Hoe viert Daniel Dennett kerst?

Geloofspunten/theologie, fundamentalisme, creationisme, intelligent design, tegenstrijdigheden in godsdienstige geschriften, discriminatie, mirakelverhalen, religieuze belevingen, rituelen, waarden en normen ...

Hoe viert Daniel Dennett kerst?

Berichtdoor On track! » 12 dec 2011, 13:14

Hoe viert Daniel Dennett kerst?

Had Ockham naast zijn scheermes ook een bezem in de kast staan?

Maar vooral, welke onderdelen van religie zijn er het recycleren waard?

Ontdek het in deze speech:
http://www.youtube.com/watch?v=m5tGpMcF ... ata_player

Mvg
"Everything is vague to a degree you do not realize till you have tried to make it precise."
-Bertrand Russell-
Avatar gebruiker
On track!
 
Berichten: 762
Geregistreerd: 31 mei 2010, 09:59
Woonplaats: Gent

Re: Hoe viert Daniel Dennett kerst?

Berichtdoor koppijn » 16 dec 2011, 18:13

Wat een belachelijke lezing. Religieuze verhalen spelen in op de menselijke behoefte naar zin en doel in het leven en suggereren een afterlive. Zolang men geen afdoend antwoord kan geven op deze behoeften zullen religies en secten blijven bloeien. Gezangen, rituelen en TEDtalk zijn geen antwoord daarop.
koppijn
 
Berichten: 13
Geregistreerd: 09 dec 2011, 18:44

Re: Hoe viert Daniel Dennett kerst?

Berichtdoor On track! » 16 dec 2011, 22:47

Een leven na de dood? Handig om hoop te brengen bij de ontelbare onfortuinlijke mensen in deze wereld. In de hemel wacht... Als je je niet gedraagt beland je in de hel... Kwestie van de samenleving wat te sturen. Doel van het leven staat in ons heilige boek en zingeving, ook daar werd voor gezorgd.

Je hebt gelijk, het zijn stuk voor stuk krachtige aantrekkingspolen van religie. Maar lang niet de enige. Wat dacht je van waarheid en kennis? Nu wat ondergesneeuwd door het succes van de wetenschap, maar vroeger een paradepaardje van religie. Sociale druk? Hoeveel mensen zijn niet terecht bang om hun familie, gemeenschap, levensvoorziening, ... te verliezen wanneer ze met het geloof breken? Je doet wat smalend over rituelen en muziek. Maar bedenk eens hoeveel koppels er niet zijn in vlaanderen die niet geloven, maar zich laten dopen, communie, enz om toch maar in die kerk te kunnen trouwen. Zoals in de films, lekker romantisch. Mensen die naar de kerk gaan om in het koor te kunnen zingen, welzijswerk te doen, een klapke te doen, ...

Als we religieuze initiatieven willen vervangen door seculiere of pluralistische, dan moeten zoveel mogelijk aspecten bespeeld worden. Niet uit blinde haat jegens religie. Maar omdat veel van die zaken an sich waardevol zijn. Dat is Dennett's centrale these trouwens, niet dat religie zal verdwijnen via seculiere gospels. Naast muziek en rituelen behandelt hij in zijn boeken en voordrachten ook moraliteit, kennis, ... zonder god (breaking the spell). Zingeving (sweet, sexy, cute, funny). Maar of dat religie zal doen verdwijnen, is een heel andere vraag.

Mvg
"Everything is vague to a degree you do not realize till you have tried to make it precise."
-Bertrand Russell-
Avatar gebruiker
On track!
 
Berichten: 762
Geregistreerd: 31 mei 2010, 09:59
Woonplaats: Gent

Re: Hoe viert Daniel Dennett kerst?

Berichtdoor Geen » 17 dec 2011, 23:11

Religie hoeft helemaal niet te verdwijnen, integendeel.

Alle rituelen van alle godsdiensten en/of religies moeten vrij toegankelijk en beschikbaar zijn voor alle burgers, zonder onderscheid van ras, afkomst, geloof enz. (voor de volledige opsomming: zie de Rechten van de Mens).

Bij de geboorte een boeddhistisch ritueel (lijkt mij geschikt om duidelijk te maken dat je bij de geboorte niets nieuws onder de zon bent, want je was hier eerder ook al maar je was wel iemand anders maar van 't zelfde), voor de 'overgang' naar volwassenheid is het katholiek ritueel aangewezen (de vele cadeautjes), zonder "lering" en "bezinningsweekends" of wat daarvoor moet doorgaan in sommige gevallen, voor het huwelijk raad ik ook het katholiek ritueel aan, maar dan een oude versie (met een dreunend orgel en extatische vrouwenkoren en in 't latijn natuurlijk), voor de eerste echtscheiding twijfel ik tussen het russisch-orthodox ritueel (met die zware, melancholische basstemmen) en het joodse ritueel (ik heb ooit naar gezangen die daarbij horen geluisterd en hoorde om de haverklap de 'Italiaanse snik' die je zo vaak in Italiaanse - belcanto?- operamuziek hoort). Enzovoort.

Het is een schande dat wij voor hetzelfde wasprodukt kunnen kiezen tussen 36 verschillende merken terwijl, als het gaat om iets dat veel verhevener is, nl. zingeving, wij beperkt worden in onze vrijheid van keuze, en bovendien zelfs gedwongen worden te kiezen (of je krijgt geen ritueel - chantage heet zoiets).
Geen
 
Berichten: 413
Geregistreerd: 30 nov 2008, 20:52


Keer terug naar Godsdienst/Religie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten