Nederlandse overheid versus spaghettimonster

Geloofspunten/theologie, fundamentalisme, creationisme, intelligent design, tegenstrijdigheden in godsdienstige geschriften, discriminatie, mirakelverhalen, religieuze belevingen, rituelen, waarden en normen ...

Nederlandse overheid versus spaghettimonster

Berichtdoor Magnolia » 06 sep 2017, 21:18

Hoe aanhangers van het Vliegend Spaghettimonster de ambtenarij horendol maken

https://www.rtlz.nl/algemeen/binnenland/hoe-aanhangers-van-het-vliegend-spaghettimonster-de-ambtenarij-horendol-maken

Gemeentes worstelen sinds een aantal jaren met bijzondere aanvragen voor reisdocumenten en rijbewijzen. Ambtenaren weten zich geen raad met de leden van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Zij willen per se poseren voor hun officiële foto's met een vergiet op hun hoofd.

Uit documenten die zijn geopenbaard na een WOB-verzoek blijkt dat er de afgelopen jaren tientallen aanvragen zijn gedaan door mensen met een vergiet-foto. Maar ja, wat moet je daarmee als baliemedewerker?RTL-Nieuws heeft een overzicht gemaakt van deze worsteling van de Nederlandse ambtenarij. Het antwoord op het WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) beslaat 204 pagina's.

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/wob-verzoeken/2017/09/05/besluit-wob-verzoek-over-aanvragen-reisdocumenten-door-leden-van-de-kerk-van-het-vliegend-spaghettimonster/Besluit+wob-verzoek++om+informatie+inzake+aanvragen+voor+reisdocumenten+door+leden+van+de++Vliegend+Spaghettimonster+kerk.pdf

Eerste meldingen
De eerste melding van pastafarians in de gemeentelijke systemen dateert van 2012. "Bij ons verscheen zojuist een man die lid is van het pastafar(ian)ise (vliegend spaghettimonster). Hij had een soort vergiet op zijn hoofd. (…) mogen wij deze pasfoto accepteren?", schrijft een ambtenaar.

Trend
Vanaf 2014 lijkt er een trend geboren. De vragen van vertwijfelde gemeentebeambten over pastafarians stromen binnen bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.
Die reageert op 28 juli 2015 als volgt op een vraag of er al gevallen bekend zijn van pastafari: "Soortgelijke gevallen zijn zeker bij ons bekend. Tot nu toe ken ik geen geval waarin het verzoek van de burger is gehonoreerd."


Helaas, het gaat toch mis

Alle richtlijnen en verdedigingslijnen ten spijt, gaat het dan toch mis. De gemeente Leiden blijkt op 29 februari een paspoort en rijbewijs te hebben afgegeven aan iemand die met vergiet op de pasfoto staat.

Dat had niet moeten gebeuren. "Wij veronderstelden dat gemeenten ons in een dergelijk geval altijd wel zouden benaderen", schrijft een ambtenaar van het ministerie.

Een intern bericht van de gemeente Groningen waarschuwt medewerkers dan ook: "Het spaghettimonster slaat opnieuw toe. Een dergelijk geval kan zich ook in Groningen voordoen. Wees er dus op voorbereid…":lol: :lol: :lol:
Avatar gebruiker
Magnolia
 
Berichten: 470
Geregistreerd: 19 okt 2010, 12:38

Re: Nederlandse overheid versus spaghettimonster

Berichtdoor Tom M » 06 sep 2017, 22:37

Als het niet zou lukken met een vergiet kunnen de dierbare FSM gelovigen hun godsdienst nog altijd belijden door een piratenhoed te dragen in het openbaar.
Soms vraag ik me af of die godsdienst nog verder gaat doorgroeien?
Nu nog als een soort van protest maar later, enkele eeuwen later ? , een eigen leven leidend.
Eventueel gerecupereerd door pientere machtswellustelingen.
"Moraal is het juiste doen, ongeacht wat je gezegd wordt. Religie is doen wat je gezegd wordt, ongeacht wat juist is." H.L. Mencken
Avatar gebruiker
Tom M
 
Berichten: 82
Geregistreerd: 27 sep 2013, 23:08

Re: Nederlandse overheid versus spaghettimonster

Berichtdoor Digit » 07 sep 2017, 07:25

Tja, zo is het met het christendom uiteindelijk ook gegaan!

Groetjes,

Digit
Wat is, IS !
Avatar gebruiker
Digit
 
Berichten: 8724
Geregistreerd: 09 nov 2006, 09:03

Re: Nederlandse overheid versus spaghettimonster

Berichtdoor willem_betz » 07 sep 2017, 22:52

Maar die hadden wel een keizer die hen een monopolie gaf en de concurrenten doodkneep. Dat kan wel wat helpen. :wink:
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Re: Nederlandse overheid versus spaghettimonster

Berichtdoor Renaat » 08 sep 2017, 18:38

Wat mij het meest verbaast (en toch ook verontrust) is dat men bijna letterlijk stelt dat een hoofddeksel op een foto voor zo'n document wel kan als dit 'verplicht is van de godsdienst' maar niet als het een 'vrije keuze is'. Ik stel echter vast dat in het 'hoofddoekendebat' waar 'vrijheid en eigen keuze' veelvuldig als argument wordt gegeven om het recht op het dragen van een hoofddoek toe te laten. Ergens klopt er dan toch iets niet.

Bovendien zijn er ook een pak mensen met gedegen kennis van de Koran die stellen dat er in de Koran nergens sprake is van een echte verplichting tot het dragen van een hoofddoek.

Renaat
Renaat
 
Berichten: 576
Geregistreerd: 28 jul 2012, 20:26

Re: Nederlandse overheid versus spaghettimonster

Berichtdoor Mees » 09 sep 2017, 11:44

Renaat schreef:Wat mij het meest verbaast (en toch ook verontrust) is dat men bijna letterlijk stelt dat een hoofddeksel op een foto voor zo'n document wel kan als dit 'verplicht is van de godsdienst' maar niet als het een 'vrije keuze is'. Ik stel echter vast dat in het 'hoofddoekendebat' waar 'vrijheid en eigen keuze' veelvuldig als argument wordt gegeven om het recht op het dragen van een hoofddoek toe te laten. Ergens klopt er dan toch iets niet. Bovendien zijn er ook een pak mensen met gedegen kennis van de Koran die stellen dat er in de Koran nergens sprake is van een echte verplichting tot het dragen van een hoofddoek.

Als verdraagzame ongelovigen door de knieën gaan voor gelovigen dan krijg je zo'n toestanden: EVRM (waarbij door het aanvaarden van godsdienstvrijheid flagrant misbruik automatisch een recht wordt.. athans in praktijk, en laat dat net hetgene zijn dat telt natuurlijk) en wetten die toelaten dat ongelovigen anders behandeld worden dan gelovigen.
Irreverence is the champion of liberty and its only true defence (Mark Twain)
Avatar gebruiker
Mees
 
Berichten: 1681
Geregistreerd: 07 jan 2009, 17:49

Re: Nederlandse overheid versus spaghettimonster

Berichtdoor Magnolia » 10 sep 2017, 23:53

Renaat schreef:Wat mij het meest verbaast (en toch ook verontrust) is dat men bijna letterlijk stelt dat een hoofddeksel op een foto voor zo'n document wel kan als dit 'verplicht is van de godsdienst' maar niet als het een 'vrije keuze is'. Ik stel echter vast dat in het 'hoofddoekendebat' waar 'vrijheid en eigen keuze' veelvuldig als argument wordt gegeven om het recht op het dragen van een hoofddoek toe te laten. Ergens klopt er dan toch iets niet.

Bovendien zijn er ook een pak mensen met gedegen kennis van de Koran die stellen dat er in de Koran nergens sprake is van een echte verplichting tot het dragen van een hoofddoek.

RenaatZoals het er nu voorstaat na de uitspraak van de rechter, zouden de pastafarians hun statuten moeten aanpassen en deze deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dan heeft men een goed uitgangspunt om alsnog op basis van een rechterlijke uitspraak pasfoto's met vergiet af te dwingen. ik zou als niet-pastafarian wel willen aanraden om het dragen van een vergiet alleen verplicht te stellen voor pasfoto's op officiële documenten voor degenen die die verplichting als dwingend ervaren. Daar zitten naar mijn idee voldoende aanknopingspunten met mensenrechten in.

:lol: :lol:
Avatar gebruiker
Magnolia
 
Berichten: 470
Geregistreerd: 19 okt 2010, 12:38

Re: Nederlandse overheid versus spaghettimonster

Berichtdoor amateur » 16 sep 2017, 17:56

Stel dat de pastafarians voorafgaand aan wekelijkse samenkomsten vanaf een torentje met luidsprekers in de wijde omtrek hoorbaar een samenvatting van hun denkbeelden zouden omroepen. Of dat een willekeurige politieke partij of sociale beweging iets dergelijk zou uithalen.

Drie keer raden wat er dan zou gebeuren?
amateur
 
Berichten: 115
Geregistreerd: 15 mei 2017, 18:06

Re: Nederlandse overheid versus spaghettimonster

Berichtdoor Magnolia » 29 nov 2017, 02:38

Mienke draagt ook op haar bruiloft een vergiet op haar hoofd

Interview met Pastafarian Mienke de Wilde in dagblad De Gelderlander:

NIJMEGEN - Mienke de Wilde, de Nijmeegse rechtenstudente, is naar de hoogste bestuursrechter gestapt in het conflict met de gemeente Nijmegen. De Wilde wil voor haar nieuwe rijbewijs een pasfoto met een vergiet op haar hoofd. Die vergiet hoort bij haar geloof, zegt ze, het is een religieus hoofddeksel.

Mienke de Wilde is pastafariër: aanhanger van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Nijmegen accepteert de pasfoto niet. 'De kerk van het Vliegend Spaghettimonster is geen godsdienst of levensovertuiging', oordeelde Nijmegen eerder. Nu moet de Raad van State zich er over buigen.

De kwestie loopt sinds januari dit jaar. Toen wees de gemeente Nijmegen het verzoek van Mienke de Wilde af. Intussen is er in haar leven een hoop veranderd. Haar rijbewijs is verlopen, dus officieel mag ze geen autorijden. Niet handig als je vriend in Vorden woont, een buitengebied waar ze bijna altijd is. En ze is zwanger: in januari verwacht ze haar eerste kindje. Haar vriend, hij heet Jan, heeft haar ten huwelijk gevraagd.

En ja, De Wilde gaat zover dat ze op haar huwelijksdag óók een vergiet op haar hoofd zet. Ze hebben het erover gehad en Jan vindt het best, zegt ze. Het kan hem niks schelen. 'Al zet je een beslagkom op je hoofd', zei hij tegen haar. ,,Het gaat om wie ik ben.’’


Het is letterlijk een offer, zo voelt ze het wel. De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster met een eigen scheppingsverhaal en diensten met pasta en bier, is een parodie op religies, maar wel met een serieuze ondertoon.

De Wilde: ,,Ik ben geen aandachtszoeker: kijk mij eens even. Het gaat om gelijke rechten voor iedereen. Onze inhoud is serieus. Een voorbeeld? Dat je niet moet doen alsof je beter bent dan een ander. Je moet iedereen in zijn waarde laten.’’

Natuurlijk vindt ze als rechtenstudente het juridisch aspect interessant. ,,Maar dat is bijzaak.’’

Als ze haar zaak bij de Raad van State verliest - waarschijnlijk dient de zaak pas volgend jaar zomer - dan zoekt ze het hogerop, dan gaat ze naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. ,,Maar ik hoop niet dat dat nodig is.’’


https://www.gelderlander.nl/nijmegen-e-o/mienke-draagt-ook-op-haar-bruiloft-een-vergiet-op-haar-hoofd~a4aa547c/
Avatar gebruiker
Magnolia
 
Berichten: 470
Geregistreerd: 19 okt 2010, 12:38

Re: Nederlandse overheid versus spaghettimonster

Berichtdoor amateur » 12 dec 2017, 18:25

Nieuwsfeit:

https://nos.nl/artikel/2207220-verbod-o ... natie.html

Er is geen sprake van discriminatie op grond van godsdienst of levensovertuiging, staat in de uitspraak. Volgens het college wordt het piratenkostuum niet in brede kring gezien als een uiting van het pastafarisme. "De man heeft niet kunnen aantonen waarom de promotiezitting moet worden gezien als een gelegenheid waarbij de leer van de Kerk wordt onderwezen."


Gekkigheid wordt kennelijk wel respectabel wanneer dat op grote schaal beleden wordt....
amateur
 
Berichten: 115
Geregistreerd: 15 mei 2017, 18:06

Re: Nederlandse overheid versus spaghettimonster

Berichtdoor Magnolia » 15 aug 2018, 13:06

Mienke krijgt haar zin niet: 'Pastafarisme' is geen godsdienst

Mensen mogen geen vergiet op hun hoofd zetten op hun pasfoto voor een identiteitsbewijs. Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, vandaag bepaald.

Verplicht een vergiet op je hoofd zetten. Geloven in een godheid van spaghetti en gehaktballen. Opwarming van de aarde komt door het verdwijnen van piraten. Een hemel van bier en strippers. Zulke opvattingen waren voor de Raad van State het bewijs dat het pastafarisme geen echte godsdienst is.

De Wilde uit Nijmegen is het niet eens met de uitspraak. ,,Ik kan me voorstellen dat het allemaal heel raar is als je er niet in gelooft. Maar bij veel geloven is het zo dat je er op zijn minst een verwonderd gezicht bij trekt als je er niet in gelooft. Mensen die over water lopen of zeeën in tweeën splijten, bijvoorbeeld. Andere geloven vind ik ongeloofwaardig'', legt De Wilde uit. Ze is teleurgesteld dat de Raad van State "een gekke, nieuwe religie anders beoordeelt dan gevestigde religies''.

De Raad van State was niet gevoelig voor de argumenten van De Wilde. ,,Het mag zo zijn dat het vergiet door pastafariërs als een heilig object wordt beschouwd dat wordt gedragen om het Vliegend Spaghettimonster te eren, maar enige verplichting daartoe is er niet. Het pastafarisme kent immers geen verplichtingen of beperkingen, alleen een achttal aanbevelingen in de vorm van 'liever-nietjes'. Het onbedekt laten van het hoofd wordt daarin niet genoemd'', aldus de rechtbank. ,,De omstandigheid dat De Wilde naar eigen zeggen het vergiet (behalve thuis) altijd en overal draagt omdat zij dit als een plicht ziet, is dan ook een eigen keuze.''


Volgens de Raad van State is het pastafarisme een satire. Het is belangrijk om "in vrijheid satirische kritiek te kunnen uiten op religieuze dogma's, instituties en religies'', zegt de Raad, maar dat maakt van de kritiek nog geen serieuze religie. En daarom kan er geen uitzondering worden gemaakt voor vergieten op pasfoto's.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt de uitspraak de eisen waar een pasfoto aan moet voldoen. Het gezicht onbedekt houden is belangrijk om de persoon op de foto te kunnen herkennen, aldus een woordvoerder.


Mienke overweegt nu om naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

https://www.ad.nl/binnenland/mienke-krijgt-haar-zin-niet-pastafarisme-is-geen-godsdienst~a3ebd386/


PS: Voor zover ik kan zien, houdt een vergiet het gezicht inderdaad onbedekt, dus wat is het probleem?
Avatar gebruiker
Magnolia
 
Berichten: 470
Geregistreerd: 19 okt 2010, 12:38

Re: Nederlandse overheid versus spaghettimonster

Berichtdoor Magnolia » 15 aug 2018, 13:18

De volledige uitspraak van de Raad van State vind je hier:

https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=96247

De Liever-nietjes van het Pastafarisme zijn in de uitspraak zelf opgenomen, de grafiek met de Global Temperature Rise vs the Number of Pirates staat in de bijlage.
Avatar gebruiker
Magnolia
 
Berichten: 470
Geregistreerd: 19 okt 2010, 12:38

Re: Nederlandse overheid versus spaghettimonster

Berichtdoor Magnolia » 16 aug 2018, 20:38

De vrouw uit Nijmegen die uit geloofsovertuiging een vergiet draagt, stapt naar het Europees Hof. Gisteren stelde de Raad de State dat ze niet met het vergiet op haar hoofd op een pasfoto mag, voor bijvoorbeeld een identiteitskaart.

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2321973/Vrouw-met-vergiet-stapt-naar-Europees-Hof

Afbeelding

De Nijmeegse Mienke de Wilde draagt het vergiet uit overtuiging, als aanhanger van het pastafarisme. De beweging staat ook wel bekend als de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Aanhangers van de kerk zien het Vliegend Spaghettimonster als een god.

Volgens de hoogste bestuursrechter is het pastafarisme geen godsdienst omdat het satirische element van de 'religie' zodanig overheerst dat de stroming niet voldoet aan de criteria van 'overtuigingskracht, ernst, samenhang en belang'. Daar is De Wilde het niet mee eens. Daarom stapt zij nu naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.


'Mijn partij ziet het als een echte religie. Je hebt altijd mensen die zich aansluiten om zich te verzetten tegen de gevestigde orde, maar voor ons is het geen satire.'

Volgens haar is het spaghettimonster overal om ons heen. 'Er zitten allemaal golven in de lucht, van wifi- tot satellietsignalen. Dat zijn allemaal voorbeelden van de lange, onzichtbare spaghettislierten die om ons heen te vinden zijn.'

'Uit geschriften kunnen we ook opmaken dat onze religie al heel lang bestaat, maar omdat het spaghettimonster in het verleden niet genoeg mensen kon aanraken met zijn noedelige tentakels, is hij teruggetrokken.' Inmiddels is het monster volgens de pastafari-aanhanger wel weer terug in de lucht
.


'Het doel is om erkenning te krijgen. Ik vind het gek dat je aan bepaalde eisen moet voldoen om een religie te zijn. Daarnaast vind ik het ook niet kloppen dat, hoewel kerk en staat gescheiden zijn, de staat toch beslist over religies', vertelt De Wilde.

Ze laat weten dat het voor haar al helemaal een fundamentele kwestie is, aangezien zij ook rechtenstudent is. Een foto met vergiet op het hoofd mag overigens wel op haar studentenkaart. 'We gaan gewoon verder. Als het niet lukt, dan weet ik ook niet wat de volgende stappen zijn. Maar we doen ons best.'


:lol: :lol: :lol:

Intussen wordt - mijns inziens terecht - de vraag gesteld waarom het geloof in spaghettslierten géén geloof zou zijn, en het geloof in 72 maagden in het paradijs wél.
Avatar gebruiker
Magnolia
 
Berichten: 470
Geregistreerd: 19 okt 2010, 12:38

Re: Nederlandse overheid versus spaghettimonster

Berichtdoor Magnolia » 16 aug 2018, 21:21

https://www.nporadio1.nl/de-nieuws-bv/onderwerpen/468475-druktemaker-marcel-van-roosmalen-religie


'Een tulband, hoofddoek, keppel en sluier zijn in de kern net zo belachelijk als een vergiet.'
Marcel van Roosmalen maakt zich druk na de uitspraak van Raad van State over het Pastafarisme. "Het lijkt me een kwestie van ernst, samenhang en belang dat een rechter zich niet uitlaat over wat satire en wat godsdienst is.''

Scherpe column.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Avatar gebruiker
Magnolia
 
Berichten: 470
Geregistreerd: 19 okt 2010, 12:38


Keer terug naar Godsdienst/Religie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron