https://www.rtlz.nl/algemeen/binnenland/hoe-aanhangers-van-het-vliegend-spaghettimonster-de-ambtenarij-horendol-maken
Gemeentes worstelen sinds een aantal jaren met bijzondere aanvragen voor reisdocumenten en rijbewijzen. Ambtenaren weten zich geen raad met de leden van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Zij willen per se poseren voor hun officiële foto's met een vergiet op hun hoofd.
Uit documenten die zijn geopenbaard na een WOB-verzoek blijkt dat er de afgelopen jaren tientallen aanvragen zijn gedaan door mensen met een vergiet-foto. Maar ja, wat moet je daarmee als baliemedewerker?
RTL-Nieuws heeft een overzicht gemaakt van deze worsteling van de Nederlandse ambtenarij. Het antwoord op het WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) beslaat 204 pagina's.
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/wob-verzoeken/2017/09/05/besluit-wob-verzoek-over-aanvragen-reisdocumenten-door-leden-van-de-kerk-van-het-vliegend-spaghettimonster/Besluit+wob-verzoek++om+informatie+inzake+aanvragen+voor+reisdocumenten+door+leden+van+de++Vliegend+Spaghettimonster+kerk.pdf
Eerste meldingen
De eerste melding van pastafarians in de gemeentelijke systemen dateert van 2012. "Bij ons verscheen zojuist een man die lid is van het pastafar(ian)ise (vliegend spaghettimonster). Hij had een soort vergiet op zijn hoofd. (…) mogen wij deze pasfoto accepteren?", schrijft een ambtenaar.
Trend
Vanaf 2014 lijkt er een trend geboren. De vragen van vertwijfelde gemeentebeambten over pastafarians stromen binnen bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.
Die reageert op 28 juli 2015 als volgt op een vraag of er al gevallen bekend zijn van pastafari: "Soortgelijke gevallen zijn zeker bij ons bekend. Tot nu toe ken ik geen geval waarin het verzoek van de burger is gehonoreerd."
Helaas, het gaat toch mis
Alle richtlijnen en verdedigingslijnen ten spijt, gaat het dan toch mis. De gemeente Leiden blijkt op 29 februari een paspoort en rijbewijs te hebben afgegeven aan iemand die met vergiet op de pasfoto staat.
Dat had niet moeten gebeuren. "Wij veronderstelden dat gemeenten ons in een dergelijk geval altijd wel zouden benaderen", schrijft een ambtenaar van het ministerie.
Een intern bericht van de gemeente Groningen waarschuwt medewerkers dan ook: "Het spaghettimonster slaat opnieuw toe. Een dergelijk geval kan zich ook in Groningen voordoen. Wees er dus op voorbereid…"


