Heeft Jezus bestaan

Geloofspunten/theologie, fundamentalisme, creationisme, intelligent design, tegenstrijdigheden in godsdienstige geschriften, discriminatie, mirakelverhalen, religieuze belevingen, rituelen, waarden en normen ...

Heeft Jezus bestaan

Berichtdoor pitman » 08 jan 2016, 16:37

Hoi,

een aantal jaar geleden weidde WoW een groot artikel aan de vraag of Jezus een historische persoon was. de zgn. Jesus-mythe hypothese kreeg toen veel aandacht. Prof. Vermeersch zorgde voor tegenwind en verdedigde de historiciteit.

In 2014 bracht Richard Carrier dit boek uit: https://books.google.be/books/about/On_ ... over&hl=nl , het resultaat van acht jaar onderzoek.

Samenvattingen vind je op Youtube, oa hier: https://www.youtube.com/watch?v=WUYRoYl7i6U

Het lijkt me dat de discussie hiermee is beslecht en dat het een kwestie van tijd is voordat de mythe-theorie algemeen aanvaard wordt door historici (ev; nadat de huidige generatie op pensioen is).

Iemand een mening hierover?

grtn
pitman
 
Berichten: 256
Geregistreerd: 27 jan 2009, 17:09
Woonplaats: gent

Re: Heeft Jezus bestaan

Berichtdoor Kristof » 08 jan 2016, 16:42

Hallo,

Hoe toevallig, ik had net deze post geplaatst: viewtopic.php?f=10&t=3706&p=92531#p92530

Groeten
For me, it is far better to grasp the Universe as it really is than to persist in delusion, however satisfying and reassuring.
Carl Sagan - RIP
http://www.carlsagan.com/
Avatar gebruiker
Kristof
 
Berichten: 345
Geregistreerd: 08 jan 2010, 16:58

Re: Heeft Jezus bestaan

Berichtdoor pitman » 08 jan 2016, 16:47

Hoi,

ik speelde al een tijdje met het idee om er over te posten. Het klopt dat uw post me eraan herinnerde,

grtn
pitman
 
Berichten: 256
Geregistreerd: 27 jan 2009, 17:09
Woonplaats: gent

Re: Heeft Jezus bestaan

Berichtdoor De Bruyne Stefan » 10 jan 2016, 21:43

Natuurlijk heeft Jezus bestaan bij mijn weten leven we vandaag in het jaar 2016 na de geboorte van Christus.Volgens de grootste wereld Godsdienst het Christendom en volgens de westerse beschaving is Jezus Christus de invloedrijkste historische persoon uit de geschiedenis.Verschillende verhalen van Jezus lopen parralel met de verhalen van mij.Met als rode draad wij gaan altijd verder.Dus het verhaal van het nieuwjaarsfeest 1998 waarbij onzer aller Stefan een fles gevuld met water in champagne veranderde is hier in Wilsele alom bekend.Natuurlijk als de avonturiers van skepp zulke proef gaan opstellen gaat dit niet werken aldus de specialist neuro-psychiatrie.Volgens de psychiatrie zijn er de bewijzen (bewijzen tussen aanhalingstekens) dat ik een zending door het hogere heb de psychiatrie is hiervoor bevoegd dus het is Godsgeklaacht dat Jezus niet zou bestaan hebben.Ik vind het dan ook tergend dat een persoon betaald door gemeenschapsgeld zoals Etienne Vermeersch bewust foutieve informatie de wereld instuurt of anders dat zijn informatie vanuit een wereldvreemde redenering uitgaat.Ik heb deze week Vermeersch horen zeggen dat het ontkennen van de Holocaust tot de vrije meningsuiting zou moeten horen.Wel in 1999 ben ik nabij Weimaar in het concentratie kamp Buggenwald geweest dus ik ben geen negastionist.Overigens zou ik het een mooie discussie vinden of het bestaan van de 7 geesten van God (welke in de Bijbel staan een boek van ongeveer 2000 jaar oud) verder als psychologische wetenschap of als exacte wetenschap zou moeten dienen als leidraad voor de mensheid.
De Bruyne Stefan
 
Berichten: 552
Geregistreerd: 20 okt 2006, 18:22
Woonplaats: Leuven

Re: Heeft Jezus bestaan

Berichtdoor Renaat » 10 jan 2016, 22:51

pitman schreef:In 2014 bracht Richard Carrier dit boek uit: https://books.google.be/books/about/On_ ... over&hl=nl , het resultaat van acht jaar onderzoek.

Samenvattingen vind je op Youtube, oa hier: https://www.youtube.com/watch?v=WUYRoYl7i6U

Het lijkt me dat de discussie hiermee is beslecht en dat het een kwestie van tijd is voordat de mythe-theorie algemeen aanvaard wordt door historici (ev; nadat de huidige generatie op pensioen is).

Ik had nog nooit van hem gehoord en zou me er verder in moeten verdiepen (o.a. het boek lezen) om me echt goed te kunnen uitspreken. Maar mijn eerste indruk is dat het een begenadigd spreker en denker is die zijn stof zeer goed kent. Er lijkt ook weinig tegen zijn argumentatie in te brengen. Of in de drie debatten die ik nu van hem heb beluisterd slagen zijn tegenstanders er toch niet in om zinvolle tegenargumentatie te geven.

Ik heb ook altijd geloofd dat Jezus een bestaand historisch figuur was, maar natuurlijk niet zoals beschreven in de bijbel. (Dus zonder de wonderen, niet exact 2016 jaren geleden levend, ...) Nu lijkt het me op zijn minst zeer aannemelijk dat dit figuur helemaal nooit heeft bestaan.

Renaat
Renaat
 
Berichten: 576
Geregistreerd: 28 jul 2012, 20:26

Re: Heeft Jezus bestaan

Berichtdoor pitman » 11 jan 2016, 01:32

Hoi,

volgens zijn boek (dat ik aan het lezen ben) werden religieuze teksten in die tijd nooit historisch begrepen. Ze waren eerder bedoeld om bekeerlingen te maken of nieuwe kerkleden te onderwijzen. Slechts de geïnitieerden kregen de "waarheid" te horen waarna ze tot geheimhouding werden gezworen. De standaard-praktijk in een mysterie-cultus.

Deze cultussen stamden uit de Hellenistische tijd en waren weid verspreid doorheen het Romeinse Rijk. Hun leer verschilde aanzienlijk maar toch hadden ze vele structurele elementen gemeen. Elke landstreek had ook zijn variant(en) gebaseerd op de lokale religieuze tradities: Osiris-cultus in Egypte, Mithras in Perzië, Dionysos, Adonis,... en Jezus bij de joden. De naam Jesus zelf gaat terug op (is Grieks voor) Joshua, de opvolger van Mozes, die door de Jordaan over te steken de Joden "redde" door hun het beloofde land te schenken. Dat JC in de Jordaan werd gedoopt is dus een dubbele verwijzing hiernaar.

Weet iemand hoe er in Europese academische (godsdienst)-historische kringen hiertegen wordt aangekeken?
pitman
 
Berichten: 256
Geregistreerd: 27 jan 2009, 17:09
Woonplaats: gent

Re: Heeft Jezus bestaan

Berichtdoor willem_betz » 16 jan 2016, 03:10

Er zal in die tijd zeker wel een opstandig prediker bestaan hebben, die Joshua heette. Misschien zelfs meer dan één, want J was een zeer veel voorkomende naam.
Opstandelingen werden gekruisigd, vaak aan een gewone enkele paal, dat was eenvoudiger en goedkoper.
De verhaaltjes die ze later er bij verzonnen en/of elders geleend hebben zijn niet zo origineel noch speciaal, later werd daarin sterk gewied en gecensureerd, in naam van de eenheid, omdat Constantinus er wel een handig instrument voor macht in zag. Daarover werd al veel geschreven, bijv. Google eens naar "Who wrote the gospels" De BBC heeft al een aantal zeer goede documentaires gemaakt over dit onderwerp, de meeste zijn te vinden op het web.
De gecensureerde (apocriefe) evangeliën laten een heel andere Joshua zien.
Geloof je alle nonsens, of sommige niet? Hoe maak je het onderscheid?
De hevigste missionarissen en propagandisten voor kwakzalvers zijn vaak hun slachtoffers zelf.
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4704
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Re: Heeft Jezus bestaan

Berichtdoor pitman » 16 jan 2016, 11:49

Hoi Willem,

Josephus spreekt van vier Jesus Christussen. Ze namen de naam van Joshua aan en zagen zich als bevrijder; de Romeinen maakten er korte metten mee. De Jezus van het Christendom begon, volgens Carrier, als aartsengel. Hij was de eerstgeborene van God en werd ook vereenzelvigd met Adam. Na zijn offerdood werd hij door God geexalteerd; standaard praktijk in de Mysterie-cultussen. De datum van de kruisiging (die voor alle duidelijkheid niet op Aarde plaatsvond) werd berekend aan de hand van het bijbelboek Daniël.

De Joden hadden in die tijd een hele demonologie (Engelens en Duivels) van de Perzen ontleend en een hemelse Jesus was al bekend voor onze tijdrekening. Het grote motief voor het christendom was het buitenspel zetten van de Joodse tempel; wiens dienaren heulden met de bezetter,

groeten,

Pitman
pitman
 
Berichten: 256
Geregistreerd: 27 jan 2009, 17:09
Woonplaats: gent

Re: Heeft Jezus bestaan

Berichtdoor Harry » 24 feb 2016, 20:27

Er is natuurlijk wel een verschil tussen de mythische en de historische Jezus. Wat die laatste betreft, er heeft ongetwijfeld een dwarsliggende prediker geleefd welke de naam Jezus had. Was een veel voorkomende naam destijds. Dat juist deze jezus-secte het nu nog steeds doet is ten dele verwonderlijk. We kennen natuurlijk inmiddels de geschiedenis van het christendom wel.
Typisch blijft dat hetgeen over de vermeende JC (dit topic) bekend is, uiterst mager is. We moeten het hebben van de bijbel (Wij van WC eend...) en 2 of 3 buiten-bijbelse bronnen. Niet erg sterk overtuigend m.i.
Van mij mag Jezus bestaan hebben. We zijn er zo in ondergedompeld dat het bijna ondenkbaar is hem uit de geschiedenisboeken te schrappen.
Maar mij zal het ook worst wezen of Democritis wel of niet werkelijk bestaan heeft. Als iemand iets zinnigs heeft gezegd in vroeger tijden, maakt mij het niet heel veel uit wie dit werkelijk gezegd heeft of dat de persoon bestaan heeft.
Scepticism is the first step towards truth.
Denis Diderot
Harry
 
Berichten: 12
Geregistreerd: 23 feb 2016, 22:33

Re: Heeft Jezus bestaan

Berichtdoor pitman » 25 feb 2016, 12:21

Wel, da's een beetje het punt: als hij niet heeft bestaan heeft hij niets zinnigs gezegd en hoort hij ook niet thuis in de geschiedenisboeken. Behalve uiteraard in de godsdienstgeschiedenis naast Zeus, Shiva, Allah....

Het bestaan van Jezus is uiteraard ook onafhankelijk van uw goedkeuring.

Zoals ik hierboven al postte: er waren genoeg dwarsliggende Jezussen maar die lagen niet aan de basis van het Christendom.

grtn
pitman
 
Berichten: 256
Geregistreerd: 27 jan 2009, 17:09
Woonplaats: gent

Re: Heeft Jezus bestaan

Berichtdoor Harry » 25 feb 2016, 14:11

pitman schreef:Wel, da's een beetje het punt: als hij niet heeft bestaan heeft hij niets zinnigs gezegd en hoort hij ook niet thuis in de geschiedenisboeken. Behalve uiteraard in de godsdienstgeschiedenis naast Zeus, Shiva, Allah....

Het bestaan van Jezus is uiteraard ook onafhankelijk van uw goedkeuring.

Zoals ik hierboven al postte: er waren genoeg dwarsliggende Jezussen maar die lagen niet aan de basis van het Christendom.

grtn

Als hij dus wel heeft bestaan en zinnige dingen heeft gezegd verbaast mij het ten zeerste dat die zinnige dingen pas jaren na data zijn opgeschreven.
Dat moet te denken geven. Zeker ook als 5 schrijvers, 5 verschillende versies geven (Paulus en de 4 evangelie-schrijvers.)
Scepticism is the first step towards truth.
Denis Diderot
Harry
 
Berichten: 12
Geregistreerd: 23 feb 2016, 22:33

Re: Heeft Jezus bestaan

Berichtdoor pitman » 25 feb 2016, 15:07

Talloze schrijvers eigenlijk. Er waren minstens 40 evangelies...
pitman
 
Berichten: 256
Geregistreerd: 27 jan 2009, 17:09
Woonplaats: gent

Re: Heeft Jezus bestaan

Berichtdoor Igor » 03 jun 2016, 19:23

Foute interpretatie, Pitman.
Igor
 
Berichten: 132
Geregistreerd: 31 jan 2011, 17:58

Re: Heeft Jezus bestaan

Berichtdoor pitman » 03 jun 2016, 21:40

Vertel...
pitman
 
Berichten: 256
Geregistreerd: 27 jan 2009, 17:09
Woonplaats: gent

Re: Heeft Jezus bestaan

Berichtdoor pitman » 20 mei 2017, 19:49

Dit kwam ik laatst tegen op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=LPZ39rqaIZ0

Een mooie illustratie dat er over historiciteit geen consensus is,

groeten.
pitman
 
Berichten: 256
Geregistreerd: 27 jan 2009, 17:09
Woonplaats: gent


Keer terug naar Godsdienst/Religie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten