'Onderzoek sekten zit op droog zaad'

Jozef Rulof, Getuigen van jehovah, Opus Dei, Scientology, Mormonen, Avatar, De Graalbeweging, School voor Filosofie, Steiner-pedagogie, Moon, Children Of God, Pinkstergemeenten, Belgische Wicca, Belgische Kerk van Satan, Sahaja Yoga, ... Ook info ivm het sektenrapport, slachtofferhulp, en studies over sekten.

'Onderzoek sekten zit op droog zaad'

Berichtdoor Sisyphus » 22 jun 2007, 15:42

'Onderzoek sekten zit op droog zaad'

BRUSSEL l Tien jaar na de parlementaire onderzoekscommissie naar sektarische organisaties is er concreet op het terrein nog maar weinig veranderd. Terwijl de dreiging vandaag de dag groter is dan ooit. Dat stelt sektespecialist Luc Willems (Open Vld).

Door Cathy Galle

De parlementaire onderzoekscommissie Sekten deed in 1997 een resem aanbevelingen. In 2004 werd binnen het parlement een werkgroep opgericht om na te gaan wat er geworden is van die aanbevelingen. Er kwamen nieuwe, dringende, aanbevelingen, die opnieuw dode letter bleven.

Maar de sektedreiging is vandaag de dag reëler dan ooit, meent uittredend senator Luc Willems, indertijd verslaggever bij de parlementaire onderzoekscommissie en vorig jaar voorzitter van de werkgroep. Sekten zijn in ons land meer en meer actief, alleen gaan ze steeds discreter te werk. "We merken al geruime tijd dat sekten steeds meer infiltreren in de sociale sector en in de sector van de beroepsopleidingen", stelt Willems. "Het gaat dan om organisaties die op zich perfect verdedigbare producten aanbieden, zoals een cursus voor kinderen met leerproblemen, maar die gelieerd zijn met een sektarische organisatie, waardoor we ons de vraag kunnen stellen of hun echte bedoeling niet vooral ledenwerving is."

Om een concreet beeld van de situatie te krijgen is in de nasleep van de parlementaire onderzoekscommissie wel een Informatie- en Adviescentrum inzake schadelijke sektarische organisaties (IACCSO) opgericht. Het centrum geniet grote faam in binnen-en buitenland met zijn uitgebreide bibliotheek over de materie. Het beantwoordde in 2005 en 2006 samen ook 1.672 vragen van burgers en diensten. Maar het heeft dringend meer middelen en mogelijkheden nodig om ook echt een invloed te kunnen uitoefenen, waarschuwt Willems.

Een van de aanbevelingen was dat er binnen het centrum een 'early warning system' werd ingesteld, waarmee bedrijven konden worden gewaarschuwd voor beroepsopleidingen die niet helemaal 'zuiver' zijn. Willems: "Sektarische organisaties werken vaak via schermvennootschappen die onder meer stages, opleidingen en seminaries aanbieden. Het is zowel een verdoken ronseltechniek als een manier om in economische kringen te infiltreren. Het is dan ook van primordiaal belang het bedrijfsleven daarover in te lichten. Maar zo'n systeem is er nog altijd niet. Het centrum kreeg er vorig jaar wel één personeelslid bij: een bibliothecaris."

Ook oud-justitieminister Tony Van Parys (CD&V) noemt het jammer dat er maar weinig van de aanbevelingen uitgevoerd werden. "Neem nu de coördinatiecel, die opgericht werd om de informatieuitwisseling tussen Staatsveiligheid en bevoegde diensten te coördineren. Ik heb indertijd zelf nog Serge Brammertz aangesteld als voorzitter. Na zijn vertrek heeft de cel een zevental jaar geen effectieve voorzitter gehad. Dan kun je niet verwachten dat de Staatsveiligheid informatie gaat doorspelen naar een dergelijke cel."

We merken al geruime tijd dat sekten steeds meer infiltreren in de sociale sector en in die van de professionele opleidingen

----------------------------------
© 2007 De Persgroep Publishing
Publicatie: De Morgen
Publicatiedatum: 22 juni 2007
Auteur: Cathy Galle
Laatst bijgewerkt door Sisyphus op 10 jun 2008, 01:57, in totaal 2 keer bewerkt.
Avatar gebruiker
Sisyphus
Beheerder
 
Berichten: 183
Geregistreerd: 19 okt 2006, 12:55
Woonplaats: div

Berichtdoor Piet5 » 26 jun 2007, 10:26

Steeds meer sekten kennen de mazen van de wet en maken gebruik van de in Europa geoorloofde vrijheid van godsdienst, van meningsuiting, van vereniging en vergadering en de pioniers infiltreren in het door hen te veroveren gebied, zoals de gezondheidszorg.
Volgende maand is er in Brussel een congres over sekten, geörganiseerd vanuit Amerika door een sektenvoorlichtingsorganisatie aldaar. Daarvan is mr. Langone de 'spreekbuis' om mensen door te verwijzen naar de specifiek voor hem of haar bestemde persoon of instantie, want als er opvang nodig is dan verschilt die per individu, per sekte en per familie, waar het sektelid uit komt.
Wees wijs op je levensreis
Piet5
 
Berichten: 498
Geregistreerd: 14 nov 2006, 13:38
Woonplaats: Leeuwarden


Keer terug naar Klachtenlijn over sekten of sektarisme - sektenleiders en goeroes

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast