alles wat niet door harde wetenschappelijke feiten wordt bewezen?
Renate
 
Berichten: 2237
Geregistreerd: 24 jan 2011, 00:52

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Foonyloony » 06 aug 2011, 09:12

Ramses schreef:
Door mindfulness heb ik zelf mijn angstaanvallen, depressies en zelfmoordgedachtes overwonnen. Ik heb jarenlang medicatie genomen, kalmeermiddelen en antidepressiva, en behandeld geweest door psychiaters en psychologen bezocht. Momenteel heb ik dit alles al enkele jaren onder controle en neem ik geen enkele medicatie meer. Om mijn probleem een beetje te plaatsen, ik heb een levensbedreigende ziekte en ik heb al een paar keer veel geluk gehad of ik zat hier nu niet meer. Het is dus niet zo dat ik mezelf van kant wilde maken om een jeugdliefde ofzo :wink:Ik heb ook te maken gehad met een zware depressie, zelfmoordgedachten, een zelfmoordpoging en zware automutilatie. Destijds heb ik daar geen hulp voor gezocht en die depressieve en schadelijke gedachten en acties zijn vanzelf 'overgewaaid'.

Dat geeft mij evenwel niet het recht om mijn geval als archetype te beschouwen van depressie, suicide-ideatie en automutilatie. De ervaring geeft mij ook niet het recht om te claimen dat helemaal niets doen een uitstekende en effectieve behandeling is. Tot slot geeft die ervaring mij bovenal niet het recht om te impliceren dat een medicamenteuze behandeling maar beter gestopt kan worden.

Wat is dat toch waardoor mensen meer respect gaan opbrengen voor iemand die zijn depressie probeert te overwinnen zonder medicatie? Ik stel me vragen bij de moraliteit van mensen die menen dat sommige van hun medemensen meer respect verdienen op basis van zulke banaliteiten.

Het is ongetwijfeld waar dat anti-depressiva vaak te snel worden voorgeschreven. Het is ook waar dat veel mensen anti-depressiva slikken daar waar het eigenlijk geen bewezen werking heeft. Anti-depressiva hebben enkel een significante werking bij mensen die zwaar depressief zijn (Turner et al, 2008). Een beetje nuance is dus wel op zijn plaats, me dunkt.

Als je van mening bent dat mindfulness effectief is in de bestrijding van depressies dan wil ik graag bewijzen zien en geen anekdotes. Vaak voelen mensen zich beledigt wanneer ik hun 'levenservaring' degradeer tot nutteloze anekdote maar merk op dat ik ook mezelf niet toesta om algemene waarheden te verkondigen op basis van subjectieve ervaring.

Ik wil overigens graag nog een kanttekening maken bij jouw opmerking dat je lijdt aan een levensbedreigende ziekte en dat jouw depressie dus 'gerechtvaardigd' was. Een eigenaardige opmerking aangezien je lijkt te impliceren dat een depressie onmogelijk getriggerd kan worden bij een puber die bijvoorbeeld een relatiebreuk meemaakt. Dat doet mij vermoeden dat je depressie niet zozeer ziet als een lichamelijke aandoening met een krachtige uitwerking op het gevoelsleven maar als een verschijnsel waar je door pure wilskracht aan kan ontsnappen en waarvan de ernst recht evenredig is met de subjectieve gewaarwording van de ernst van de vermoedelijke aanleiding.
Foonyloony
 
Berichten: 87
Geregistreerd: 16 dec 2010, 19:40

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Ramses » 06 aug 2011, 11:52

Meditatie is helemaal niet zweverig.
Het is een oefening om bewust in het heden te staan zodat je helder bent.
Die heldere momenten kan je dan gebruiken om te genieten van zaken die anders aan je voorbij gaan of je kan helder nadenken zodat je inzichten kan krijgen die je anders niet krijgt omdat je bewustzijn vertroebelt is. (bv door stress of vluchtige gedachten)
Meditatie is een middel om die staat van bewustzijn te bereiken, niet meer, niet minder. Als jij daar meditatie niet voor nodig hebt prima. Goed voor jou...

Renate ik heb de indruk dat jij een enorm verbitterd persoon bent. Ik voel heel veel verdriet in jouw reacties. Ik hoop echt dat jij de liefde mag voelen om het leven te omarmen ipv alles tot op het bot af te breken. Het ga je goed...

