De ster van Bethlehem

Aardstralen, wateraders, wichelroeden, leylijnen, Loch Ness, hypnose, UFO-meldingen, complottheorieën, het Mars gezicht, buitenaardse wezens, aliens, buitennatuurlijk graancircels, de Yeti, ...

De ster van Bethlehem

Berichtdoor Sisyphus » 24 dec 2007, 14:58

Astronomen breken zich nog steeds het hoofd over ster van Bethlehem

De drie koningen zouden nu worden tegengehouden door de muur die Israël scheidt van Palestijns gebied

BETHLEHEM l De drie koningen of wijzen uit het Oosten volgden de ster naar Bethlehem, luidt het Bijbelse kerstverhaal. Of dat een echte ster was, of een conjunctie van twee planeten, of dat de ster allegorisch is bedoeld, daar zijn astronomen na tweeduizend jaar nog niet uit. Zeker is dat ze hun tocht nu niet meer zouden kunnen maken: de Israëlische muur zou hen tegenhouden.


Sinds Galileo Galilei in 1610 de telescoop uitvond, hebben astronomen gespeculeerd over wat die beroemde ster van Bethlehem nu was. Toch wordt er de Bijbel maar twee keer kort aan gerefereerd en alleen door de evangelieschrijver Mattheüs: "Toen Jezus geboren was in Bethlehem in Judea, tijdens de regering van Herodes, kwamen er magiërs uit het Oosten in Jeruzalem aan. Ze vroegen: 'Waar is de pasgeboren koning van de Joden? Wij hebben namelijk zijn ster zien opgaan en zijn gekomen om hem eer te bewijzen." De oude astronoom Sir Patrick Moore, bekend van zijn BBC-serie over de sterrenhemel, beweerde in 2001 in zijn boek The Star of Bethlehem dat het een vallende ster moet zijn geweest.

Dat is echter problematisch, vindt een aantal sterrenkundigen. "Een vallende ster duurt niet lang genoeg om drie koningen dagenlang de weg te wijzen", zegt Stan Dermott, voorzitter van de sterrenkundefaculteit van de Universiteit van Florida. Hetzelfde geldt voor een maansverduistering, een ander idee dat wel is geopperd.

Een komeet dan? Sinds de komeet Halley in 1758 met Kerstmis verscheen, hebben mensen jarenlang gedacht dat dat de ster van Bethlehem moet zijn geweest. Er zijn een paar kometen die tijdens de regering van Herodes aan de hemel zichtbaar waren, weten we, die ook in Chinese kronieken zijn beschreven. "Ook niet wetenschappelijk houdbaar", zegt Derrick Pitts van het Fels Planetarium in Philadelphia. Bovendien: "Kometen werden vooral gezien als tekenen van onheil in die tijd", zegt Geza Gyuk, astronoom aan het Adler Observatorium in Chicago.

De theorie van een supernova, een superheldere exploderende ster, is logischer, en ook een planetaire conjunctie is mogelijk: in het jaar 2 voor Christus stonden Jupiter en Venus zeldzaam dicht bij elkaar. "Die theorieën zijn plausibeler. Over planeten hadden mensen in elk geval veel kennis en ze hebben het misschien zelfs kunnen voorspellen", zegt Dermott.

Misschien is de verwijzing naar de ster allegorisch bedoeld. "Mensen vertelden elkaar verhalen in die tijd, en verhalen worden nu eenmaal verfraaid in de loop der tijd", denkt Davis.

"En er wordt natuurlijk nergens gezegd dat de Bijbel hoe dan ook geschiedenis is", legt Pitts uit. "De teksten zijn geschreven voor geloof, niet voor wetenschap".

Als de koningen nu naar Bethlehem zouden gaan, zouden ze worden tegengehouden door de muur die Israël scheidt van Palestijns gebied. De organisatie Christian Peacemaker Teams roept op uit protest een muur te bouwen rond je eigen kerststal. De Britse Amos Trust verkoopt online een in Bethlehem vervaardigde versie van een kerststal waar de muur alvast is geïnstalleerd.

-----------
(IPS)
© 2007 De Persgroep Publishing
Publicatie: De Morgen
Publicatiedatum: 24 december 2007
Auteur: IPS;
Avatar gebruiker
Sisyphus
Beheerder
 
Berichten: 183
Geregistreerd: 19 okt 2006, 12:55
Woonplaats: div

De ster van Betlehem.

Berichtdoor De Bruyne Stefan » 25 dec 2007, 22:35

Als de drie koningen niet meer naar Betlehem kunnen.Dan komen ze maar ne keer naar Leuven.Wat goud kan ik best gebruiken.Al was het maar voor het aanvullend pensioen.
Wat de ster betreft,er zal toen ook wel een belangrijke gebeurtenis plaats gevonden hebben.Toen onze Lieven Heer op aarde kwam.
Toen ik op aarde kwam vielen de Russen,Tjechoslovakije binnen,tog wel een wereldgebeurtenis denk ik,juist tijdens de flower power.Dus beter konden die van den hemel dit weer niet geregeld hebben.
Overigens wat de Bijbel in zijn boek als geloof schrijft kan best wetenschappelijk na gecheckt worden.
Of hoe in de bijbel staat dat sommige mensen een merkteken op hun voorhoofd of rechterhand ontvangen.
Nadat ik al enkele jaren psychiatrisch onderzocht werd.Moest ik in het zelfde centrum een gastroskopie ondergaan.Ik kan me nog best herrinneren hoe de verpleegster mijn handen naar voor hield de handpalmen opendeed en verbazend naar dit merkteken keek.De specialist gaf me hierna mee: "t'was interresant om te zien."Of dat als mijn huisarts zegt dat wie niet gelooft dat ik van de Heilige geest kom,petrol mag pissen.Gelijk heeft hij.

Godsdienst en wetenschap gaan best samen.Alleen vinden de medische wetenschappers dat het niet aan hun is om dit aan de bel te hangen.Volgens de psychiater waar ik ga,zouden mensen onder invloed kunnen komen.Maar ik vertel het jullie rustig met wat ik echt beleefd heb.

Ik geloof dus ook in de ster.Als morgen wetenschappelijk het tegendeel bewezen word ga ik zeker niet morren.
De Bruyne Stefan
 
Berichten: 552
Geregistreerd: 20 okt 2006, 18:22
Woonplaats: Leuven

Berichtdoor Frietjes » 02 jan 2008, 18:17

In het geval van een komeet zou deze ondertussen op een ander hemellichaam zijn kunnen ingeslagen. Maar dat zal wel nooit achterhaald kunnen worden vrees ik :?

Dit natuurlijk als de ster uit de bijbel niet als metafoor voor het een of het ander gebruikt werd...
Frietjes
 
Berichten: 13
Geregistreerd: 29 maart 2007, 17:34
Woonplaats: Mechelen

Berichtdoor Astrosmurf » 02 jan 2008, 22:15

Tegenwoordig houdt men het meer op de theorie van de planeetconjuncties. Het achterliggend idee is het volgende: De Koningen- wijzen- magiërs waren astrologen. Zij waren bekend met hemelverschijnselen. In dat jaar 2vc was er eerst een conjunctie van Jupiter met de ster Regulus (kleine koning) in het sterrenbeeld Leeuw. Daarna is er een conjunctie van Jupiter met Venus in het sterrenbeeld maagd. De astrologische verklaring voor deze gebeurtenissen zijn dan deze: De Koning van het heelal (Jupiter) kondigt voor de Leeuw, symbool van Judea, de geboorte aan van een nieuwe koning. Daarna verenigt hij zich met de godin van de liefde (Venus) in het sterrenbeeld maagd. In dat sterrenbeeld staat ook Mars, god van de oorlog. De verklaring is dus: Judea krijgt een nieuwe koning, die geboren wordt uit een maagd. Hij zal gewapenderhand(Mars) Judea bevrijden (Messias). Dat hele kerstverhaal is dus gewoon astrologische nonsens. Jammer voor hen van goede wil.
Avatar gebruiker
Astrosmurf
 
Berichten: 348
Geregistreerd: 02 nov 2006, 12:49

Berichtdoor TJB » 09 jan 2008, 23:46

TJB
 

Berichtdoor Blueflame » 10 jan 2008, 00:06

Welkom op dit forum TJB, maar ...euh .... . Vond je niks onnozelers ?

Ik anders wel hoor : http://dojo.fi/~rancid/loituma__.swf

Mvg.
Nonsense is our core business
Avatar gebruiker
Blueflame
Site Admin
 
Berichten: 4138
Geregistreerd: 20 okt 2006, 12:43

Berichtdoor TJ » 10 jan 2008, 15:12

Blueflame schreef:Welkom op dit forum TJB, maar ...euh .... . Vond je niks onnozelers ?

Ik anders wel hoor : http://dojo.fi/~rancid/loituma__.swf

Mvg.


Toen ik dat voor het eerst zag en hoorde ''a spaceman came travelling'' ervaarde ik een diepe emotie, wat ik niet tegen kon gaan. Het net zo als ik bij een heldere sterren-hemel naar boven kijk, dan kan mij soms een heimwee bekruipen die ook heftig kan zijn.

Onzin of inbeelding, ik weet het niet, het is, wat ik voel en ervaar.
A spaceman came travelling.
TJ
 
Berichten: 28
Geregistreerd: 20 nov 2006, 03:21

Berichtdoor TJ » 10 jan 2008, 21:57Is toch ook een optie als, andere optie's wegvallen, wat die ster zou kunnen zijn :roll:
A spaceman came travelling.
TJ
 
Berichten: 28
Geregistreerd: 20 nov 2006, 03:21

De ster van Betlehem.

Berichtdoor De Bruyne Stefan » 12 jan 2008, 19:14

Volgens mij zal de ster van Betlehem wel bedoeld zijn als beeldspraak.Volgens de bijbel had reeds een profeet voorspelt dat de messias in Betlehem geboren zou worden.Dus dat de drie wijzen een echt hemelse ster die hun voorging naar de plaats waar Jezus geboren werd is volgens mij zeer te betwijvelen.Overigens Jezus ster is onze zon.Of is het licht van Christus niet onze zon?Dus de ster van Betlehem is eigenlijk de zon van ons planetenstelsel.Hoewel ik hier dus wel degelijk niet zeker van ben.
De Bruyne Stefan
 
Berichten: 552
Geregistreerd: 20 okt 2006, 18:22
Woonplaats: Leuven

Berichtdoor wolkenstein » 13 jan 2008, 02:08

Ik ben niet helemaal zeker van de relevantie van dit filmpje in dit verband, maar toch misschien wel de moeite waard om even te bekoekeloeren:

http://www.ufoplaza.nl/viewtopic.php?t=2726

wolkenstein
 
Berichten: 2732
Geregistreerd: 29 okt 2006, 01:30

Berichtdoor wolkenstein » 14 jan 2008, 01:19

Komt dat zien en geniet van de lekkere beat van het anomaliënlied!

wolkenstein
 
Berichten: 2732
Geregistreerd: 29 okt 2006, 01:30

Berichtdoor Kris Hauchecorne » 14 jan 2008, 11:54

sisyphus schreef:Astronomen breken zich nog steeds het hoofd over ster van Bethlehem
Dat kan je niet menen... :? Als astrologen dat nu nog zouden voor hebben...
Geloven staat vrij, maar kwak blijft kwak.
Avatar gebruiker
Kris Hauchecorne
 
Berichten: 505
Geregistreerd: 26 okt 2006, 18:44

Berichtdoor Astrosmurf » 14 jan 2008, 12:56

De enige astronomen die daar van wakker gelegen hebben, en dat was dan nog in opdracht van hun baas, waren die van het observatorium van het vaticaan.
Avatar gebruiker
Astrosmurf
 
Berichten: 348
Geregistreerd: 02 nov 2006, 12:49

ster van Betlehem

Berichtdoor De Bruyne Stefan » 14 jan 2008, 19:24

Astrosmurf,nu denk ik wel terecht dat u zeer naïf bent.Als ge denkt dat ze in het vaticaan aan het hemel bespeuren zijn naar een of andere ster.
Of dat de paus van Rome zijn plaats gaat afstaan aan Onze Lieven Heer.Dan zijt ge niet aan het goede adres.
In de psychiatrie is het niet de bedoeling iets aftepakken dat van een ander is.Daar heeft de specialist neuro-psychiatrie mij nadrukkelijk op gewezen.Maar aan de RKK is er zeker geen telefoon als ge van de Heilige geest komt en ik kan het weten.Ik heb zelf meerdere keren naar de pastorale telefoon gemaild.Ooit had men mij eens doorgestuurd naar een pater aangesteld door het aartsbisdom als specialist wat geestezaken betreft.Maar die viel al gauw door de mand.Ik moest het maar wettelijk regelen aldus deze pater.Wat hij daar mee bedoelde weet ik nu nog altijd niet.Dus bij het anti discriminatie centrum.Als Boeda bij de boedisten niet welkom is is volgens de Belgische wetgeving juridisch gezien geen discriminatie.Dus als ge van de Heilige geest komt en ge bent in de RKK niet welkom heb je ook geen enkel recht.Je moet er maar mee leren leven dat ze Onze lieven Heer als het manneke van plezier gebruiken.Ook de omhaling voor de moeder van God,verdwijnt recht in de pastoor zijne zak.

Dus als er iets is waar ik zeker van ben op 14.01.2008 is dat de astronomen van het vaticaan niet naar de hemel zitten te speuren.Die zijn aan het centen tellen.Of hoe vorig jaar de paus 10 miljoen euro overschot had op zijn begroting.En dan krijgt hem nog allemaal cadeaus van de industrie en andere omdat hij zegt dat hij de vervanger van God op aarde is.Ik ben de vervanger van God in de hemel,hier op aarde.Maar zoals dan te vermoeden is word ik overal uitgesloten.Gellukig zijn er voor mij de Dokters uit de medische wereld die mij een beschermt statuut van 100%invalide hebben gegeven.
Maar ik doe het wel met mijn gratis lijnkaart van het Vlaams-fonds.Gelukkig heb ik ook nog vrienden en een fammillie zodat mijn situatie zeker te dragen valt.Ik ben zelfs een heel klein beetje gelukkig.Dat ik een ander mens ben dan de andere (aldus een specialiste) vind ik best wel leuk.En uitzonderlijk maar 1mens op de 6 miljard komt van de Heilige geest vermoed ik.Een beter verzekering had ik wel mogen hebben.
De Bruyne Stefan
 
Berichten: 552
Geregistreerd: 20 okt 2006, 18:22
Woonplaats: Leuven

Re: ster van Betlehem

Berichtdoor Astrosmurf » 14 jan 2008, 19:42

De Bruyne Stefan schreef:Astrosmurf,nu denk ik wel terecht dat u zeer naïf bent.Als ge denkt dat ze in het vaticaan aan het hemel bespeuren zijn naar een of andere ster.

Mischien ben ik wel naief, maar dan ben ik niet de enige.
De sterrenwacht van het vaticaan
Avatar gebruiker
Astrosmurf
 
Berichten: 348
Geregistreerd: 02 nov 2006, 12:49

De ster van Betlehem.

Berichtdoor De Bruyne Stefan » 15 jan 2008, 19:49

"de sterren wacht van het vaticaan",de getuige van Jehova.Is men in de Rkk ook al niet 2008 jaar aan het wachten naar de wederkomst van de messias.
Als er op 2008 jaar geen bericht uit de hemel komt,klopt er volgens mij iets niet.
Of wel kan men op de sterrewacht van het vaticaan de ster niet zien.Ofwel is de RKK een sekte van kwakzalvers.
Ik weet nog heel goed hoe ik op oudjaarsavond 1999 op het feest van nieuwjaar 2000 zat te wachten.Er kwam echter niets om 4u s'morgens nam ik afscheid van vrienden en vriendinnen een desilusie rijker.Maar wel met een fles Dom Peringon rijker in mijn keelgat.Enkele weken eerder gekregen van een dienst van de Vlaamse gemeenschap.
Voor welke reden deze dienst met een fles van meer dan 50 euro de buschauffeur bedankte mag je zelf raden.
De Bruyne Stefan
 
Berichten: 552
Geregistreerd: 20 okt 2006, 18:22
Woonplaats: Leuven

Berichtdoor Kris Hauchecorne » 16 jan 2008, 19:59

Waarom krijg ik geen fles dom perignon van de vlaamse gemeenschap? En, neen, ik kan niet raden wat de buschauffeur heeft moeten doen voor die fles...
Geloven staat vrij, maar kwak blijft kwak.
Avatar gebruiker
Kris Hauchecorne
 
Berichten: 505
Geregistreerd: 26 okt 2006, 18:44

Re: De ster van Betlehem.

Berichtdoor TJ » 17 jan 2008, 17:45

De Bruyne Stefan schreef:Volgens mij zal de ster van Betlehem wel bedoeld zijn als beeldspraak.Volgens de bijbel had reeds een profeet voorspelt dat de messias in Betlehem geboren zou worden.Dus dat de drie wijzen een echt hemelse ster die hun voorging naar de plaats waar Jezus geboren werd is volgens mij zeer te betwijvelen.Overigens Jezus ster is onze zon.Of is het licht van Christus niet onze zon?Dus de ster van Betlehem is eigenlijk de zon van ons planetenstelsel.Hoewel ik hier dus wel degelijk niet zeker van ben.


Al-hoewel de ster een ruimte-scheepje was met spiegels, extra gepoetst door, spaceman. Dat reflecteerde de zon, zo konden de drie wijzen het spiegelbeeld volgen, die leide naat jezus. Die als het licht van deze wereld gekomen was. Als hij in vol ornaat was verschenen zou, iedereen gebakken zijn/geworden en was de inhoud van de fles ook verdampt.

Het zou kunnen maar, ben hier ook niet echt zeker van.
A spaceman came travelling.
TJ
 
Berichten: 28
Geregistreerd: 20 nov 2006, 03:21

Re: De ster van Betlehem.

Berichtdoor Astrosmurf » 17 jan 2008, 19:18

TJ schreef: Als hij in vol ornaat was verschenen zou, iedereen gebakken zijn/geworden en was de inhoud van de fles ook verdampt.


Dat zou pas zonde zijn. Afbeelding
Avatar gebruiker
Astrosmurf
 
Berichten: 348
Geregistreerd: 02 nov 2006, 12:49


Keer terug naar Fictie of werkelijkheid?

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast