Pagina 1 van 1

Sterftegevallen in ziekenhuizen

BerichtGeplaatst: 09 dec 2007, 19:35
door Sisyphus
Vraag: Sommige ziekenhuizen hebben 5 x meer sterftegevallen dan andere ziekenhuizen ondanks het feit dat er onder dezelfde klinische omstandigheden wordt gewerkt. ( onderzoek KU Leuven)
Kan iemand verklaren hoe dit mogelijk is? We kunnen toch niet stellen dat het personeel van die ziekenhuizen kwaks zijn!
Marco


Dergelijke cijfers moet je in hun contekst bekijken. Voorbeeld: in een Vlaamse stad zijn er twee hospitalen die hartoperaties (bypass) doen. De ene (hospitaal A) neemt enkel gevallen aan die er gunstig uitzien en heeft een lange wachttijd. Al wat er erg risicovol uitziet gaat dus naar de andere B, plus daarbij zijn er nogal wat erge gevallen op de wachtlijst stonden voor het hospitaal A die overlijden voor dat ze aan de beurt komen. Dus enkel de beste gevallen worden uiteindelijk geopereerd in A, en alle risico's gaan naar B, waar de statistieken dan ook veel slechter lijken, alhoewel de resultaten van B waarschijnlijk beter zijn VOOR VERGELIJKBARE GEVALLEN.
Ander voorbeeld: een dienst waar men gewrichten repareert. In de ene komen vooral ouderen terecht met erge arthrose, terwjl de andere dienst beroemd is bij sportmensen en dus heel wat jonge gezonde kerels over de vloer krijgt, waar heel wat minder complicaties zullen gebeuren.
Natuurlijk zijn er ook nog andere factoren die een rol spelen, zoals hygiƫne, het is zeker de moeite om er verder op in te gaan, maar zoals de onderzoekers zelf zegden mag je daar niet zomaar uit concluderen dat het ene hospitaal beter zou zijn dan het andere.
Je moet kunnen vergelijken welke soort mensen er opgenomen worden, geslacht, leeftijd, met welke aandoening, in welk stadium, en dan moet je nog zien aan wat ze overlijden. Kortom als men vergelijkingen maakt moet het tussen vergelijkbare groepen gaan, ander is het zinloos.

prof. Wim Betz