@Foonyloony, maak je geen zorgen, ik heb al veel te veel meegemaakt om mij beledigt te voelen door een anonieme post op het internet :wink: Het is niet mijn bedoeling om mijn ervaring als wetenschappelijk af te doen. Ik hoop dat ik door mijn verhaal mensen kan inspireren om vol te houden en een manier te zoeken die hen terug gelukkig maakt of hen in staat stelt om om te gaan met hun lijden.

Door mijn ziekte hang ik enorm sterk af van andere medicatie dus ik kan de wetenschap alleen maar dankbaar zijn. Zonder zou ik al lang gestorven zijn. Ik merk wel dat op emotioneel niveau de wetenschap nog vaak tekort schiet. Ik zou nooit iemand aanraden om zomaar met medicatie te stoppen die door een arts is voorgeschreven.

Beste lezers, ik ga hier echt geen welles nietes spelletje van maken. Er bestaat geen universele oplossing om gelukkig te zijn of goed met lijden om te gaan.
Avatar gebruiker
Ramses
 
Berichten: 108
Geregistreerd: 09 dec 2010, 23:28

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Ramses » 06 aug 2011, 12:21

Avatar gebruiker
Ramses
 
Berichten: 108
Geregistreerd: 09 dec 2010, 23:28

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Renate » 06 aug 2011, 15:16

Renate
 
Berichten: 2237
Geregistreerd: 24 jan 2011, 00:52

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Ramses » 07 aug 2011, 10:42

Quote van professor Mark Williams in Humo (3697/28): (prof klinische psychologie aan de universiteit van Oxford)

"Mindfulness is niks zweverig. Je hoeft er niet voor in kleermakerszit op een kussen te gaan zitten - je kan het na een beetje training overal doen, gewoon op een stoel, rug recht, voeten op de grond en even concentreren. En de effecten ervan zijn via scans wetenschappelijk bewezen: het voorkomt depressies en kan gedachtepatronen die je stress en angsten bezorgen blijvend een andere richting in sturen. Mindfulness gaat inderdaad terug op het boeddhisme, maar het boeddhisme is oorspronkelijk een manier van leven, geen godsdienst. En de laatste woorden van de Boeddha waren zoiets als: besef wie je bent en zoek het zelf uit, in plaats van iemand anders te volgen of te geloven. Maar goed"
Avatar gebruiker
Ramses
 
Berichten: 108
Geregistreerd: 09 dec 2010, 23:28

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Renate » 07 aug 2011, 13:35

En boeddhisme is niet zweverig? Kom Ramses, ik heb m'n buik meer dan vol van alles wat naar ontspanningsoefeningen of andere kletskoek ruikt. Zweef rustig verder.
Renate
 
Berichten: 2237
Geregistreerd: 24 jan 2011, 00:52

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Ramses » 07 aug 2011, 13:54

Heb jij eigenlijk wel gelezen van wie die uitspraak komt en wat hij stelt? Jij zal het natuurlijk wel beter weten dan een professor van Oxford :lol:
Avatar gebruiker
Ramses
 
Berichten: 108
Geregistreerd: 09 dec 2010, 23:28

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Renate » 07 aug 2011, 19:00

Ramses schreef:Heb jij eigenlijk wel gelezen van wie die uitspraak komt en wat hij stelt? Jij zal het natuurlijk wel beter weten dan een professor van Oxford :lol:

Dat hangt er vanaf, maar als je het stuk uit Skepter, waar ik eerder naar verwezen heb, leest, zul je zien waarom ik het als zweverig gedoe zie.
Renate
 
Berichten: 2237
Geregistreerd: 24 jan 2011, 00:52

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Geen » 07 aug 2011, 23:02

Renate schreef:En boeddhisme is niet zweverig? Kom Ramses, ik heb m'n buik meer dan vol van alles wat naar ontspanningsoefeningen of andere kletskoek ruikt. Zweef rustig verder.


Het boeddhisme is niet noodzakelijk zweverig. ik heb zo twee Japanners gekend (dat is dan wel het zenboeddhisme), zeer pragmatische mensen, die boeddhist waren. Uitspraken zoals "Het Huwelijk Is Een Contract" en "Nederigheid Is Geen Morele Eigenschap, Nederigheid Is Een Tactiek" zijn geen zwevers-uitspraken. Van dat "zoeken naar jezelf" moesten ze ook niet weten, want dat "ik" is toch maar een illusie die in de weg loopt. In een zeker opzicht zeer modern dus (niet post-modern).
Geen
 
Berichten: 413
Geregistreerd: 30 nov 2008, 20:52

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Geen » 07 aug 2011, 23:09

(PS: En ze waren/gedroegen zich als de gelegenheid zich voordeed even bourgondisch als Ware Belgen.)
Geen
 
Berichten: 413
Geregistreerd: 30 nov 2008, 20:52

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Digit » 08 aug 2011, 11:31

Ik wil er toch eens op wijzen dat er ondertussen tientallen "scholen" van mindfulness zijn, en dat je daar zowat álle graden van zweverigheid kunt in terugvinden. Je kan de zweverige waaspraat in de extremere vormen dan ook niet als argument gebruiken tegen de “gezonde” implementaties !

Met de "school" van Edel Maex heb ondertussen verschillende contacten gehad, o. a. mijn echtgenote die het gevolgd heeft, maar ook lezingen en artikels, o. a. het uitstekende artikel van EM over Boeddhisme in het tijdschrift van de UVV ! Ik heb daar nergens een spoor van zweverigheid kunnen ontdekken - en ik ben daar gettttverrrr....... gevoelig en allergisch aan ! Het is daar simpelweg een methode die aan gezonde mensen wordt aangeraden om meer grip te krijgen op de eigen gedachtenwereld. De sterkste "claim" die ik ooit gehoord was dat een ervaren beoefenaar beter negatieve gevoelens kon controleren en daardoor waarschijnlijk beter gewapend was tegen emotionele problemen. En dat lijkt mij allesbehalve ongeloofwaardig. Nergens heb ik het daar als therapie horen voorstellen of harde claims horen uitspreken. En de ervaringsdeskundigen die ik gesproken heb voelden zich beter erna dan ervoor ! Gezien de prijs moet dat volgens mij niet méér zijn. Zie ook Axxyanus op wo apr 13, 2011 12:19 pm !

Wat de aanpak van Tich Nhat Hahn betreft kan ik mij niet uitspreken, maar er is een uitspraak van Ramses op za jul 30, 2011 7:44 pm in “Wanneer begint een mensenleven?” die mij het allerergste doet verwachten :
Ramses schreef:De golf heeft nooit bestaan. De golf was een opflakkering van de zee net zoals wij een opflakkering of materialisatie zijn van "het leven".De golf kan niet op zichzelf bestaan net zoals wij als mensen niet op onszelf kunnen bestaan. Wij steken graag alles in hokjes in een poging om het universum te begrijpen, daarom zien wij de golf apart van de zee zoals we onszelf apart willen zien van het leven. Dat is nogmaals een foute perceptie.

@Heeck, dit is het filosofisch subforum. Er zijn tal van filosofen zoals de Nobelprijs genomineerde Tich Nhat Hanh die deze stelling uitvoerig uit de doeken gedaan hebben. Ik nodig je uit om zijn boeken te lezen.

TheSurvivor heeft nadien (op ma aug 01, 2011 9:16 am) gespecifiëerd dat het de Nobelprijs voor de vrede betrof, en zeker niet die voor wetenschappen. Wat de nominatie in de context irrelevant maakt en wat ik overigens al vermoedde ! :wink:

Groetjes,

Digit
Wat is, IS !
Avatar gebruiker
Digit
 
Berichten: 8724
Geregistreerd: 09 nov 2006, 09:03

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor axxyanus » 08 aug 2011, 12:06

Digit schreef:Ik wil er toch eens op wijzen dat er ondertussen tientallen "scholen" van mindfulness zijn, en dat je daar zowat álle graden van zweverigheid kunt in terugvinden. Je kan de zweverige waaspraat in de extremere vormen dan ook niet als argument gebruiken tegen de “gezonde” implementaties !

Ja dat is een patroon in de humane wetenschappen dat mij danig frustreert. Voor elk serieus resultaat dat daar gevonden wordt, zijn er tientallen kwakzalvers die er mee op de loop gaan om er zweverigheid mee te kunnen verkopen.
Al mijn hier geuite meningen zijn voor herziening vatbaar.
Avatar gebruiker
axxyanus
 
Berichten: 3006
Geregistreerd: 10 dec 2006, 15:51
Woonplaats: Sint-Pieters-Leeuw

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Digit » 08 aug 2011, 12:11

Inderdaad, en niet alleen dáár. Tot een kat er haar jongen niet meer in terugvindt en de radeloze leek dan maar alles op één hoopje gooit. En zo het kind met het badwater mee ! :evil:

Groetjes,

Digit
Wat is, IS !
Avatar gebruiker
Digit
 
Berichten: 8724
Geregistreerd: 09 nov 2006, 09:03

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Faction Fictory » 08 aug 2011, 12:17

axxyanus schreef:
Digit schreef:Ik wil er toch eens op wijzen dat er ondertussen tientallen "scholen" van mindfulness zijn, en dat je daar zowat álle graden van zweverigheid kunt in terugvinden. Je kan de zweverige waaspraat in de extremere vormen dan ook niet als argument gebruiken tegen de “gezonde” implementaties !

Ja dat is een patroon in de humane wetenschappen dat mij danig frustreert. Voor elk serieus resultaat dat daar gevonden wordt, zijn er tientallen kwakzalvers die er mee op de loop gaan om er zweverigheid mee te kunnen verkopen.


Dit klopt niet helemaal, het begrip is veel ouder dan de menswetenschappen, de menswetenschappen hebben het echter pragmatisch benaderd. Het is dus eerder een product van oosterse filosofie dan van moderne menswetenschappen.
Faction Fictory
 
Berichten: 1800
Geregistreerd: 04 mei 2008, 09:27

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Digit » 08 aug 2011, 13:18

Faction Fictory schreef:Dit klopt niet helemaal, het begrip is veel ouder dan de menswetenschappen, .... .

Ik denk dat Axxyanus het inpalmingsfenomeen bedoelt, en niet mindfulness zélf. Het principe daarvan gaat immers terug op Boeddha.

Faction Fictory schreef: .... , de menswetenschappen hebben het echter pragmatisch benaderd.

Wat zeer zeker positief is !

Faction Fictory schreef:Het is dus eerder een product van oosterse filosofie dan van moderne menswetenschappen.

Dat klopt, maar zolang het geen alibi is voor waaspraat allerhande en overtrokken claims is daar volgens mij op zich niets mis mee !

Groetjes,

Digit
Wat is, IS !
Avatar gebruiker
Digit
 
Berichten: 8724
Geregistreerd: 09 nov 2006, 09:03

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Faction Fictory » 08 aug 2011, 13:53

Misschien, ik dacht dat Ax. mindfulness zag als een resultaat van onze menswetenschappen, maar ere wie ere toekomt :)

Verder ben ik het eens natuurlijk.

Groeten
Faction Fictory
 
Berichten: 1800
Geregistreerd: 04 mei 2008, 09:27

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor axxyanus » 08 aug 2011, 14:34

Faction Fictory schreef:
axxyanus schreef:
Digit schreef:Ik wil er toch eens op wijzen dat er ondertussen tientallen "scholen" van mindfulness zijn, en dat je daar zowat álle graden van zweverigheid kunt in terugvinden. Je kan de zweverige waaspraat in de extremere vormen dan ook niet als argument gebruiken tegen de “gezonde” implementaties !

Ja dat is een patroon in de humane wetenschappen dat mij danig frustreert. Voor elk serieus resultaat dat daar gevonden wordt, zijn er tientallen kwakzalvers die er mee op de loop gaan om er zweverigheid mee te kunnen verkopen.


Dit klopt niet helemaal, het begrip is veel ouder dan de menswetenschappen, de menswetenschappen hebben het echter pragmatisch benaderd. Het is dus eerder een product van oosterse filosofie dan van moderne menswetenschappen.

Ik heb het niet over mindfullness zelf, ik heb het over de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar hoe en waarvoor nu juist mindfulness effectief is.
Al mijn hier geuite meningen zijn voor herziening vatbaar.
Avatar gebruiker
axxyanus
 
Berichten: 3006
Geregistreerd: 10 dec 2006, 15:51
Woonplaats: Sint-Pieters-Leeuw

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor Faction Fictory » 08 aug 2011, 14:42

Ah, ok, het alternatieve circuit was natuurlijk al met mindfulness (8-voudig pad) bezig voor Kabat-Zinn het overnam, vandaar het misverstand
Faction Fictory
 
Berichten: 1800
Geregistreerd: 04 mei 2008, 09:27

Re: Mindfulness - poging 2

Berichtdoor hendrickx » 15 jun 2019, 17:52

Heb altijd mijn twijfels gehad over mindfulness .
Mijn vermoeden is dat het net als yoga vooral onverschillig maakt en nare bijwerkingen heeft.
Tot mijn grote verbazing las ik vandaag op het web een artikel van VRT over "de nevenwerkingen van mindfulness waarover
niemand spreekt" .Het lezen waard en zeker een aanzet tot bezinning voor er wil mee beginnen .
pas op met yoga
hendrickx
 
Berichten: 194
Geregistreerd: 22 maart 2009, 12:12
Woonplaats: Brasschaat


Keer terug naar Alternatieve behandelingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast