(inflatie)index

Einde der tijden, mislukte voorspellingen, Nostradamus, voorspellingen in verschillende culturen, self-fulfilling prophesies, ...

(inflatie)index

Berichtdoor Extract » 10 maart 2011, 13:48

Korte introductie

Laat ons het loslaten van de (inflatie)index eens een keertje anders beschouwen, economisch gezien dit keer. Economie betreft het vinden van een redelijk evenwicht in functie van ons welzijn, in materiële zin rekeninghoudend met de grondstoffen die moeder aarde ons verschaft. Eenvoudig gesteld zal bij een schaarste aan een gegeerd goed de prijs stijgen, het eenvoudige spel van vraag en aanbod, dit kennen we allemaal.

Nu, wanneer we vasthouden aan de (inflatie)index stijgen automatisch onze lonen waardoor er een vervorming ontstaat van het spel van vraag en aanbod bij schaarste. Immers, stel dat bvb suiker schaars zou zijn en de prijs omwille hiervan zou stijgen. De automatische aanpassing van het loon maakt ons niet bewust van deze schaarste, we kunnen immers nog steeds evenveel suiker kopen omdat we gewoon meer geld krijgen. Deze automatische aanpassing induceert derhalve geen gedragswijziging in het verbruik van die suiker waardoor we deze schaarste op de spits gaan drijven. Extreem gesteld lopen we dan het risico om met een schok wakker te worden wanneer er helemaal geen suiker meer is. Een boterham met choco, vergeet het maar !!!!

Maar wat biedt de praktijk nu ? Elk verzet tegen het loslaten van deze (inflatie)index wordt gedreven uit angst voor verlies van koopkracht, en dus niet zozeer op basis van zuiver economische redenen (ic schaarste). Al zal er een correlatie bestaan tussen het bestedingsevenwicht en het monetaire evenwicht, heden worden we vooral geconfronteerd met de neveneffecten van het monetaire (on)evenwicht. Immers, gezien de globalisering beseffen we nu pas echt dat bvb de Chinezen ook bestaan en ook, net zoals wij, rijker willen worden. Al is een debat over ‘rijk’ beslist de moeite waard, de druk die we in onze nabije omgeving ervaren is er in eerste instantie één van monetaire aard. Deze druk laat ons dan zoeken naar middelen om de concurrentie met bvb China aan te gaan waardoor het loslaten van de inflatie(index) geopperd wordt. Een dergelijke ingreep om louter monetaire redenen stemt ons natuurlijk niet vrolijk, een stemming die zeer congruent is aangezien het regressie voorspelt, tegengesteld aan de progressie die evolutie inherent in zich draagt. Het heden is immers zwanger van de toekomst, inclusief de pre- en postnatale depressies die inherent zijn aan dit ontwikkelingsproces.

De vraag stelt zich nu of we ook alternatieven hebben om ons uit deze hachelijke situatie te bevrijden ? Tenzij we al het nobele studiewerk van velen voor ons willen ontkennen, is het antwoord hierop simpelweg ‘ja’. Dit antwoord moge misschien onthutsend zijn en ongeloofwaardig, toch is dat niet zo onwaarschijnlijk dan het gevoel dat we er nu misschien bij krijgen. Immers, wanneer we, zoals wetenschappers ons vriendelijk verzoeken, aandacht krijgen voor het monetaire spel dat we thans spelen, dan blijkt dat een opwaardering van het monetaire systeem ons toegang verleent tot een vreedzaam herstel van het monetaire evenwicht.

Het vervolg zou gaan over neutraliserende katalysators en kruiskatalytische cycli ...
Extract
 
Berichten: 260
Geregistreerd: 14 nov 2009, 10:05

Re: (inflatie)index

Berichtdoor Extract » 27 maart 2011, 11:44

Door het monetaire onevenwicht wordt ook het zicht op een zuivere economie vervormd en is schaarsteinflatie helemaal niet duidelijk meer. Hierdoor lopen we het risico om met z'n allen met onze kop tegen de muur te lopen als morgen plots blijkt dat er inderdaad schaarste heerst. Net hierom heeft het spelen van Monopoly niets met economie te maken. Economie betreft nochtans het redelijke evenwicht vinden tussen een bestedingsevenwicht en het monetaire evenwicht. En als de Goden kwaad zijn op ons en absoluut onze oogsten willen verpesten, dan zullen jij en ik daar weinig kunnen tegen doen. Maar in functie van het monetaire evenwicht kunnen we wel ons verstand gebruiken, tenzij we ook dat wil ontkennen natuurlijk. En dat verstand gebruiken is iets waarvoor we politiek betalen, niet waar ? Ze hebben niks anders te doen dan dat, maar wat doen ze ermee ?

Het vervolg zou gaan over neutraliserende katalysators en kruiskatalytische cycli ...
Extract
 
Berichten: 260
Geregistreerd: 14 nov 2009, 10:05

Re: (inflatie)index

Berichtdoor Kris Hauchecorne » 29 maart 2011, 12:50

In geval van schaarste van noodzakelijke goederen/diensten bestaat er een beter oplossing dan gewoon beroep doen op stijgende prijzen. Een beproefde methode is bijvoorbeeld deze grondstoffen rantsoeneren (zie tweede wereldoorlog: in plaats van woekerprijzen toe te laten gingen sommige zaken gewoon op de bon, de parallelle zwarte markt was wel een probleem natuurlijk). Het voordeel is dat iedereen dan tenminste iets heeft.

Vergelijk met brandstofprijzen: sommigen beweren wel eens dat de brandstofprijzen nog te laag zijn. Als de brandstofprijzen hoog genoeg worden denken mensen meer na over hun brandstofverbruik en zullen allerlei problemen vanzelf opgelost geraken zoals CO2-uitstoot, fijn stof, files,... Mijn vraag is dan: hoe hoog moeten de brandstofprijzen zijn opdat bijvoorbeeld Jean-Marie Dedecker zou beginnen na te denken over zijn brandstofverbruik? Wie van ons zou er dan nog met zijn auto kunnen rijden? Voor vele mensen zijn de brandstofprijzen nu echt al wel hoog. Voor anderen nog veel te laag. De vrije markt is wat dat betreft echt wel intrinsiek onrechtvaardig. Eigenlijk is een vrijemarktsysteem enkel geschikt voor luxegoederen.

Bijkomend probleem van de vrije markt is dat prijzen niet gekoppeld zijn aan grondstofprijzen. Het betreft hier vrijloopkoppelingen zoals bij een fiets: vooruit volgen de prijzen maar achteruit meestal niet. Dát is de grondreden van inflatie. Als je iets aan inflatie wil doen kan je beter daar iets aan doen. Het afschaffen van de index zou op de inflatie maar een zéér beperkt effect hebben dat ook nog eens beperkt zou zijn in de tijd. Een klein effect dat maar een paar maanden zou duren want dat is namelijk hoelang het duurt voor er gewenning optreedt en iedereen weer verder doet als voorheen. Het zou maar weer een cadeautje zijn aan mensen/bedrijven die het niet echt nodig hebben en die gewoon dankjewel zeggen en dat cadeautje in hun zak stoppen (zie bijvoorbeeld de btw-verlaging in de horeca om zwartwerken tegen te gaan: er zouden veel minder zwartwerkers zijn en de horeca zou zijn tarieven kunnen laten zaken zodat de hele sector ondanks de crisis weer zou aantrekken. De tarieven zijn bijna nergens gezakt, in tegendeel, en het zwartwerk gaat uiteraard gewoon door). Het zou een klein positief effect hebben op de economie (inflatie) maar een heel groot negatief effect op de levensomstandigheden van een heleboel mensen. Neen bedankt dus. Laat die index maar rustig blijven, hij beschermt en hele boel zwakkeren in deze samenleving.

Als je iets aan de inflatie wil doen kan je beter iets aan de oorzaken doen. De index is duidelijk niet de oorzaak van inflatie maar is in het leven geroepen als een gevolg van inflatie.
Geloven staat vrij, maar kwak blijft kwak.
Avatar gebruiker
Kris Hauchecorne
 
Berichten: 505
Geregistreerd: 26 okt 2006, 18:44


Keer terug naar Voorspellingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast