scientology stuurt boeken naar bibliotheken

Jozef Rulof, Getuigen van jehovah, Opus Dei, Scientology, Mormonen, Avatar, De Graalbeweging, School voor Filosofie, Steiner-pedagogie, Moon, Children Of God, Pinkstergemeenten, Belgische Wicca, Belgische Kerk van Satan, Sahaja Yoga, ... Ook info ivm het sektenrapport, slachtofferhulp, en studies over sekten.

scientology stuurt boeken naar bibliotheken

Berichtdoor curantil » 06 nov 2008, 14:06

http://www.standaard.be/Artikel/Detail. ... d=2722JPT4

BRUSSEL - Zowat alle Vlaamse bibliotheken kregen ongevraagd een luxueuze versie van het verzamelde werk van L. Ron Hubbard toegestuurd. Was (niet) getekend: Scientology. De meest bibs weten niet goed wat ze er mee aanmoeten.


Er staat in het artikel dat de meeste bibliotheken de boeken niet in de rekken zullen zetten, maar eventueel wel in de archieven.

Ik weet niet of ik het volledige artikel hier mag posten. De standaard laat na enkele dagen zijn artikels alleen nog zien aan betalende klanten.
Ik wil het volledige artikel wel posten indien iemand kan bevestigen dat dit volgens de regels mag.
curantil
 
Berichten: 226
Geregistreerd: 06 nov 2008, 10:59

Re: scientology stuurt boeken naar bibliotheken

Berichtdoor Blueflame » 06 nov 2008, 14:26

Welkom op dit forum, curantil

curantil schreef:
Ik wil het volledige artikel wel posten indien iemand kan bevestigen dat dit volgens de regels mag.


Ja, maar dan wel zeer duidelijk de bron vermelden.
bv.

© De standaard
Publicatiedatum 6 november 2008
Geert Sels

Of:

Door Geert Sels
De Standaard
6 november 2008.

U begrijpt : als het maar duidelijk is van waar en van wie het komt.

Mvg.
Nonsense is our core business
Avatar gebruiker
Blueflame
Site Admin
 
Berichten: 4139
Geregistreerd: 20 okt 2006, 12:43

Berichtdoor curantil » 06 nov 2008, 14:30

Ok. Hier is heel het artikel dan.

BRUSSEL - Zowat alle Vlaamse bibliotheken kregen ongevraagd een luxueuze versie van het verzamelde werk van L. Ron Hubbard toegestuurd. Was (niet) getekend: Scientology. De meest bibs weten niet goed wat ze er mee aanmoeten.
BOEKEN

Van onze redacteurHet was een pakket om u tegen te zeggen. Meestal zaten er achttien hoogkwalitatieve boekdelen van de Scientology-schrijver Ron Hubbard in én een dvd. De boeken hadden een harde kaft, waren gebonden en rijkelijk geïllustreerd en hadden voor elk nieuw hoofdstuk een uitsnijding. Als afzender was New Era Publications vermeld, een uitgeverij in Glostrup in Denemarken.

Het hele pakket was gratis. Meer zelfs, op eenvoudig verzoek konden de bibliotheken nog extra materiaal laten aanrukken. Op een antwoordkaart konden ze aangeven wat ze met de aanwinsten zouden doen: in de leeszaal zetten, in de rekken plaatsen of inhet magazijn opnemen. Niets doen was blijkbaar geen optie.

Toch is dat laatste wat veel bibliothecarissen van plan zijn. Eind oktober gooide de bibliothecaresse van Zonhoven het probleem in de groep op het internetforum van de vakgenoten. Haar slotakkoord klonk lichtjes wanhopig: 'Moeten we ons zorgen maken?' Waarop ze vroeg of er nog iemand zo'n doos ontvangen had.

Dat hadden de collega's. Een telefoonronde bracht ons in Maaseik, Heist op den Berg, Denderleeuw, Dilbeek en Ternat. Overal hadden ze het basispakket gekregen. In de bibliotheek van Gent was het zelfs iets meer. Daar had de gulle verzender rekening gehouden met een distributie over verschillende filialen. Er zaten tussen de vijftig en zestig boeken in.

'De teksten waren vertaald in het Nederlands', zegt Anja Gevaert uit Heist op den Berg. 'De boeken waren van hoge kwaliteit en glossy uitgegeven. Ik schat dat ze aan drukkosten zowat 250 euro moeten kosten. Daar komen nog de verzendingskosten bij. Ze werden uit Denemarken geleverd via een koerierbedrijf. We hebben geantwoord dat men ze binnen de maand mocht ophalen. Zoniet brengen we ze naar de container.'

Neutraal

Karla De Greve uit Maaseik koos dezelfde opstelling. 'De boeken hadden net geen goudsnee. Als je het in de winkel koopt, kost zo'n boek toch al gauw dertig euro. We hebben laten weten dat we de boeken niet in onze collectie opnemen. In ons magazijn zit één introducerend werk over Scientology. Wie het wil raadplegen, kan dat. Van titels over andere levensbeschouwingen hebben we vergelijkbare aantallen in huis.'

Het ziet er naar uit dat de actie breed is opgezet. Maar het steunpunt voor bibliotheken is er niet van op de hoogte of de zowat driehonderd filialen in Vlaanderen een pakket hebben gekregen. Maja Coltura: 'Een bib moet democratisch, toegankelijk en pluralistisch zijn. En ze moet neutraal en objectief zijn. Of titels van Scientology daaraan voldoen, moet men ter plaatse uitmaken. Als men regelmatig informatie toegestuurd krijgt, kan ik me inbeelden dat het aandeel te zwaar doorweegt in het geheel.'

Die afweging heeft de bibliotheek van Gent gemaakt. Koen Temmerman: 'Wat in het pakket doorzichtig was als propaganda, hebben we eruit gehaald. We willen wel onze functie tot informeren waarnemen. Als er maatschappelijke discussies zijn, moeten lezers de brontekst kunnen raadplegen. We hebben dus exemplaren in het magazijn zitten. Dat doen we met Hubbard, maar ook met boeken over het negationisme en het creationisme.'

In het Deense Glostrup bevestigt men ons dat New Era Publications de pakketten verspreidde. Een medewerker omschrijft de activiteiten als 'een uitgeverij die zich voornamelijk toelegt op het werk van Ron Hubbard'. De officiële woordvoerder was gisteravond niet bereikbaar.

Fabio Amicarelli, de directeur van de Europese Scientologyzetel in Brussel, was wel bereid om een woordje uitleg te geven. 'Het is geen Vlaamse, maar een wereldwijde informatiecampagne. Omdat er vraag naar is, willen we Hubbards boeken vanaf de jaren 1940 tot zijn overlijden ter beschikking stellen. Ze zijn allemaal opnieuw vertaald, in vijftien talen. Omdat dit de ultieme editie is, is het nu de juiste tijd. Gezien de massale productie, valt de kostprijs nogal mee.'Geert Sels

Door Geert Sels
De Standaard
6 november 2008.
curantil
 
Berichten: 226
Geregistreerd: 06 nov 2008, 10:59

Berichtdoor redwasp » 06 nov 2008, 16:10

vrede,

organiseren de volgelingen van fictionist lafayette r.h. een uitverkoop? gaan ze de schrijfsels van die man nu ook gratis aanbieden? hoe zal de Co$ dat financieel overleven?

vrede,

redwasp
la illaha ila allah, wahdahu, la sharikalahu
redwasp
 
Berichten: 303
Geregistreerd: 24 dec 2007, 18:33

Berichtdoor Piet5 » 06 nov 2008, 17:39

In Nederland houdt het bibliotheekwezen scientology in de gaten en weigeren de aanbiedingen.
Ik vraag me af hoeveel containers vol boeken in de papierversnipperaar komen.
Wees wijs op je levensreis
Piet5
 
Berichten: 498
Geregistreerd: 14 nov 2006, 13:38
Woonplaats: Leeuwarden

Berichtdoor Anton » 29 jan 2009, 09:23

Piet5 schreef:

In Nederland houdt het bibliotheekwezen scientology in de gaten en weigeren de aanbiedingen.
Ik vraag me af hoeveel containers vol boeken in de papierversnipperaar komen.


Is dat echt zo? De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft 'Dianetics' van Hubbard wél in haar bestand. Mogelijk dat andere bibliotheken er een ander beleid op na houden.
Anton
 
Berichten: 162
Geregistreerd: 06 nov 2006, 08:17


Keer terug naar Klachtenlijn over sekten of sektarisme - sektenleiders en goeroes

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast