Pagina 1 van 1

Overheidsgeld verdwenen

BerichtGeplaatst: 29 okt 2018, 14:28
door HERREBOUTKARL
Een Analyse van prof Skidmore en financieel adviseur Fitts bracht aan het licht dat de VS-overheid in de voorbije 20 jaar voor een gecumuleerd bedrag van 21 triljoen (= 21.000 miljard) $ aan niet traceerbare uitgaven geboekt heeft.

Nu, wat is dat eigenlijk? Als uw boeken tonen dat er 1000 op de bank staat, en de bankrekening zegt 800, en je hebt geen bewijs voor waar die 200 heeft voor moeten dienen, dan moet je 200 afboeken als 'unaccounted'. Dat is geen ongewone zaak, zij het dat het slechts sporadisch kan voorvallen. Moest je dat als bedrijf te dikwijls doen zou je daarvoor bij een belastingcontrole gegarandeerd en gerechtvaardigd miserie mee krijgen.

Nu kun je zeggen, tja so what, papieren bewijzen vergaan... tot je weet dat dit getal overeenkomt met de overheidsschuld van de federale overheid van de VS. Niet dat het ongeveer gelijk is, wel de omvang is te noteren: ongeveer 1000 miljard per jaar. Tegenover dat cijfer staat een BBP dat steeg van ongeveer 10.000 mia tot 18.600 mia de voorbije 20 jaar. Tussen 10 Ć  5 % van het BBP is een voor de VS federale overheid onbekende uitgave. De federale belastingen harken zo'n 18-20% van het BBP naar binnen, wat voor 2018 overeenkomt met ergens een 3000 miljard. Daarvan verdwijnt dus 1/3...

https://en.wikipedia.org/wiki/National_ ... ted_States

Dat zijn geen vergissingen meer of smeergeld of ander ongeine verrijking in de ambtenarensfeer zoals inktcartridges meedoen naar huis.

Ook noteren dat men in veel gevallen over onvolledige rapportering heeft moeten beschikken, het gevonden bedrag is dus als een minimumbedrag te lezen.

In Nederland is onlangs ook zoiets blootgelegd, ik vraag me af hoe het hier in foefelbelgiƫ zit. De OESO besloot een aantal jaren terug al dat 30% van het overheidsgeld verspil wordt, maar geen woorden over niet-verantwoorbare uitgaven.

Het artikel

https://www.forbes.com/sites/kotlikoff/ ... elling-us/