Meer vragen over sektarische groeperingen

Jozef Rulof, Getuigen van jehovah, Opus Dei, Scientology, Mormonen, Avatar, De Graalbeweging, School voor Filosofie, Steiner-pedagogie, Moon, Children Of God, Pinkstergemeenten, Belgische Wicca, Belgische Kerk van Satan, Sahaja Yoga, ... Ook info ivm het sektenrapport, slachtofferhulp, en studies over sekten.

Meer vragen over sektarische groeperingen

Berichtdoor Sisyphus » 10 okt 2007, 15:50

Meer vragen over sektarische groeperingen

Onderzoekscentrum kreeg in 2004 al honderdentien vragen voor informatie

GENT Het aantal vragen over sektarische organisaties is in enkele jaren verdrievoudigd. Dat zegt het onderzoekscentrum Iacsso. Gezondheidszorg is een belangrijk aandachtspunt van Iacsso. In een aantal sektes en nieuwe religieuze bewegingen spiegelt men de leden immers voor dat ze al biddend zullen genezen.

,,Als je ernstig ziek bent en je krijgt te horen dat enkel bidden je zal redden, dan is dat levensgevaarlijk''

WIE uit een sekte stapt, worstelt dikwijls jaren later nog met twijfels en angstgevoelens'', zegt Isabelle. Haar naam is fictief, ze vangt slachtoffers van sekten op en blijft liever anoniem. Isabelle maakt deel uit van Sas, een Studie- en Adviesgroep Sekten. ,,Het is heel moeilijk om met een sekte helemaal te breken, dikwijls blijven schuldgevoelens hangen. Soms worden mensen uit een sekte gegooid omdat ze bepaalde regels hebben overtreden. Anderen kunnen de strenge eisen niet meer aan en worden depressief. Of ze komen tot het inzicht dat bepaalde leerpunten toch niet helemaal kloppen, maar vrezen voor de gevolgen die dat zal hebben, bijvoorbeeld voor hun leven na de dood.'' De problemen waarmee deze mensen kampen zijn legio: onzekerheid, soms ook psychische problemen. Vaak komen ze in een sociaal isolement terecht, omdat ze van hun familie en vrienden zijn vervreemd. Sommigen kijken ook aan tegen financiële en juridische moeilijkheden. Als de ene partner uit de sekte stapt en het komt tot een relatiebreuk, rijzen er dikwijls vragen over het hoederecht van de kinderen.

,,Het jaar is nog maar pas begonnen, maar we hebben al 110 vragen om informatie gekregen'', zegt Eric Brasseur, directeur van Iacsso, het informatie- en adviescentrum inzake schadelijke sektarische organisaties. ,,Daar zitten zestig vragen tussen van mensen die zich zorgen maken over een kennis of familielid. Ze merken dat bijvoorbeeld hun dochter problemen heeft, of dat het contact plots heel moeilijk loopt. Dan willen ze meer weten over het profiel en de standpunten van de beweging waar hun dochter lid van werd'', aldus Brasseur.

Hij zegt dat sinds de beginjaren van Iacsso in 1998 het aantal vragen is verdrievoudigd, wellicht vooral omdat de organisatie beter bekend raakt. Iacsso is een wetenschappelijk onderzoekscentrum dat werd opgericht in de nasleep van de parlementscommissie die zich in 1997 boog over het probleem van sektes en nieuwe religieuze bewegingen. Dat leidde tot een rapport met als bijlage een omstreden index waarin 189 groeperingen werden vermeld. Het parlement heeft die index nooit goedgekeurd.

Iacsso wijst erop dat het fenomeen voortdurend verandert. De afgelopen jaren kreeg het centrum vragen over 72 van de 189 groeperingen die in de index werden opgenomen. Maar Iacsso heeft ook 170 dossiers geopend over organisaties die daar niet in voorkomen. De publieksvragen die binnenlopen, fungeren als een soort barometer. Uit het tweejaarlijkse rapport 2001-2002 blijkt dat de meeste vragen over Jehova's getuigen worden gesteld. Maar er lopen ook veel vragen binnen over groeperingen die een afgeleide zijn van het boeddhisme, hindoeïsme of katholicisme. Verder ook over esoterisme, new age en het neopaganisme.

Iacsso wijst erop dat zijn onderzoek zich toespitst op alle religieuze en spirituele organisaties die een risico kunnen opleveren. ,,Vrij veel groeperingen functioneren autonoom, de leider is niet benoemd door een instituut. Daardoor is er weinig controle. Sommigen geven een heel eigen interpretatie aan geloofspunten en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Een typisch voorbeeld is geneeskunde. Als je ernstig ziek bent en je krijgt te horen dat enkel bidden je zal redden, dan is dat levensgevaarlijk'', zegt Brasseur.

In bepaalde religieuze genootschappen wijst men klassieke geneeskunde niet af, maar gelooft men wel in genezing door handoplegging, dat als het werk van de heilige geest wordt beschouwd. Brasseur wijst ook op het gevaar van niet-wetenschappelijke vormen van geneeskunde. ,,Er bestaat een hele waaier van therapieën die door niet-opgeleide mensen worden gegeven. Een aantal groeperingen promoot die behandelwijzen actief. De emotionele betrokkenheid van de leden is er vaak groot, dat maakt hen nog kwetsbaarder. Als men zich daarnaast ook naar behoren verzorgt, is er geen probleem. Maar het gevaar is dat men de effectief werkende geneeskunde overboord gaat gooien.''

De vzw Sas organiseert op 21 maart een ontmoetingsdag. Met lezingen over wat het voor een kind betekent om op te groeien in een sekte en over hoe om te gaan met fanatiek gedrag.

users.pandora.be/sasvzw
www.iacsso.be

Van onze medewerkster Hilde Pauwels
De Standaard, pagina 2, 674 woorden
© 2004 Vlaamse Uitgeversmaatschappij n.v.
Avatar gebruiker
Sisyphus
Beheerder
 
Berichten: 183
Geregistreerd: 19 okt 2006, 12:55
Woonplaats: div

Berichtdoor Piet5 » 10 okt 2007, 23:20

Veel nationale sektenvoorlichtingsorganisaties, zoals SAS in België, vallen onder IACCSO, maar omdat de godsdienstwetgeving, de inspecties gezondheidszorg, de wetgevingen op het gebied van vrijheid van meningsuiting, de vergunningen om religieuze stichtingen e.d. per land verschillen is het moeilijk voor IACCSO om verder te gaan dan voorlichting. Ik kreeg wel eens een dossier om TM en goeroe Maharishi Mahesh Yogi in Vlodrop aan de kaak te stellen, maar dat doet IACCSO zelf niet, want dan kunnen ze tot mikpunt worden van tegenaanvallen vanuit sekten. Fijn dat IACCSO er is als meldpunt in Europa, maar passeer een nationaal meldpunt als SAS daarbij s.v.p. niet.
Wees wijs op je levensreis
Piet5
 
Berichten: 498
Geregistreerd: 14 nov 2006, 13:38
Woonplaats: Leeuwarden


Keer terug naar Klachtenlijn over sekten of sektarisme - sektenleiders en goeroes

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast