Oorlog tussen god en moderniteit allang afgelopen

Geloofspunten/theologie, fundamentalisme, creationisme, intelligent design, tegenstrijdigheden in godsdienstige geschriften, discriminatie, mirakelverhalen, religieuze belevingen, rituelen, waarden en normen ...

Oorlog tussen god en moderniteit allang afgelopen

Berichtdoor Blueflame » 02 jan 2015, 17:49

Uit de media:

Opinie: Theologie is de grootste intellectuele verliespost van de westerse geschiedenis: nergens is zoveel breinkracht verspild aan zo weinig inhoud.

De Tweede Wereldoorlog duurde tot augustus 1945, behalve voor de Japanse soldaat Hiroo Onoda, die begin dit jaar de geest gaf. Deze militaire buitenpost, die op een afgelegen eiland in de Filipijnen was gestationeerd, hield heldhaftig stand tot 1974, toen zijn commandant hem persoonlijk kwam overtuigen dat de oorlog echt was afgelopen.

Hedendaagse theologen doen me vaak denken aan deze tragische Japanse buitenposten, die in de oorlog bleven geloven lang nadat die voorbij was. Over de precieze einddatum van de strijd tussen God en de moderniteit (of de geallieerde wetenschappen), valt te redetwisten. 1859 lijkt een goede keuze: met de publicatie van Darwins On the Origin of Species was de tijd rijp voor overgave.

God ontslagen
God heeft door de eeuwen heen talloze leemtes in de werkelijkheid gevuld, maar telkens is hij door de wetenschap verjaagd, om zich vervolgens elders te verschansen. Ettelijke argumenten zijn bedacht om zijn bestaan te bewijzen: geen enkel heeft stand gehouden. Nog niet zo lang geleden had God een uitgebreid territorium en uiteenlopende bevoegdheden: hij beheerde de hemelsluizen, ontketende stormen en bliksem, verhoorde gebeden en verrichtte mirakelen, en hij trof de mensheid met plagen en epidemieën. Met zijn woord was alles begonnen, en met zijn bazuingeschal zou alles eindigen. De evolutietheorie ontsloeg God in één klap van zijn bevoegdheid over de levende natuur en haar wonderlijke ontwerpen: blinde natuurkrachten volstonden ruimschoots.

Breinkracht en voelhoorn
God heeft nog nooit een veldslag gewonnen en al kilometers terrein prijsgegeven, maar toch blijft het rommelen in de achterhoede. Naarstig blijven theologen de kosmos afspeuren naar tekenen van een bovennatuurlijke aanwezigheid: in haar gewelddadige geboorte (de oerknal), de fijnafstelling van haar natuurconstanten, of - waarom het zo ver zoeken - in ons eigen moreel bewustzijn. Ook die laatste bolwerken begeven het stilaan.

Maar wat deert de wereld ons? God zou springlevend zijn in de ijle abstracties van de hedendaagse filosofie, aldus Emanuel Rutten en Jeroen de Ridder. Indien dat waar is, lijdt mijn vakgebied aan ernstige bloedarmoede. Gelukkig is het sterk overdreven. Godsdienstfilosofen zoals Alvin Plantinga en Richard Swinburne worden door een kleine schare gelovigen op handen gedragen, maar door de meeste filosofen nauwelijks ernstig genomen. Theologie is de grootste intellectuele verliespost van de westerse geschiedenis: nergens is zoveel breinkracht verspild aan zo weinig inhoud. Filosofen houden zich er beter ver van.

Neem Plantinga, waarmee De Ridder en Rutten schermen, zonder evenwel één argument te noemen. 's Mans werk is een rookgordijn van scholastische redenaties en pedante formalismen, waarachter een redenering schuilgaat die zo potsierlijk is dat ik ze hier zonder verlies aan inhoud in twee zinnen kan samenvatten: gereformeerde gelovigen zijn uitgerust met een onzichtbare voelhoorn in hun brein, door de Schepper zelf ingeplant, die aan hen onfeilbare kennis over God doorseint. Ergo: godsgeloof is rationeel! En wat met andersgelovige breinen? Die ontvangen ruis op hun antenne omdat ze zondig zijn. Bij de grootste doodzondaars - atheïsten - is het signaal morsdood. Dat soort dogmatiek, met een scholastisch strikje eromheen, gaat tegenwoordig door voor 'filosofie'.

Roze onzichtbare Eenhoorn
Emanuel Rutten presenteerde zelf ook een 'godsbewijs': een logisch huzarenstukje over absolute zekerheden en noodzakelijke onwaarheden, zonder enige empirische inhoud, dat een voorkeursbehandeling geeft aan het drieletterwoord 'G-o-d', maar net zo goed opgaat voor een Roze Onzichtbare Eenhoorn (het favoriete mythische wezen van atheïsten).

Beide argumenten voor God heb ik eerder en uitgebreider aangepakt, voor wie het interesseert. Dat is aardig als logische vingeroefening om de geest te scherpen, maar ook hemeltergend, omdat het nergens toe leidt. Mijn bewondering gaat uit naar Herman Philipse, die in God in the Age of Science? 350 pagina's heeft besteed aan de waarschijnlijkheidsargumentatie van Richard Swinburne, tot en met het vermeende lege graf van Jezus. Over zoveel engelengeduld beschik ik niet.

Dood paard
Nadeel van die aanpak is dat 'God' van de weeromstuit weer over de tongen gaat. Als je een dood paard schopt, beweegt het ook een beetje. En tegen de tijd dat je alle vernuftige drogredenen in het ene godsargument hebt doorgeprikt, hebben gelovigen alweer een andere bedacht. Zolang uit de Hydra nieuwe hoofden groeien, is zij 'springlevend'.

De nederlaag van God tegen de wetenschap is een 'moderne mythe', aldus Rutten en De Ridder. Natuurlijk. Hiroo Onoda dacht ook dat de berichten over de capitulatie van Japan loze geruchten waren, verspreid door vijandige krachten om zijn moraal te ondergraven.

Wil iemand de VU eens inlichten dat de oorlog is afgelopen?
Maarten Boudry
© de Volkskrant, http://www.volkskrant.nl, http://www.volkskrant.nl/opinie/oorlog- ... ~a3821201/, 2 jan. 2015 om 16:48
Maarten Boudry is postdoctoraal onderzoeker wetenschapsfilosofie aan de Universiteit Gent. ©

Mvg.
Nonsense is our core business
Avatar gebruiker
Blueflame
Site Admin
 
Berichten: 4139
Geregistreerd: 20 okt 2006, 12:43

Re: Oorlog tussen god en moderniteit allang afgelopen

Berichtdoor Jinny » 02 jan 2015, 21:47

Had het elders al gelezen...
Op facebook 'geloof en wetenschap' komen dergelijke opiniestukken regelmatig voorbij...
Glaube heißt nicht wissen wollen, was wahr ist.

Future World


73 Jinny .--. . .---- .-. . .- PE1REA
Email, put amsat dot org behind the call
Avatar gebruiker
Jinny
 
Berichten: 161
Geregistreerd: 04 sep 2011, 17:27

Re: Oorlog tussen god en moderniteit allang afgelopen

Berichtdoor Heeck » 03 jan 2015, 10:44

"God zij met ons" staat nog op de nederlandse 2-euromunt.
Die vervangen krijgen door "God bestaat niet" lijkt me een mooie actie voor Boudry & Philipse.

Roeland
Begrip is een waan met een warm gevoel, dus MIJDT SPIJT.
www.edge.org
Avatar gebruiker
Heeck
 
Berichten: 6546
Geregistreerd: 20 okt 2006, 22:09
Woonplaats: Leeuwarden

Re: Oorlog tussen god en moderniteit allang afgelopen

Berichtdoor De Bruyne Stefan » 03 jan 2015, 21:46

uit de media !!! "Maarten Boudry". volgens de medische wereld gaan ze deze discussie niet in de media houden. Het probleem of Jezus door God gezonden is,althans de vraag.Hiervoor is de specialist psychiatrie bevoegd en niet een docter moraal filosofie of wetenschaps filosofie.In den tijd van Jezus was er geen psychiater.Maar nu wel.Volgens de psychiatrie heb ik wel degenlijk een zending door het hogere.De specialist zegt dat er hiervoor bewijzen zijn .Bewijzen tussen aanhalingstekens.Proffesor Steven Laureys beweert dat hij voor 100% kan zien wat voor iemand hij "via onderzoek" voor zig heeft.Maar ik vermoed dat men bij mij dit onderzoek niet doet om etische redenen.Dus wel een mooi verhaal van Maarten Boudry over een onderwerp dat de bevoegde instanties niet in de media willen houden.Maar lul koek.Bij het Q8 station in Herent aan de omleiding zeggen ze dat ik gewonnen heb.Mijn voorkeur gaat naar de twee bevallige knappe zusters die het naftstation uitbatten.Maarten Boudry is gewoon niet bevoegd.En moest hij bevoegd zijn kwam het niet in de media maar kon hij discussieren op het skepp forum met mij.Volgens het vlaams brabants overlegplatform van de geestelijke gezondheid is mijn verhaal gewoon teveel om toeval te zijn.Helaas kunnen zoveel toevaligheden uit mijn verhaal niet openbaar gemaakt worden wegens privé-redenen van al die mensen die in mijn verhaal voorkomen.een toevaligheid wil ik nog vermelden, mijn vriendin een nederlandse vrouw van turkse afkomst komt uit Deventer (geboren) fammillie van mij (ver) is Kevin De Bruyne deze speelt nu bij Wolfsburg,bij Wolfsburg speelt een Nederlander Bas Dost (geboren in Deventer) Wolfsburg ligt op dezelfde europaautostrade als Deventer (E30) natuurlijk zijn we beide voetbalfans (Kevins zuster noemt Stefanie) na de eerste 17 wedstrijden heeft Wolfsburg 10wedstrijden gewonnen,Kevin is uitgeroepen tot beste aanvallende middenvelder van de Bundesliga en is assistkoning van dit jaar met 10 assist het verhaal loopt lange tijd verder maar kan ik om privé redenen niet vertellen.Mag in de Godsdienst filosofie het getal 10 staan voor de manifestatie van God.Daarbij is Mohammed Boudry de eerste persoon die mij openbaar steunde bij mijn overtuiging maar dat zal wel geen famillie zijn zeker.mvg.waarom discussieren jullie niet open met mij.
De Bruyne Stefan
 
Berichten: 552
Geregistreerd: 20 okt 2006, 18:22
Woonplaats: Leuven

Re: Oorlog tussen god en moderniteit allang afgelopen

Berichtdoor Heeck » 03 jan 2015, 22:09

Stefan,

Boudry mag zeker geen expert genoemd worden in het omgaan met wat er niet is tóch aanwezig te stellen.*1)
Toch kan ik niet voor hem met jou gaan redeneren, want hij leeft nog een heeft zeker toegang tot dit forum.

Veel geluk dit nieuwe jaar!
Roeland*1) Ontleend aan Willem Jan Otten *2), een latere roeping die nu dichter is.
"" Altijd is er poëzie geweest, en religie, de taal en de gebaren die iets wat er niet is aanwezig stellen. ""

*2) http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Jan_Otten
Begrip is een waan met een warm gevoel, dus MIJDT SPIJT.
www.edge.org
Avatar gebruiker
Heeck
 
Berichten: 6546
Geregistreerd: 20 okt 2006, 22:09
Woonplaats: Leeuwarden


Keer terug naar Godsdienst/Religie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast