Ik hoor, wat jij niet hoort? Pijnlijke pieptoon geluid?

Dit forum biedt de gelegenheid voor discussie over pseudo-wetenschappelijke feiten of 'gebakken lucht' op Nederlandstalige websites. Vul zelf aan... Reacties die valse verdachtmakingen bevatten of argumentloos zijn worden verwijderd.

Ik hoor, wat jij niet hoort? Pijnlijke pieptoon geluid?

Berichtdoor vragen » 18 mei 2015, 00:24

Een toestel dat vrijwel niet hoorbaar is! Dat is de Garden Animal Repeller Animal Chaser. Op het toestel wordt het merk niet vermeld. Het toestel werkt met hoogfrequent geluid. In België is de Mosquito/Beethoven/Kids Be Gone (ja, ja het heeft meerdere namen) omstreden. Maar wat als je het apparaat een andere naam geeft? Ik heb alle politieke partijen in België aangeschreven maar geloof niet dat het bericht aankomt?

Het toestel werkt vanaf 16000 hertz - 23.000 hertz volume 130dB
De Mosquito tegen hangjongeren: 17000 - 20.000 hertz volume 90dB

gehoorschade.png
Tabel wanneer geluid schadelijk wordt
Bijlagen
AMIMAL_AWAY_LS-937CD.jpg
Apparaat dat zogenaamd onschadelijk is voor mens en dier?
AMIMAL_AWAY_LS-937CD.jpg (41.6 KiB) 1789 keer bekeken
vragen
 
Berichten: 9
Geregistreerd: 05 jul 2013, 00:06

Re: Ik hoor, wat jij niet hoort? Pijnlijke pieptoon geluid?

Berichtdoor willem_betz » 18 mei 2015, 14:23

Wat is jouw vraag eigenlijk ? Is het de veronderstelling dat blootstellen aan die - voor iets ouderen - onhoorbare maar wel krachtige tonen ook schade aan het oor veroorzaken, en zo ja, enkel bij jongeren en in welk toongebied ?
Interessant, ik vraag me af of zelfs specialisten hier een antwoord op hebben. Experimenteren kan niet. Vraag het eens aan "ik heb een vraag" en laat ons hun antwoord weten.
Anecdote: wij hebben enkele jaren geleden een nieuwe inductie-kookplaat geïnstalleerd in de keuken. De ouderen horen (bijna) niets, maar de bezoekende jongeren vinden het een zeer onaangenaam geluid.
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4703
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Re: Ik hoor, wat jij niet hoort? Pijnlijke pieptoon geluid?

Berichtdoor Renate » 18 mei 2015, 14:46

Ik zou in ieder geval denken dat deze tonen schade veroorzaken aan het gehoor van diegenen, die deze tonen wel kunnen horen. Misschien dat deze schade zich beperkt tot het frequentiegebied van deze tonen, waardoor het effect misschien erg tijdelijk is.
Renate
 
Berichten: 2221
Geregistreerd: 24 jan 2011, 00:52

Re: Ik hoor, wat jij niet hoort? Pijnlijke pieptoon geluid?

Berichtdoor Renaat » 18 mei 2015, 20:59

Er zijn hier inderdaad wel interessante vragen bij te stellen. Sowieso vind ik het gebruik van zo'n toestellen om diverse redenen ongewenst. Zo kunnen o.a. baby's niet duidelijk aangeven dat ze last hebben van een bepaald geluid als veel volwassenen dat geluid niet horen. Als dat dan ook nog eens schade zou veroorzaken (wat ik mij bij die geluidssterkten wel kan voorstellen maar dus niet zeker weet) lijkt het me reden genoeg voor een verbod voor zo'n apparaten.

Voor het weghouden van hangjongeren zijn er ook anderen methoden te bedenken (die ook vriendelijker zijn voor kinderen, anderen jongeren of ouderen met een prima werkend gehoor). Tegen het weghouden van honden en katten zouden de systemen bovendien niet zo goed werken, o.a. omdat ook veel oudere katten en honden slechter horen en sommige rassen sowieso al vaak hoorproblemen hebben.

Renaat
Renaat
 
Berichten: 576
Geregistreerd: 28 jul 2012, 20:26


Keer terug naar Kwak-sites

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron