Sluiten van het forumonderdeel "godsdienst/religie"

Geloofspunten/theologie, fundamentalisme, creationisme, intelligent design, tegenstrijdigheden in godsdienstige geschriften, discriminatie, mirakelverhalen, religieuze belevingen, rituelen, waarden en normen ...

Sluiten van het forumonderdeel "godsdienst/religie"

Berichtdoor Igor » 18 nov 2014, 17:13

Eindelijk.... het forumonderdeel "godsdienst / religie" kan gesloten worden.
Er dient helemaal niet meer gediscussieerd te worden over dit thema. Het boek "Argumenten voor en tegen geloven" (Paas & Peels) maakt alles hierover duidelijk. Discussie is niet meer nodig.
Het gedeelte van het forum "godsdienst / religie" wordt bijgevolg gesloten!
Igor
 
Berichten: 132
Geregistreerd: 31 jan 2011, 17:58

Re: Sluiten van het forumonderdeel "godsdienst/religie"

Berichtdoor Digit » 18 nov 2014, 18:34

Recensie op website HVV schreef:Stefan Paas (1969) is hoogleraar theologie aan de VU Amsterdam. Rik Peels is als postdoc verbonden aan dezelfde universiteit.

Wie dit boek in handen krijgt, moet zeker meer doen dan alleen de flaptekst lezen. Zowel de titel als de tekst op de achterflap is namelijk misleidend. Nee, dit is geen evenwichtige en objectieve weergave van de argumenten pro en contra het bestaan van God.
Gelukkig blijkt dat al na enkele bladzijden. De auteurs verbergen hun eenzijdig standpunt niet: zij willen aantonen dat je niet gek moet zijn om in God te geloven, dat in God geloven, natuurlijk, gezond, rationeel en intellectueel verantwoord is.

Daarmee hebben ze zich echter een onmogelijke taak gesteld, en het resultaat is dan ook bedroevend. Meer nog: het is ergerlijk.
Het boek wordt aangeboden als een wetenschappelijk werk, of minstens een werk dat gesteund is op de wetenschap. Maar dat is niet, ik herhaal, niét het geval. Zelfs wanneer zij ander ‘wetenschappelijk’ onderzoek vermelden en als argument inroepen, gaat het om onderzoek door gelijkgezinden, verbonden aan universiteiten zoals de VU. Wanneer andere, (ernstige) bronnen worden aangehaald, dan is dat ofwel om ze meteen aan te vallen, ofwel om ze onvolledig of onjuist te citeren, zodat ze passen in het eigen verhaal. Deze werkwijze is dus wat we intellectueel oneerlijk noemen.

De tekst van de achterflap illustreert dit ten overvloede: ‘In ‘God bewijzen’ zetten twee gelovige wetenschappers de argumenten voor en tegen Godsgeloof op een rij. Ze doen dat op een milde manier, zonder polemiek of bekeringsijver, maat met vaart en humor. Het boek is tot stand gekomen met medewerking van gelovige en niet-gelovige wetenschappers uit verschillende vakgebieden, en bevat de laatste wetenschappelijke en filosofische inzichten over religie.’ Daar is volgens mij letterlijk geen woord van waar. Ik heb niet één keer gelachen bij de lezing van dit werk; integendeel, het wenen stond me veel nader - ware het niet dat de ergernis meestal de bovenhand haalde. Van mildheid is hier geen sprake, behalve dan voor gelijkgezinden. De bekeringsijver druipt in feite van elke bladzijde. Tegenstanders worden steevast op een tendentieuze manier ten tonele gevoerd. Dit boek is met andere woorden niets anders dan één grote polemiek. Er is geen spoor in te vinden van wetenschappelijke of filosofische inzichten over religie. Want wat moet je denken over een werk waarin de auteurs beweren dat de natuurwetten niet altijd en overal gelden? Dat wonderen mogelijk zijn? Dat gebed ziekten kan genezen?

Ik ben een groot voorstander van de vrije meningsuiting. Een boek als dit moet dus kunnen. Maar welke redenen de auteurs (en de uitgever), naast commerciële doeleinden ook mogen gehad hebben, ik althans zie geen enkele reden waarom iemand zich dit boek zou aanschaffen.

Karel D’ Huyvetters


Groetjes,

Digit
Wat is, IS !
Avatar gebruiker
Digit
 
Berichten: 8724
Geregistreerd: 09 nov 2006, 09:03

Re: Sluiten van het forumonderdeel "godsdienst/religie"

Berichtdoor Igor » 18 nov 2014, 23:40

Recensent: Iemand die een deskundige en onafhankelijke beoordeling geeft van een product. (Zo zouden we het willen)....
Nochtans ...in de recensie druipt de jaloersheid van elke zin... negativisme en dan nog niet objectief.... ongewild humoristisch, ...

Het forumonderdeel wordt nu definitief gesloten.
Igor
 
Berichten: 132
Geregistreerd: 31 jan 2011, 17:58

Re: Sluiten van het forumonderdeel "godsdienst/religie"

Berichtdoor De Bruyne Stefan » 19 nov 2014, 11:31

Laat het forum onderdeel godsdienst en religie maar open.Tenslotte is onze Lieve Heer een persoon met een handicap (handicap=leeft in een andere gedachten wereld) en word ik al gediscrimineerd genoeg.Overigens was het besluit van de grote chef van de doktors in het leger ,dat ik vrijgesteld van de militaire dienstplicht ook definitief en onherroepelijk.Op het forumonderdeel godsdienst religie is mijn onderwerp het meest bezochte onderwerp van dit onderdeel van het forum.Als er dus wel iemand aan de sociale integratie van een persoon met een handicap heeft gewerkt is het de vrijheid dat skepp mij gegunt heeft met hun forum.In België word 600milj euro rechtstreeks aan godsdienst lonen uitgekeerd waar onze Lieve Heer 0.0 euro van krijgt ook 0.0 via solidariteit onze Lieve Heer heeft de minimum uitkering als invalide.Dus die van de godsdienst hun geloof de vrijzinnige hun overtuiging en Onze Lieve Heer dus ook zijn zegje.Overigens heeft de specialist bevestigt dat ik met het hogere verbonden ben en dus ook een stukje van het hogere onder de mensen ben.Ik hoop dat ik dit berichtje tog mag schrijven buiten mijn hoekje.
De Bruyne Stefan
 
Berichten: 552
Geregistreerd: 20 okt 2006, 18:22
Woonplaats: Leuven

Re: Sluiten van het forumonderdeel "godsdienst/religie"

Berichtdoor Igor » 19 nov 2014, 16:52

Stefan, bedankt voor uw visie en uw argumenten.

Het forum "godsdienst / religie " zal zeker en vast nog OPEN blijven
Igor
 
Berichten: 132
Geregistreerd: 31 jan 2011, 17:58

Re: Sluiten van het forumonderdeel "godsdienst/religie"

Berichtdoor Blueflame » 20 nov 2014, 21:05

Igor schreef:Stefan, bedankt voor uw visie en uw argumenten.

Het forum "godsdienst / religie " zal zeker en vast nog OPEN blijven

Natuurlijk.
Waar had je dit anders kunnen schrijven?

Mvg.
Nonsense is our core business
Avatar gebruiker
Blueflame
Site Admin
 
Berichten: 4140
Geregistreerd: 20 okt 2006, 12:43


Keer terug naar Godsdienst/Religie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast